Petrolul şi tutunul, cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. Cât au plătit în 2017
0Multinaţionalele care aleg să-şi deruleze afacerile în ţara noastră plătesc statului taxe şi impozite care depăşesc cu mult sute de milioane de euro, în fiecare an.
Taxele şi impozitele plătite statului de către OMV Petrom depăşesc 2 miliarde de euro pe an
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 25,5 miliarde de euro plătiţi sub forma de taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2017, o medie de 2,12 miliarde de euro pe an.
Spre exemplu, în 2017, OMV Petrom a plătit pe redevenţe de 565.7 milioane de lei, potrivit datelor publicate de compania deţinută de austriecii de la OMV.
În total, suma plătită de Petrom a ajuns la 1.3 miliarde de lei, exceptând accizele şi TVA-ul din preţul carburanţilor.
Din totalul sumei plătite, 667 de milioane de lei s-au dus pe impozitul pe profit, impozitul pentru exploatarea resurselor naturale şi impozitul pe veniturile suplimentare obţinute în urma liberalizării gazelor naturale.
În acest an, impozitul pe profit a fost de 355 de milioane de lei, iar celelalte două taxe au avut o valoare de 312 milioane de lei.
Totodată, redevenţele la petrol şi gaze sunt cuprinse între 3.5% şi 13.5% din valoarea producţiei realizate în funcţie de mărimea zăcământului şi sunt menţinute la acest nivel din 2004, an în care a fost privatizat Petrom. Sumele primite de stat de la Petrom în 2017 sunt, însă, mici, având în vedere că zăcămintele de petrol sunt aproape terminate.
BAT a plătit taxe de peste 15,7 miliarde euro în perioada 2005-2017
Spre exemplu, British American Tobacco este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, după OMV Petrom. ¬ În 2017, British American Tobacco a contribuit la bugetul de stat, sub formă de taxe şi accize, cu 1,7 mld. €, echivalentul a aproximativ 6% din veniturile fiscale ale României şi a circa 1% din PIB. ¬ Compania a plătit taxe de peste 15,7 miliarde euro în perioada 2005-2017.
În 20 de ani de activitate pe piaţa locală (1996-2016), contribuţia totală a British American Tobacco în economia României a fost de circa 90 mld. euro (conform unui studiu independent realizat de către Civitta). Suma respectivă cuprinde atât contribuţia directă a companiei, adică taxele plătite la bugetul de stat şi cheltuielile directe către parteneri şi angajaţi, cât şi contribuţia indirectă şi indusă, care reflectă impactul BAT asupra economiei prin susţinerea mediului de afaceri românesc.
Taxele plătite de către BAT către bugetul de stat au avut o evoluţie pozitivă generală în fiecare an. ¬ Ca urmare a reducerii în anul 2017 a traficului ilicit cu aproape 1 punct procentual faţă de anul precedent, contribuţia BAT la bugetul de stat a crescut cu circa 7%. ¬Din 20 de ţigarete vândute legal, 12 reprezintă acciza, 4 TVA-ul şi restul costuri ale companiei şi venituri ale producătorului, distribuitorilor şi comercianţilor. Din preţul unui pachet de ţigări, aproximativ 80% se îndreaptă către bugetul de stat.