Ponta: Accizele pentrul anul viitor vor fi, cu siguranţă, mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
victor ponta  bucharest forum 2014

Accizele pentru anul 2015 vor fi, cu siguranţă, mai mici, a declarat premierul Victor Ponta, care a arătat că modul în care acestea se calculează este stabilit de Ministerul de Finanţe, care lucrează în acest sens cu partenerii internaţionali.

„Se lucrează la Ministerul de Finanţe împreună cu partenerii noştri internaţionali, cu Comisia Europeană şi o să vă anunţăm. Cu siguranţă vor fi accize mai mici. Atunci când Ministerul de Finanţe vine cu o decizie, o să vă anunţăm“, a spus Ponta.

Formula cu care va fi calculată valoarea accizelor anul viitor este încă în analiză la nivelul unui grup de lucru, a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, nedorind să precizeze dacă accizele vor mai fi calculate după cursul valutar redus anunţat de BCE, care permite un nivel mic de accizare.

Potrivit Codului Fiscal în vigoare, românii ar trebui să plătească în 2015 pentru carburanţi, ţigări şi alcool o acciză calculată la o valoare atribuită cursului de schimb de aproximativ 4,5 lei/euro, însă Ministerul Finanţelor analizează metode de calcul care ar putea împinge cursul spre 4,85 lei/euro.

Dacă Ministerul Finanţelor menţine actualul mod de calcul al accizelor şi în 2015, românii vor plăti anul viitor accize la un curs de aproximativ 4,5 lei/euro, mai mic cu 28 de bani decât cel din 2014. Instituţia analizează însă mai multe variante de calcul al accizelor în 2015, iar una dintre ele vizează o valoare atribuită cursului de peste 4,84 lei/euro.  

Până în acest an, accizele plătite de consumatori pentru carburanţi, ţigări, alcool, energie electrică şi gaze naturale se calculau la cursul de schimb anunţat de Banca Centrală Europeană (BCE) în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent. În 2014, accizele nu s-au mai plătit la cursul de la 1 octombrie 2013, adică de 4,4485 lei/euro, întrucât Guvernul a schimbat modul de calcul şi a atribuit cursului o valoare mai mare. 

Mai exact, din acest an, Codul Fiscal prevede că, dacă raportul de schimb valutar din prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent este mai mic decât cel stabilit în prima zi din octombrie a anului anterior celui precedent, se va lua în calculul accizei cursul de schimb de la 1 octombrie a anului anterior celui precedent, valoare care se actualizează cu media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie din anul precedent. 

Cursul de schimb de la 1 octombrie 2013 a fost de 4,4485 lei/euro, mai mic faţă de cel de la 1 octombrie 2012 – 4,5223 lei/euro. În acest caz, în calculul accizei s-a luat cursul de schimb de la 1 octombrie 2012, de 4,5223 lei/euro, valoare care a fost actualizată cu media anuală a indicelui preţului de consum calculată în septembrie 2013 – de 4,77%. Astfel, românii au ajuns să plătească în 2014 accize la o valoare atribuită a cursului de schimb de 4,783 lei/euro.

Actualul mod de calcul

Dacă Ministerul Finanţelor ar menţine şi în 2015 actualul mod de calcul, românii vor plăti accize la un curs de aproximativ 4,5 leu/euro. Vom explica cum am ajuns la această valoare. Cursul anunţat ieri de BCE a fost de 4,4093 lei/euro, mai mic decât cel anunţat la 1 octombrie 2013 – de 4,4485 lei/euro.

În acest caz, accizele s-ar calcula în 2015 ţinând cont de cursul de la 1 octombrie 2013 (4,4485 lei/euro), valoare care se indexează cu media anuală a indicelui preţurilor de consum din septembrie 2014. Datele privind rata inflaţiei pe luna septembrie vor fi comunicate de Institutul Naţional de Statistică la 10 octombrie. Datele raportate pentru lunile anterioare arată că avansul mediu al preţurilor în ultimele 12 luni, determinat pe baza IPC (indicele anual al preţurilor de consum), a fost de 1,2% în august, de 1,5% în iulie şi de 1,7% în iunie.

Aşadar, rata medie anuală a inflaţiei se află pe trend descendent. Presupunând că indicatorul se menţine la 1,2% în luna septembrie, reiese că accizele se vor calcula în 2015 la o valoare atribuită cursului de 4,5019 lei/euro, mai mică cu 28,3 bani decât cea din acest an. O acciză mai mică înseamnă încasări mai mici la buget, luând în calcul o menţinere a volumului de bunuri accizabile tranzacţionate. Tocmai acest lucru i-a determinat pe oficialii Ministerului Finanţelor să analizeze noi metode de calcul. 

Scenariul sumbru

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, a declarat marţi că va anunţa „în curând“ formula pentru calculul accizelor în 2015. „Pentru acciză avem un grup de lucru care analizează multiple posibilităţi. Ultima dată erau cel puţin trei. Considerăm posibilitatea să rămânem la euro sau să transformăm în lei. Vrem să fie o modalitate justă, ne uităm foarte atent şi câţi bani aduce la buget, dar şi care este impactul asupra celor care plătesc această acciză“, a spus Petrescu. 

Surse apropiate acestor discuţii au arătat pentru „Adevărul“ că Finanţele iau în calcul fixarea în lei a accizelor prin aplicarea valorii în euro a cursului folosit în acest an, de 4,738 lei/euro. Un alt scenariu luat în calcul de grupul de lucru format la Ministerul Finanţelor, mult mai sumbru, prevede calculul accizelor la cursul de 4,738 lei/euro din acest an, urmând ca valoarea să fie indexată cu rata medie anuală a inflaţiei din luna septembrie. Astfel, valoarea atribuită cursului pentru calculul accizelor ar depăşi 4,84 lei/euro. Ministerul Finanţelor trebuie să anunţe metoda de calcul al accizelor pentru 2015 până la întocmirea bugetului de anul viitor.     

Mai puteţi citi: 

Guvernul forţează creşterea accizelor pentru 2015. Care sunt scenariile pe care le ia în calcul Ministerul Finanţelor. Potrivit Codului Fiscal în vigoare, românii ar trebui să plătească în 2015 pentru carburanţi, ţigări şi alcool o acciză calculată la o valoare atribuită cursului de schimb de aproximativ 4,5 lei/euro, însă Ministerul Finanţelor analizează metode de calcul care ar putea împinge cursul spre 4,85 lei/euro.

Creşterea accizelor i-a îmbogăţit pe traficanţii de ţigări, iar producătorii nu ştiu dacă aceste taxe vor urca în 2015. Majorarea artificială a cursului de schimb la care se plătesc accize în 2014 faţă de 2013 a dus la creşterea contrabandei cu tutun, concomitent cu scăderea vânzărilor legale, pe fondul scumpirilor, au arătat reprezentanţii producătorilor de ţigarete din România. Ei au semnat, joi, un protocol cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi cu Direcţia Generală a Vămilor în vederea combaterii comerţului ilegal cu ţigarete.

La ce curs de schimb vor plăti românii acciza în 2015. Românii vor plăti anul viitor pentru carburanţi, tutun, alcool o acciză calculată la o valoare atribuită cursului de schimb de aproximativ 4,5 lei/euro, după ce în 2014 cotaţia luată în calcul a fost de 4,73 lei/euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite