Pierderi de 385 de milioane de lei pentru BRD în 2013, din cauza provizioanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BRD Group Societe Generale a suferit anul trecut o pierdere de 385 milioane lei, din cauza creşterii provizioanelor, care au atins un grad de acoperire de 69%, fiind al doilea an consecutiv în care banca închide cu un rezultat negativ de sute de milioane de lei, scrie Mediafax.

„În anul 2013, sistemul bancar românesc a continuat să parcurgă o fază de consolidare. În ultimele 12 luni, la nivelul sistemului a avut loc o scădere a volumului creditelor (-4,2%), determinată de evoluţia sectorului corporate, în paralel cu o creştere dinamică a depozitelor (+7,4%), în special pe piaţa clienţilor companii (+10,1%)“, se arată în comunicatul BRD remis Bursei de Valori Bucureşti.

Creditarea a crescut cu 1% pentru această bancă

Volumul creditelor brute acordate de BRD clientelei de persoane fizice a atins 17,2 miliarde lei, în creştere cu 1% (în comparaţie cu o scădere de 2% la nivelul sistemului bancar). Activele băncii însumau 47 de miliarde lei, în scădere cu aproape 900 milioane lei faţă de 2012.

„Graţie poziţiei de lider în programul «Prima Casă», volumul creditelor imobiliare a crescut cu 20,4%, semnificativ peste media pieţei (+8.9%), ceea ce a condus la o creştere cu 1,7 puncte procentuale a cotei de piaţă. În privinţa creditelor corporate, cererea redusă a determinat o scădere de 12,5% a volumului creditelor brute, până la 16,3 miliarde lei“, se mai spune în comunicat.

Cu o bază de capital solidă, banca păstrează un nivel confortabil al adecvării capitalului, de 14,3% (+0,3 puncte procentuale), semnificativ superior cerinţelor reglementare.

Mai puteţi citi:

Profitul Erste a scăzut dramatic în 2013, de la 480 de milioane de euro la 60 de milioane de euro

Grupul Erste a înregistrat anul trecut un profit net de 60 de milioane de euro, mai mic de opt ori faţă de rezultatul obţinut în 2012, deşi rezultatele Băncii Comerciale Române (BCR) au fost în linie cu semnalele transmise de conducere, a anunţat, marţi, banca austriacă, citată de Mediafax.

UPDATE Legea falimentului personal, amânată de la vot în Camera Deputaţilor. Proiectul are nevoie de raport de la Comisia juridică

Proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor şi falimentul personal a fost amânat astăzi de la vot în plenul Camerei Deputaţilor. Acesta se întoarce la Comisia juridică, unde trebuie realizat un raport. Camera Deputaţilorcare este cameră decizională, după ce actul normativ a fost deja adoptat de către Senat în anul 2010.

Bogdan Nica, şeful ANPC: „Oamenii nici nu ştiu că sunt păcăliţi şi că li se iau nişte sume nejustificate la leasing“

Contractele-cadru de leasing sunt problematice în special atunci când instituţiile nu respectă ceea ce se află în contract, în schimb au pretenţia ca persoanele fizice să îşi respecte obligaţiile, astfel că oamenii nici nu ştiu că sunt păcăliţi şi li se iau nişte sume nejustificate, a declarat Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite