Creşterea accizelor i-a îmbogăţit pe traficanţii de ţigări, iar producătorii nu ştiu dacă aceste taxe vor urca în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorarea artificială a cursului de schimb la care se plătesc accize în 2014 faţă de 2013 a dus la creşterea contrabandei cu tutun, concomitent cu scăderea vânzărilor legale, pe fondul scumpirilor, au arătat reprezentanţii producătorilor de ţigarete din România. Ei au semnat, joi, un protocol cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi cu Direcţia Generală a Vămilor în vederea combaterii comerţului ilegal cu ţigarete.

Prin schimbarea metodei de accizare, cursul de schimb aferent acestei categorii de taxe a crescut de la 4,52 la 4,73 lei/euro, având un „impact dublu“ asupra preţurilor la ţigările vândute legal, a arătat Adrian Popa, director în cadrul British American Tobacco România.

Din cauza taxelor, ţigările legale costă şi de 5-6 ori mai mult decât cele de contrabandă“, astfel că „orice majorare a accizelor este o surpriză plăcută pentru contrabandişti“, a spus Gilda Lazăr, director în cadrul JTI.

De cealaltă parte, reprezentanţii autorităţilor au recunoscut că traficul ilegal de ţigări a crescut.

În perioada ianuarie-august 2014, lucrătorii vamali au descoperit cantitatea de 48,9 milioane de ţigarete traficate ilegal, a căror valoare depăşeşte suma de şase milioane de euro, ceea ce reprezintă o creştere cu 34% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013“, a declarat Claudiu Ardeleanu, directorul general al Directiei Generale a Vămilor.

Vor creşte din nou taxele?

Producătorii de tutun se tem de noi majorări de taxe de anul viitor, fie prin creşterea accizelor în avans faţă de calendarul de armonizare, fie prin schimbarea metodologiei de calcul privind cursul de schimb utilizat la determinarea accizei, aşa cum s-a mai întâmplat după ani dominaţi de alegeri.

După experienţa de anul trecut, când, din cauză că BCE a publicat la 1 octombrie un curs de schimb mai mic decât cel din octombrie 2012, Guvernul a decis să indexeze cu inflaţia medie cursul din urmă cu doi ani pentru a creşte la peste 4,73 lei/euro rata la care se calculează acciza, cei trei mari producători se tem că va exista şi în acest an o formulă care să conducă la creşterea taxării la tutun.â

Adrian Popa, Corporate Regulatory Affairs Director al British American Tobacco (BAT), a arătat că există temerea că statul va urmări maximizarea încasărilor bugetare din industria de profil prin creşterea fiscalităţii, aşa cum s-a întâmplat şi în 2010, după anul electoral 2009, când au fost tot două cicluri de alegeri, pentru Parlamentul european şi pentru Preşedinţie.

El a explicat că, de regulă, în ani electorali apar dezechilibre bugetare, iar după alegeri guvernele caută soluţii pentru a creşte încasările şi a acoperi unele goluri.

Popa crede că există posibilitatea ca Ministerul Finanţelor să opteze din nou pentru indexarea unui curs de schimb.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications al JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, a explicat că nu există în acest moment niciun indiciu din partea Ministerului Finanţelor privind cursul care va fi utilizat la calculul accizei pentru 2015 şi nici dacă calendarul de armonizare negociat până în 2018 va fi devansat sau nu.

Potrivit oficialului JTI, la cum a evoluat cursul şi la ce inflaţie scăzută s-a înregistrat în ultimul an, aplicarea oricărei formule de până în prezent va conduce la un curs de schimb sub nivelul stabilit pentru 2014, de 4,73 lei/euro.

Variantă: curs îngheţat pentru accize

În opinia Gildei Lazăr, una dintre variantele pe care Ministerul Finanţelor le-ar putea lua în calcul vizează îngheţarea cursului la nivelul de 4,738 lei/euro şi indexarea pe viitor cu rata inflaţiei.

Ea a explicat că sunt state care nu au moneda euro şi calculează accizele direct în monedă locală, indexând permanent cu inflaţia.

Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a declarat că în primele opt luni din acest an încasările din accize au depăşit cu 2% programul stabilit, care lua în calcul inclusiv toate influenţele din modificări legislative.

Diaconu a arătat că nu ştie cum vor fi calculate accizele în 2015, întrucât ANAF doar pune în practică legislaţia fiscală, atribuţiile privind politica fiscală revenind Ministerului Finanţelor.

JTI, Philip Morris şi BAT au semnat joi un acord de colaborare cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în vederea combaterii comerţului ilegal de ţigarete, care presupune ca personalul vamal şi cel specializat în combateea fraudei fiscale să beneficieze de sprijinul şi expertiza celor trei companii de tutun.

Contrabanda a urcat la 17,5% din piaţă

Potrivit marilor producători, contrabanda este în urcare , la 17,5% din piaţă, după creşterea fiscalităţii la începutul acestui an, chiar dacă coborâse anterior, de la peste 30% în 2010.

Producătorii au explicat că au un interes economic direct în combaterea contrabandei întrucât marjele de profit în afara spaţiului UE sunt mai mici decât în România.

O nouă scumpire a ţigărilor de la 1 ianuarie 2015 ar creşte presiunea din partea contrabandiştilor, întrucât preţurile oficiale sunt deja de 5-6 ori mai mari în România decât în state vecine.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite