Preţul gazelor pe piața din Europa a început să crească. La ce nivel au ajuns depozitele

0
Publicat:

Prețurile gazelor naturale pe piaţa din Europa au început să crească săptămâna aceasta, transmite Bloomberg.

Gazele s-au scumpit marți, Foto: Profimedia
Gazele s-au scumpit marți, Foto: Profimedia

Concret, preţurile de referinţă au crescut marţi pentru a doua şedinţă consecutiv, pe măsură ce traderii evaluează riscurile şi incertitudinea cu privire la iarna următoare comparativ cu gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze, anunță specialiștii

Potrivit sursei citate, în jurul orei 1:36 p.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 1,48%, până la 28,79 euro pentru un Megawatt-oră, după ce în şedinţa precedentă au înregistrat un avans de 9,8%.

Zăcământul de gaze Troll din Norvegia a redus capacitatea până dincolo de ce era prevăzut în planul de lucrări de mentenanţă, potrivit gestionarului de reţea Gassco AS, informează Agerpres. Traderii urmăresc cu atenţie livrările de gaze din Norvegia, cel mai important furnizor al Europei, după ce opririle repetate ale producţiei au contribuit la creşterile bruşte de preţuri din ultimele luni.

Cu toate acestea, în pofida creşterilor de la începutul săptămânii, preţul gazelor naturale rămâne la un nivel redus din perspectivă istorică, având în vedere rezervele consistente şi cererea redusă de gaze.

Stocurile de gaze din depozitele UE

Datele furnizate de Gas Infrastructure Europe arată că depozitele de gaze de pe continent sunt la un grad mediu de umplere de 86%, un nivel mult mai ridicat decât cel obişnuit pentru acest moment al anului.

Piaţa de gaze din Europa este acum într-o poziţie „mult mai bună" comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar asta nu înseamnă că „a depăşit cea mai dificilă perioadă", a apreciat marţi directorul general de la grupul petrolier BP Plc, Bernard Looney.

Totul depinde de cât de mult îşi va reveni cererea faţă de ceea ce am văzut iarna trecută şi cum va fi vremea", a spus Looney.

Situația în România

Depozitele de gaze ale României au ajuns la un nivel de 73,7%, a transmis directorul Transgaz, Ion Sterian, luna trecută. Potrivit sursei citate, până la finalul lunii august, țara noastră va avea realizat procentul de 90%, atât cât cere UE.

Noi avem prin obligație de la UE să avem procent umplere a depozitelor de 90%. Probabil la sfârșitul lunii august îl vom avea realizat. Față de anul trecut, când aveam capacitate fermă de înmagazinare de 3 miliarde și 70 de milioane de metri cubi, anul ăsta s-a mărit cu 100 milioane”, a precizat Sterian.

Bruxellesul a impus ca regulă pentru statele din UE umplerea depozitelor la nivelul de 90% înainte de venirea iernii, până la 30 octormbrie. Calendarul este următorul: stocuri de 40% la 1 februarie, de 41% la 1 mai, de 67% la 1 iulie, de 88% la 1 septembrie și de 100% la 1 noiembrie. Sfârșitul ciclului de înmagazinare este la 30 octombrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite