Piraeus Bank îşi vinde subsidiarele din România, Serbia şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
banca piraeus

Piraeus Bank trebuie să reducă creditele neperformante cu 4 miliarde de euro până la sfârşitul acestui an, în cadrul unui plan de resctructurare convenit cu Banca Centrală Europeană, care include şi vânzarea activelor din regiunea balcanică, inclusiv din România, transmite Bloomberg.

"Obiectivul nostru principal este să ne reducem expunerea la deţinerile bancare elene non-core şi la subsidiarele internaţionale din Serbia, România şi Bulgaria”. Dacă facem acest lucru fără să fie afectat capitalul atunci vom avea un efect pozitiv asupra bilanţului contabil”, a spus directorul general Christos Megalou într-un interviu acordat la Atena.

Megalou a vorbit pentru prima oară despre vânzarea activelor din Balcani ale Piraues, inclusiv a celor din România, în luna iunie.

Piraeus Bank a primit finanţare de 2,72 de miliarde de euro din partea guvernului grec, din noiembrie 2015, iar fondul elen de salvare a băncilor deţine peste 25% din acţiunile băncii.

”Există o decizie a conducerii de a accelera aplicarea planului de restructurare pentru a returna cât mai curând posibil ajutorul de stat”, a afirmat directorul general Christos Megalou într-un interviu acordat la Atena.

În cel mai recent raport referitor la politica monetară, banca centrală a Greciei a identificat creditele neperformante ca cel mai mare obstacol din sistemul bancar elen şi din eonomie.

Expunerile la creditele  neperformante erau de 104,8 miliarde de euro la sfârşitul anului 2016, reprezentând aproximativ jumătate din totalul împrumuturilor bancare, conform Băncii Greciei.

Piraeus este pe cale să reducă împrumuturile neperformante, cu întârziere de plată de peste 90 de zile, la 19,1 miliarde de euro, până la sfârşitul acestui an, de la 23 de miliarde de euro la sfârşitul lui martie, a arătat Megalou.

Megalou a devenit director general al Piraeus în luna martie, venind de la Eurobank Ergasias, fiind al treilea CEO în mai puţin de doi ani. Ultimii doi directori generali au demisionat din cauza unor neînţelegeri cu fondul Paulson, unul dintre acţionarii principali ai băncii.

Acţiunile Piraeus au crescut cu 45% de la venirea lui Megalou la conducerea băncii, conferind acesteia o capitalizare de circa 2,3 miliarde de euro.

   

Acordul Piraeus cu Mecanismul Unic de Supraveghere din cadrul BCE mai include reducerea expunerii la creditele neperformante cu 2 miliarde de euro, la 31,3 miliarde de euro, până la sfârşitul anului. Acestea includ împrumuturi restructurate care pot deveni neperformante.

Piraeus a vândut deja împrumuturi neperformante de aproape o jumătate de miliard de euro în Serbia, România şi Bulgaria, în ultimele 18 luni, De asemenea, a obţinut 3 milioane de euro din vânzarea a 29 de proproetăţi, prin licitaţii online.

O nouă lege care permite băncile că lucreze direct cu împrumutaţii pentru restructurarea datoriilor ar trebui să faciliteze aceste eforturi. Până acum, băncile trebuiau să dea în judecată clienţii restanţieri.

Noua conducere a înfiinţat o divizie separată care să se ocupe cu confiscarea şi vânzarea activelor nedorite. Totodată, Piraeus vrea totodată să vândă subsidiarele din Serbia, România şi Bulgaria şi participaiile la Hellenic Seaways şi două ferme piscicole din Grecia, Selonda şi Nireus.

Piraeus Bank România, controlată de grupul elen Piraeus, este prezentă pe piaţa din România de 15 ani, deservind peste 300.000 de clienţi, prin intermediul a 100 de sucursale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite