Petroliştii, despre modificările legii offshore: Investiţiile din Marea Neagră asigură aprovizionarea cu gaze pentru consumatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
platforma petroliera gsp-prometeu marea neagra

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) a anunţat că noile revizuiri propuse de Ministerul Energiei, pentru Legea offshore, contribuie la clarificarea cadrului fiscal.

Anul trecut, Guvernul a anunţat o serie de măsuri în domeniul energetic, criticate de mai multe companii din energie, care susţin că acestea ar descuraja investiţiile în explorarea şi exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale. Printre aceste măsuri s-a numărat şi Legea offshore, care a majorat semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră.

Ministerului Energiei a publicat, recent, un proiect de modificare a Legii offshore, în care sunt cuprinse mai multe solicitări ale operatorilor din Marea Neagră.

FPPG apreciază că noile revizuiri propuse de Ministerul Energiei contribuie la clarificarea şi îmbunătăţirea cadrului fiscal. Astfel, prin setul de amendamente nou introdus, autorităţile recunosc deopotrivă necesitatea asigurării stabilităţii şi competitivităţii regimului fiscal aplicabil sectorului offshore, potrivit federaţiei.

Daniel Apostol, director de relaţii externe FPPG, a subliniat că rezervele naturale de gaze descoperite la Marea Neagră reprezintă nu doar o mare oportunitate de dezvoltare a României, ci şi o reală necesitate pentru economia naţională şi pentru securitatea energetică a ţării.

”Investiţiile în offshore la Marea Neagră contribuie semnificativ la siguranţa aprovizionării cu gaze pentru consumatorii industriali şi casnici din România, dar înseamnă în acelaşi timp o sursă de venituri bugetare de netăgăduit, precum şi o modalitate de generare de locuri de muncă în economia ţării. Investitorii nu cer nici lucruri multe, nici complexe. Investitorii cer stabilitate fiscală, predictibilitate legislativă, liberalizarea pieţei şi asigurarea unui cadru competitiv şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de gaze naturale. FPPG salută faptul că autorităţile doresc modificarea legislaţiei în favoarea dezvoltării proiectelor de investiţii în petrol şi gaze”, a spus Apostol.

El a subliniat că FPPG îşi afirmă deplina disponibilitate pentru dialogul cu autorităţile în vederea construirii unui cadru de reglementare cât mai eficient pentru dezvoltarea economică şi cât mai favorabil derulării de investiţii semnificative în sectorul energetic românesc.

”Reamintim de asemenea faptul că, dat fiind nivelul ridicat de risc în regiunea Mării Negre, România trebuie să acţioneze pentru sporirea atractivităţii şi a competitivităţii sale ca destinaţie a capitalului, a tehnologiei şi a know-how-ului în sectorul offshore, ţinând în permanenţă seamă de cele mai bune practici în domeniu la nivel mondial, precum şi de tendinţele internaţionale şi regionale”, se arată în comunicat.

Viorica Dăncilă, nevoită să repare prostiile lui Dragnea

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care modifică Legea Offshore, o lege controversată aprobată anul trecut, cu prevederi impuse de Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov. 

Legea a atras critici aspre din partea investitorilor din domeniul gazelor, ExxonMobil amânându-şi decizia de a continua investiţiile din Marea Neagră. Prin noul proiect de lege, Guvernul condus de Viorica Dăncilă încearcă să îndulcească taxarea profitului investitorilor străini.

Anunţul a venit cu doar câteva zile înainte de vizita premierului Viorica Dăncilă în SUA, dar şi la o lună de zile de la vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Washington.

Prin noul proiect de lege, Executivul intenţionează să relaxeze impozitarea pentru investitori.

Astfel, Ministerul Energiei propune un impozit pe veniturile suplimentare doar dacă producătorii practică preţuri mai mari de 100 de lei/MWh, faţă de 47,71 de lei, cât este prevăzut în legea adoptată în luna noiembrie 2018.

„Având în vedere nevoia de a avea un sistem fiscal competitiv care sa atragă investiţii, costurile ridicate şi termenul lung de realizare si recuperare a investiţiilor în sectorul offshore, este necesară eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preţurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (intre 45,71 lei/MWh si 100 lei/MWh). În cazul veniturilor suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari de 100 lei/MWh, grila de impozitare de menţine.

Obţinerea unei nivel normal al rentabilităţii aşteptate pentru investitor la un preţ de 100 Lei/MWh fundamentează introducerea impozitului pe venitul suplimentar începând cu acest prag, în timp ce preţuri inferioare acestui nivel nu generează profituri suplimentare”, arată proiectul.

Impozitul pe venitul suplimentar ar urma să se aplice astfel:

- 30% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 100 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 115 lei/MWh;

- 35% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 115 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 130 lei/MWh;

- 40% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 130 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 145 lei/MWh;

- 50% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 145 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 160 lei/MWh;

- 55% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 160 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 175 lei/MWh;

- 60% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 175 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 190 lei/MWh;

- 70% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 190 lei/MWh. 

Creşte nivelul deductibilităţii investiţiilor

Totodată, Guvernul va creşte deductibilităţile recunoscute pentru investiţii de la 30% la 60%.

„Este necesară mărirea nivelului maxim pentru deducerea investiţiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar offshore de la 30% la 60%, pentru a menţine competitivitatea sectorului offshore din Romania şi a atrage investiţii, având în vedere costurile şi riscurile ridicate, respectiv termenul lung de realizare al investiţiilor offshore din Marea Neagră”, arată documentul.

Mai mult, Ministerul elimină obligaţia ca producătorii să tranzacţioneze gazele doar pe pieţele centralizate, aşa că ei vor putea vinde şi prin contracte directe.

Totodată, a fost eliminat preţul de referinţă de pe bursa austriacă din formula de calcul a impozitului pe veniturile suplimentare.

Documentul arată că calculul contravalorii redevenţei petroliere datorate bugetului de stat de către titularii acordurilor petroliere de dezvoltare-exploatare şi exploatare se face pe baza preţurilor de vânzare - cumpărare exclusiv costurile de transport, inmagazinare si alte costuri logistice. In măsura în care petrolul nu face obiectul unei operaţiuni de vânzare - cumpărare în luna de producţie, calculul contravalorii redevenţei petroliere reglementate în prezenta lege se face pe baza unor preţuri de referinţă stabilite de autoritatea competentă.

Titularii de acorduri petroliere offshore vor fi exceptaţi de la prevederile Ordonanţei 114/2018 şi ale Ordonanţei OUG 19/2019.

OMV Petrom: Este un important pas înainte

Legat de acest proiect de modificare a legii offshore, OMV Petrom arată că este un pas important pas înainte în dezvoltarea proiectului din Marea Neagră.

"Gazele din Marea Neagră reprezintă o necesitate şi o mare oportunitate pentru România. Dezvoltarea proiectelor offshore va oferi siguranţă în aprovizionarea cu gaze a României, va contribui la creşterea veniturilor la bugetul de stat, va genera investiţii şi locuri de muncă. În ultimul an, am arătat constant care sunt premisele necesare pentru astfel de proiecte majore, cu riscuri investiţionale mari. Acestea sunt: stabilitate fiscală, cadru competitiv, o piaţă de gaze liberalizată şi dezvoltarea infrastructurii de gaze. Faptul că autorităţile iau în considerare modificarea legislaţiei pentru petrol şi gaze este un important pas înainte. Redeschiderea dialogului pe un subiect fundamental pentru Romania este binevenită", arată compania petrolieră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite