Piaţa neagră a ţigărilor a ajuns la aproape 16%, cel mai ridicat nivel înregistrat după doi ani de stagnare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scumpirea artificială a ţigărilor legale dă apă la moară contrabandiştilor
Scumpirea artificială a ţigărilor legale dă apă la moară contrabandiştilor

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în luna ianuarie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, de 15,7%, conform datelor companiei de cercetare Novel. Principalele cauze pentru această situaţie sunt, în opinia producătorilor de tutun, instabilitatea fiscală şi reorganizarea ANAF. În ultimii doi ani, nivelul contrabandei s-a menţinut la circa 13%.

"Este vorba despre o creştere a pieţei negre în ianuarie 2014 cu circa 1,5 puncte procentuale, faţă de finele anului trecut. Un punct procentual de contrabandă reprezintă pierderi la bugetul de stat de circa 35 de milioane de euro.
Tendinţele înregistrate pe piaţa neagră în luna ianuarie demonstrează capacitatea de adaptare a reţelelor infracţionale şi sunt de natură să ne sporească îngrijorările cu privire la evoluţia contrabandei în lunile care urmează.
În mod cert, instabilitatea fiscală şi reorganizarea ANAF, instituţie responsabilă cu combaterea comerţului ilicit cu ţigarete, sunt principalele cauze care au dus la intrarea contrabandei pe trend ascendent la început de an
", a declarat Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs al BAT România.

Maramureşul şi Moldova, campionii contrabandei

Potrivit Novel Research, regiunile nord-vest (24,5%) şi nord-est (24,2%) au fost în ianuarie cele mai afectate de comerţul ilicit, iar cea mai mare pondere din acest segment este deţinută de produse «cheap whites» (mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre).

"În mod excepţional, remarcăm un nivel aproape dublu al contrabandei în regiunea sud-est, atingând în ianuarie un maxim istroric de 22,2% ce nu a mai fost înregistrat decât înainte de mai 2010.
Creşteri semnificative, de peste 4 puncte procentuale, au înregistrat produsele provenite din Serbia şi cele traficate prin shop-urile Duty Free aflate în ţările vecine, în timp ce produsele cu timbru de Moldova şi Ucraina au scăzut semnificativ, cu peste 6 puncte procentuale
", a declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research.

Bucuria traficanţilor: dezlegarea accizei de curs şi cuplarea cu inflaţia

La rândul său, Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications al JTI România, Moldova şi Bulgaria, a arătat că decizia neaşteptată de indexare a cursului de schimb la care se plăteşte acciza a avut ca efect majorarea preţurilor la ţigarete în ianuarie, ceea a dus adâncirea diferenţei dintre preţurile produselor legale şi ale celor ilegale.

"Pe piaţa legală, preţurile au crescut cu circa 0,5 lei pe pachet, în timp ce preţul mediu pe piaţa neagră a crescut cu doar 0,2 lei, situându-se undeva la sub 9 lei. După cum ştiti, cursul de schimb utilizat în 2013 şi aflat, oricum, deasupra cursului real, a crescut cu aproximativ 5%, ajungând la 4,73 lei/euro.
Din experienţele anterioare, mediul de afaceri a constatat că schimbarea regulilor din mers, pentru a obţine rezultate frumoase pe hârtie şi a «da bine» în ochii FMI, generează costuri importante.
Astfel, indexarea cursului cu inflaţia a dus la contrabandă şi la inflaţie. În aprilie, este prevăzută creşterea anuală a accizei la ţigarete
", reaminteşte Gilda Lazăr.

Ce soluţii propun producătorii

În opinia producătorilor de tutun de pe piaţa locală, în vederea reducerii pieţei negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă, clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei, cu Ungaria şi Bulgaria, şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilicit cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora (pieţe, oboare, staţii de metrou etc.).

"Piaţa produselor din tutun este extrem de sensibilă şi reacţionează la schimbări neprevăzute, ţigaretele fiind unul din cele mai taxate produse din Romania (circa 80% din preţ reprezintaă taxe şi accize). Este îngrijorător că asistăm acum la o creştere bruscă a contrabandei cu produse din tutun. Pentru a evita astfel de situaţii, este nevoie de un cadru de reglementare adecvat şi stabil, de o politică fiscală predictibilă", a declarat Sorana Mantho, director corporate affairs al Philip Morris România şi Bulgaria.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde de euro, reprezentand accize, TVA, taxe şi contribuţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite