Preţul locuinţelor ANL pentru tineri se va reduce. La ce valoare ar putea ajunge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Ordonanţa de Urgenţă care soluţionează dublarea din 2020 a preţurilor de vânzare şi chirie a locuinţelor ANL şi previne o nouă majorare de preţ, a arătat ministrul Cseke Attila.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, după cum este cunoscut, în consecinţa majorărilor veniturilor din domeniul construcţiilor şi, implicit, a costurilor de construcţie, de pe o zi pe alta, preţul locuinţelor destinate tinerilor, construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, a fost majorat semnificativ, aproape dublat în 2020. Astfel, măsura adoptată rescrie prevederea care ţintea acoperirea costurilor de construcţie a unei noi locuinţe din preţul de vânzare a celor existente.

„Locuinţele ANL sunt destinate pentru tineri, scopul acestora este de a asigura o chirie şi mai apoi o locuinţă proprie la un preţ accesibil. Decizia Guvernului de astăzi (24 iunie, n.r.) este un ajutor pentru tineri în acest sens”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Acesta a arătat: „conform Ordonanţei adoptate astăzi, preţul de vânzare a locuinţelor porneşte de la costul de construcţie al imobilului în cauză, nu de la costul de înlocuire, şi se scade, pe lângă amortizare, şi chiria plătită până la momentul achiziţiei. Noile reglementări prevăd şi o pondere conformă gradului de indice al localităţilor, astfel că locuinţele din oraşele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reşedinţă de judeţ sau din Capitală.”

Ministerul Dezvoltării a anunţat în urmă cu mai mult timp că are în vedere, pentru perioada următoare, un proiect de act normativ legat de preţul de vânzare a apartamentelor construite prin programul ANL. Noul act normativ a fost pregătit pentru a modifica modul de calcul al preţului pentru apartamentele ANL, ale căror preţuri au crescut cu până la 90% în anul 2020 faţă de 2019, în urma unei ordonanţe, arăta News.ro.

„Anul trecut, la mijlocul verii, datorită influenţei Ordonanţei 114 cu cheltuielile pe sectorul de construcţii, a intervenit o creştere exponenţială a preţului de vânzare a acestor locuinţe pentru tineri din blocurile ANL, ceea ce a însemnat de la 50 până la 80-90% creşterea preţului de pe o zi pe alta. 

Acest lucru se datorează faptului că actuala reglementare vorbeşte de valoare de înlocuire a preţului: la determinare, se ia o valoare de înlocuire a preţului care ia în considerare totdeauna şi preţul de construcţie din anul anterior vânzării. În 2020, luându-se în considerare preţul de construcţie din 2019, unde a intervenit Ordonanţa 114, efectele, dacă vreţi, au fost această creştere exponenţială.

Noi dorim ca prin această Ordonanţă de Urgenţă să readucem aceste preţuri undeva în apropierea preţurilor din 2019, pentru că acest program este un program destinat tinerilor, înseamnă şi acces, chiar şi prin vânzare în rate, chiar şi prin credit, dar înseamnă şi acces la proprietate pentru tineri, pentru familiile tinere”, a declarat ministrul Dezvoltării, în urmă cu o săptămână.

Cseke Attila a dat exemplele unor situaţii din Sinaia, unde pentru un apartament ANL construit în 2006, cu o suprafaţă de 82 de metri pătraţi, preţul de vânzare în anul 2019 era de 112.000 lei, în timp ce în anul 2020 preţul de vânzare a ajuns la 189.000 de lei, iar în 2021, în urma propunerii de modificare, preţul ar ajunge la 102.000 lei. 

De asemenea, un apartament ANL de 60 de metri pătraţi la Azuga, construit în anul 2013, costa 85.000 de lei în 2019, preţul a crescut la 141.000 lei în 2020, iar după modificarea legislativă preţul acestuia ar scădea din nou la 91.000. 

La Ploieşti, un apartament ANL construit în anul 2012, cu o suprafaţă de 69 de metri pătraţi, costa în 2019 şi 106.000 lei,  a ajuns în 2020 la 177.000 lei  iar în urma modificării legislative ar costa 113.000. 

Ministrul a dat şi exemplul unei locuinţe ANL la Vălenii de Munte, judeţul Prahova, unde un apartament de 74 de metri pătraţi construit în anul 2004 costa 100.000 de lei în 2019, a ajuns la 170.00 de lei un an mai târziu, iar preţul ar urma să devină de aproximativ 94.000 în acest an. Acesta a explicat că preţul diferă în funcţie de nivelul chiriei şi de timpul în care apartamentul a fost închiriat atunci când e stabilit tariful.

Haos pe piaţa imobiliară 

Pe piaţa imobiliară reală, constructorii se plâng de o explozie a preţurilor materialelor, de probleme pe lanţul de aprovizionare şi cu forţa de muncă şi estimează că în perioada următoare situaţia se va reflecta şi în piaţă, pentru consumatorul final. De fapt, putem să ne aşteptăm la creşterea preţurilor locuinţelor noi sau chiar la blocaje în cazul anumitor proiecte şi licitaţii, spun jucătorii din piaţă. 

Pe piaţa privată preţurile solicitate de proprietari cresc. Preţurile locuinţelor din România s-au menţinut pe o traiectorie general ascendentă şi în luna mai, la fel ca în celelalte două luni de primăvară, arată datele portalului Imobiliare.ro.

Citeşte şi: Apartamentele se scumpesc de la o lună la alta. În ce oraşe se înregistrează cele mai mari creşteri de preţuri

Preţul locuinţelor a explodat. Arhitecţi: sunt scumpiri şi cu 30% faţă de 2019, provocate de preţul fierului şi lipsa lemnului

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite