Peste 116.000 de turişti au fost în minivacanţa de 1 mai. Turismul balnear este în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vacanţa de Paşte şi 1 mai a scos din buzunarele turiştilor 10,4 milioane de euro în cele trei zile de relaxare, cu 38% mai puţin faţă de anul trecut când minivacanţa s-a întins pe aproape o săptămână şi s-au înregistrat încasări de 14,4 milioane de euro.

Operatorii din industria turismului au înregistrat în acest an un număr de 116.000 de turişti în zilele de minivacaţă, potrivit datelor centralizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Printre preferinţele turiştilor din acest an au fost destinaţiile din mediul rural unde au fost înregistrate 50.000 de persoane, în timp ce 22.000 de locuri vândute au fost în staţiunile montane. În acest an a crescut şi numărul cererilor în staţiunile balneare, 14.000 de locuri.

1 mai pe litoral

Potrivit FPTR, pe litoral, în unităţile de cazare clasificate de Autoritatea Naţională în Turism, au fost 20.000 de turişti, în timp ce Asociaţia Litoral – Delta Dunării a estimat că în zilele de vacanţă, la malul mării au ajuns, în total, circa 30.000 de persoane.

„A fost un weekend de succes, aşa cum am estimat. Peste 30.000 turişti au fost în mod cert pe litoral. Având în vedere ca minivacanţa a avut dublă seminificaţie anul acesta, turiştii au avut parte de pachete de cazare dinamice şi flexibile care le-au oferit libertatea de a veni la mare în functie de programul acestora“, a arătat preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, Corina Martin.

Pe litoralul românesc, cele mai aglomerate staţiuni au fost Mamaia şi VamaVeche, potrivit estimărilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Staţiunile dun sudul Litoralului au fost căutate în special de familişti care au vrut mai multă linişte şi au căutat pachete de tip all inclusive.

Staţiunile litoralului bulgăresc au fost căutate de turiştii care au apelat la transport individual, în timp ce pentru destinaţii ca Antalya, Rodos şi Chania au fost înregistrate circa 2.000 de persoane care optat pentru curse charter, mai transmite ANAT.

Valea Prahovei are publicul ei

Valea Prahovei a fost una din principalele destinaţii ale turiştilor care au vrut să petreacă minivacanţa la munte. Potrivit datelor ANAT, în această zonă au fost prezenţi circa 9.000 de turişti. Mulţi dintre aceştia au venit pe Valea Prahovei în excursii de ozi.

„Unele unităţi hoteliere au fost ocupate în proporţie de 100%, unele mai puţin, în funcţie de promovarea facută de hotelieri, a ofertelor pentru această vacanţă, dar şi în funcţie de  politica de marketing. Rezervările pentru vacanţa de 1 mai (peste 80%) s-au făcut prin agenţii de turism online şi offline, inclusiv portaluri de rezervări“, a transmis Adrian Voican, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova.

Surprize în sectorul balneo

Operatorii din turismul balnear spun că anul acesta va fi unul promiţător. Şia asta pentru că număril turiştilot care au ales să vină în acet gen de staţiuni a crescut cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 „Situaţia este mult mai bună ca anul trecut. În staţiunile în care s-au făcut investiţii numărul cererilor pentru cazare a crescut. Anul acesta am avut un grad de ocupare cu 15% mai mare ca anul trecut în staţiunile balneare. Cei mai mulţi turişti au mers către Felix, Sovata, Călimăneşti, Căciulata, Govora“, a declarat Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale din Turosmul Balnear.

Potrivit datelor ANAT, doar la Băile Felix s-au înregistrat de 1 mai 5.000 de turişti, în condiţiile în care în vârful de sezon se înregistrează circa 14.000 de intrări.

Operatorii din acest sector mai spun că aceste creşteri sunt efectul investiţiilor începute de hotelieri şi proprietarii bazelor de tratament în urmă cu aproximativ trei ani.

Anul acesta au fost la mare căutare şi Maramureşul şi Bucovina, unde au ajuns în special turişti care au vrut să participe la slujbele ţinute la bisericile din zonă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite