Preţul locuinţelor a explodat. Arhitecţi: sunt scumpiri şi cu 30% faţă de 2019, provocate de preţul fierului şi lipsa lemnului

0
0
constructii bloc

Relaxarea restricţiilor pandemiei a generat o creştere semnificativă a cererii de noi locuinţe şi, implicit, de servicii de proiectare şi amenajare oferite de arhitecţi şi designeri de interior.

Volumul mare de cerere şi deblocarea proiectelor mai vechi a cauzat o suprasolicitare a furnizorilor şi s-a tradus inclusiv în livrări întârziate şi într-o creştere a preţurilor materiilor prime.

Sergiu Călifar, arhitect şi designer de interior, fondatorul Pure Mess Design, explică în ce stadiu se află în prezent industria amenajărilor interioare.

„Ne confruntăm în prezent cu o criză a materiilor prime, pe care am început să o simţim încă din luna aprilie când s-au deblocat proiectele oprite în timpul pandemiei şi s-au suprapus cu cele noi.

Cererea a crescut, iar producţia fabricilor a rămas aceeaşi. Niciun producător nu a mai menţinut preţurile de anul trecut, iar anumite materiale nu mai există pe stoc, dând astfel peste cap termenele de producţie. Spre exemplu, din materiale de ceramică, cu dimensiuni standard pe format, care erau pe stoc tot timpul, acum nu se mai găsesc şi au nevoie de un timp de producţie aproape dublu. Avem zone de parchet unde lemnul fizic există, dar suportul pe care se montează parchetul nu mai este. La uşi a fost o criză a tocurilor şi a suporturilor metalice.

Preţurile au crescut. Noi am constatat deja a treia creştere pe anul acesta. Prima a fost în ianuarie, a doua în martie şi acum, în iulie, urmează a treia creştere. 

În general, creşterile la partea de produse a fost între 3 şi 7%. Cea mai mare a fost la fier, care, la începutul anului a intrat cu o creştere de 35%.

Facem tot posibilul să respectăm termenele de livrare, deşi totul depinde de linia de producţie. Am reuşit să ajungem la o formulă de colaborare cu aceştia pentru a avea produsele în timp util şi fără a fi livrate pe segmente.

Spre exemplu, aveam de livrat 344 mp de cermică pentru un hotel, iar fabrica ne-a confirmat că ajung în 4 săptămâni, pentru ca apoi, cu 4-5 înainte să spună că mai au doar 120 de mp, iar diferenţa ar veni peste alte 3 săptămâni. Acest lucru nu ar fi fost deloc bine, deoarece ar fi putut fi materiale cu diferenţă la calibru ca şi format şi la tonalitatea de culoare, fiind altă linie de producţie. Am rezolvat până la urmă să preia din alte comenzi pentru a acoperi cei 344 de metri pătraţi şi să ajungă în timp util.

Întârzieri sunt peste tot şi recomandăm ca toate lucrurile să fie achiziţionate din timp. Noi la Pure Mess Design avem capacitatea necesară şi putem stabili şi cu fiecare furnizor în parte să ni le ţină în depozit. Preferăm totuşi prima variantă pentru a evita o întârziere în lanţ uletrior.”, spune Sergiu Călifar. 

Creşteri de preţ la locuinţe

Creşterea preţurilor materiilor prime se resfrânge şi asupra preţului final al locuinţei cu finisajele necesare. 

„Ca un exemplu, noi am lucrat în 2019 cu un dezvoltator pentru o locuinţă pe care a vândut-o atunci cu 145.000. Ştiam că urma să crească în 2020 spre 155.000, maximum 160.000, depinzând de finisaje, pentru ca aceeaşi casă să fie dată în 2020 cu 176.000, iar, în 2021, acelaşi proiect cu 189.000.

Da, o parte din dezvoltatori, mai ales cei care nu au unităţi mari de devoltare, cresc preţurile foarte simţitor.

Cei care fac unităţi şi dezvolta sute de puncte, nu au creşteri atât de mari (de exemplu, de la 189.000 la 195.000), direct proporţional cu creşterea materiilor prime. La cei mai mici boom-ul e mai mare şi pentru că au costurile de achizitie mai mari”, declară arhitectul Sergiu Călifar. 

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite