Tinerii fermieri propun un program pentru specializarea în informatică agricolă. Ce presupune

0
Publicat:

Tinerii fermieri din grupul de lucru Agrinnovator au lansat, miercuri, prima propunere de politică publică, despre care spun că va impulsiona dezvoltarea și transformarea digitală a agriculturii românești.

Specialist în Informatică Agricolă este proiectul propus de tinerii fermieri, Foto: Arhivă Adevărul
Specialist în Informatică Agricolă este proiectul propus de tinerii fermieri, Foto: Arhivă Adevărul

Programul Specialist în Informatică Agricolă (Farm Technology Officer) are menirea de a forma capitalul uman specializat care să accelereze adoptarea tehnologiilor moderne ce vor defini agricultura de mâine, sustenabilă dar și performantă.”, transmit reprezentanții Agrinnovator.

Potrivit acestora, obiectivul programului Specialist în Informatică Agricolă (Farm Technology Officer) este acela de a construi un sector agricol românesc competitiv care să răspundă criteriilor impuse de competitivitatea sustenabilă și de reziliență, atât prin utilizarea tehnologiilor agricole existente în ferme la potențialul lor maxim, cât și prin creșterea numărului de tineri implicați în sectorul agricol.

Programul își propune pregătirea a 1500 de tineri cu studii medii, cu precădere din mediul rural, care reprezintă masa critică necesară pentru a asigura accelerarea dezvoltării fermelor și transformării digitale a agriculturii romanești.

În acest context, Răzvan Prelipcean, Coordonator al Grupului de lucru Transformarea digitală a agriculturii din cadrul Agrinnovator, a declarat: „Ne dorim să diseminăm cunoștințele cheie referitoare la tehnologiile agriculturii de mâine, să propunem politici și soluții capabile să îmbunătățească concret performanța fermelor și dezvoltarea zonelor rurale. Dorim să punem la dispoziția decidenților informații pertinente și verificate, fundamentate pe experiența reală a fermierilor și să fim promotori ai digitalizării agriculturii de mâine în rândul fermierilor. Propunerea de astăzi este de a pregăti 1500 de agenți de schimbare în agricultura românească, care să asigure utilizarea eficientă a tehnologiilor agricole.”

Ce presupune programul

Prin intermediul programului se va asigura finanțarea procesului de formare profesională a aproximativ 1.500 de tineri care vor fi recrutați, instruiți și angajați de fermieri calificați.

Rolul tinerilor cu formare SIA (Specialist în Informatică Agricolă) este de a ajuta aproximativ 1.000 de fermieri români să accelereze adoptarea soluțiilor tehnologice digitale și să crească performanțele fermei.

Cei vizați sunt tinerii cu studii medii, cu precădere din mediul rural, pasionati de tehnologie și inovație. Tinerii selectați în program vor trece printr-un proces intensiv de pregătire aplicată, fiind instruiți să utilizeze o gama largă de aplicații informatice și echipamente agricole de actualitate.

Costul estimat pentru implementarea proiectului este de 102 milioane euro, pe o perioadă de cinci ani, din care aproximativ 15 milioane euro vor acoperi costurile de școlarizare (incluzând cazare, masă, școlarizare, materiale de studiu), aproximativ 85 milioane euro vor acoperi costul componentei de suport financiar pentru salarizare și circa două milioane euro (sub 2%) vor acoperi costurile administrative asociate programului. Investiția va oferi rezultate tangibile imediate prin creșterea performanțelor fermelor.

Reprezentanții Agrinnovator mai precizează că agricultura europeană și implicit agricultura românească se confruntă cu multe provocări, una dintre acestea fiind îmbătrânirea fermierilor și lipsa practicilor ce vizează creșterea performanțelor fermelor concomitent cu necesitatea reducerii impactului asupra mediului.

Această inițiativă caută să răspundă nevoii din ce în ce mai acutizate de menținere a unei creșteri sustenabile a productivității fermelor.”, subliniază sursa citată.

Grupul de lucru (think tank) Agrinnovator, lansat în luna mai 2022, are menirea de a promova crearea și diseminarea cunoștințelor referitoare la tehnologiile agriculturii de mâine, aprofundând două direcții principale de lucru: transformarea digitală a agriculturii și promovarea agricultuii bio-regenerative.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite