Când ar putea ajunge România la 90% stocuri de gaze naturale în depozite

0
Publicat:

Depozitele de gaze ale României au ajuns la un nivel de 73,7%, a transmis directorul Transgaz, Ion Sterian. Potrivit sursei citate, până la finalul lunii august, țara noastră va avea realizat procentul de 90%, atât cât cere UE.

Depozitele de gaze au depășit nivelul de 70%, Foto: Profimedia
Depozitele de gaze au depășit nivelul de 70%, Foto: Profimedia

Noi avem prin obligație de la UE să avem procent umplere a depozitelor de 90% Probabil la sfârșitul lunii august îl vom avea realizat. Față de anul trecut, când aveam capacitate fermă de înmagazinare de 3 miliarde și 70 de milioane de metri cubi, anul ăsta s-a mărit cu 100 milioane”, a precizat Sterian, citat de Economedia.

Bruxellesul a impus ca regulă pentru statele din UE umplerea depozitelor la nivelul de 90% înainte de venirea iernii, până la 30 octormbrie. Calendarul este următorul: stocuri de 40% la 1 februarie, de 41% la 1 mai, de 67% la 1 iulie, de 88% la 1 septembrie și de 100% la 1 noiembrie. Sfârșitul ciclului de înmagazinare este la 30 octombrie.

Sterian a prezentat și date ale stocării din România comparate cu cea din UE: Gradul UE: 82,53%/Gradul RO: 73,72%/Gradul RO/UE: 89,33%.

În iunie, fostul ministru al energiei, Virgil Popescu, estima că depozitele de înmagazinare a gazelor naturale ale României ar putea ajunge la 100% în septembrie.

Noi trebuie să ne obişnuim cu ideea că România va deveni exportator net de gaze la sfârşitul lui 2026. Să nu uităm că vom fi exportatori de gaze, iar gazele intră şi ies din România. Depozitele noastre în momentul de faţă sunt peste 60%. Sunt peste 1,9 miliarde metri cubi. Estimez că în septembrie stăm la 100%", a spus Popescu la începutul lunii trecute.

Statele membre UE au decis anul trecut să facă achiziţii comune de gaze naturale în ideea de a obţine preţuri mai stabile din partea companiilor şi a putea să îşi reumple depozitele de gaze, în contextul războiului din Ucraina.

Specialiștii susțin că prin achiziţiile la comun se urmăreşte evitarea situaţiei în care ţările UE concurează între ele cu oferte cât mai mari.

La începutul acestei săptămâni, UE anunța că intenționează să facă din achiziţiile comune de gaze o caracteristică permanentă a strategiei energetice post-Rusia a blocului comunitar. Participarea la platforma de achiziţii comune ar urma să fie voluntară, exceptând situaţia unei noi crize energetice când blocul ar putea decide să facă obligatorie agregarea cererii. În continuare, însă, gazele naturale ruseşti vor fi excluse de la participarea la licitaţiile organizate de Comisia Europeană.

Cele două licitaţii pentru achiziţii comune de gaze derulate până acum au reuşit să aducă laolaltă cumpărători şi vânzători pentru o cantitate totală de 23 de miliarde de metri cubi de gaze, echivalentul a 15% din livrările care, înainte de declanşarea războiului din Ucraina, veneau în fiecare an din Rusia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite