Piperea: BCR va plăti penalităţi de 72 de milioane de lei dacă va întârzia un an aplicarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru cei 200 de clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa de avocatură Piperea şi Asociaţii solicită instanţei ca, începând de marţi, 27 octombrie, să aplice BCR penalităţi de 1.000 de lei pe zi până pune în aplicare decizia irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) de eliminare a părţii variabile din componenţa dobânzii.

„Hotărârea instanţei este cât se poate de clară: partea de dobândă care este variabilă din totalul dobânzii este eliminată în totalitate, singura care mai rămâne este partea fixă, marja băncii. Cele mai multe contracte au marje de 1,5%, sub 10% au o marjă de 1,2% şi sunt câteva cazuri foarte rare care au marjă de dobândă zero", a declarat marţi avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul celor 207 clienţi în procesul contra BCR, pentru care ICCJ a dat o hotărâre irevocabilă.

El a arătat că instanţa a obligat banca să modifice contractele cu reclamanţii, astfel încât să elimine clauzele abuzive care vizează dobânda de referinţă, şi să le elibereze noi grafice de rambursare.

Totodată, a menţionat că această obligaţie de a face va fi pusă în executare silită.

„Vom solicita instanţei, începând de astăzi (marţi - n.r.) să dispună penalităţi de 1.000 de lei pe zi pentru BCR până va modifica contractele. Este suma maximă pe care o poate dispune instanţa, iar cei 207 reclamanţi care au stat peste cinci ani în proces vor cere cu siguranţă suma maximă de 1.000 lei pe zi“, a afirmat Piperea, potrivit Mediafax.

El a menţionat că a notificat banca pentru punerea în aplicare a deciziei instanţei, însă consideră că aceasta, bazându-se pe anumite interpretări şi aşteptând motivarea ICCJ, care ar putea apărea chiar şi peste patru luni, va întârzia să modifice contractele.

„BCR va încerca să demonstreze în continuare că nu am câştigat procesul, va mai dura poate încă un an până pune în aplicare decizia. Calculate pe un an, pentru 207 clienţi, penalităţile se vor ridica la 72 milioane de lei“, a adăugat avocatul.

Piperea a subliniat că eliminarea clauzelor abuzive decisă de instanţă trebuie aplicată pentru toţi clienţii BCR care au astfel de clauze în contracte, nu numai celor care au făst parte a procesului.

El a precizat că în cele două grupuri pe care le reprezintă în procese împotriva BCR au fost iniţial 600 de persoane, din care au rămas în prezent 365 de persoane.

„Clienţii vor merge la ghişeul băncii sau vor face o notificare pentru aplicarea deciziei ICCJ, banca va tergiversa lucrurile şi ar putea chiar să-l execute silit pe client, care va cere în instanţă ulterior să constate caracterul abuziv“, a mai spus Piperea.

BCR a anunţat marţi că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va stabili, probabil, ca banca şi cei peste 200 de clienţi care au câştigat recent irevocabil un proces colectiv privind dobânda de referinţă variabilă să negocieze un nou nivel al dobânzii variabile.

Banca a transmis marţi presei un punct de vedere referitor la soluţia irevocabilă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 20 octombrie în cazul respectiv.

„Soluţia pronunţată de Înalta Curte şi Justiţie în dosarul 51316/3/2010 în recurs la dată de 20 octombrie nu este încă redactată, însă principala solicitare privind înlocuirea clauzei relative la dobândă (în sensul că dobânda să fie formată din marja fixă iniţial stabilită + EURIBOR / ROBOR) a fost respinsă irevocabil. Cel mai probabil obligaţia stabilită de instanţa va fi aceea că părţile să stabilească un nou nivel al dobânzii variabile pe baza de negociere. În termeni simpli, cinci ani de judecată s-au soldat cu un rezultat negativ referitor la aşteptările de nivel al dobânzii, deşi clienţii au putut beneficia de oferte concrete de înţelegere amiabilă atât la început şi în mod permanent pe parcursul celor 5 ani. Aceste oferte sunt disponibile clienţilor chiar şi în acest moment la 4,95% (dobânda fixă pe 5 ani) sau 5,45% (dobânda fixă pe 10 ani) - ceea ce considerăm a fi printre cele mai bune niveluri de dobânzi disponibile pe piaţă“, notează instituţia de credit.

Banca mai susţine că astfel „afirmaţiile avocatului Gheorghe Piperea privind «victoria împotriva băncii» sunt lipsite de sustenabilitate financiară, legală şi de orientare către interesul direct al clienţilor“.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis săptămâna trecută, irevocabil, că dobânda de referinţă variabilă, modificată unilateral de bancă, este abuzivă, într-un proces colectiv intentat BCR de peste 200 de clienţi. În ziua următoare adoptării deciziei BCR a anunţat că aşteaptă ca instanţa să redacteze hotărârea, pentru a clarifica toate aspectele, şi că vrea în continuare să închidă amiabil toate litigiile cu clienţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite