Pensionarii susţin aproape jumătate din gospodăriile din România. 16,5% au peste 75 de ani și multe dificultăți financiare
0Statistica privind Condițiile de viață ale populației în 2023, publicată de INS, arată că pensionarii întrețin aproape jumătate din gospodăriile din România, procentul salariațiilor cap de familie fiind de puțin peste 40%.
În anul 2023, din cele 7,55 milioane de gospodării ale populației, 3,79 milioane de gospodării (50,2%) au desemnat cap al gospodăriei o persoană ocupată, iar 3,76 milioane de gospodării (49,8%) din totalul gospodărillor au desemnat cap al gospodăriei o persoană neocupată.
În funcție de statutul ocupațional al capului gospodăriei, ponderea cea mai mare au avut-o gospodăriile care au desemnat cap al gospodăriei un pensionar, 3,43 milioane de de gospodării (45,4% din totalul gospodăriilor), urmate de gospodăriile a căror persoană desemnată cap al gospodărie este salariat, 3,08 milioane de gospodării (40,8%).
Dintre gospodăriile care au desemnat cap al gospodăriei o persoană neocupată, cele cu cap de gospodărie o persoană șomeră au reprezentat numai 0,3% (25 mii gospodării).
În funcție de vârsta capului gospodăriei se observă ponderi semnificative în rândul gospodăriilor de tineri în vârstă de 25-49 ani (30,3%), urmate de gospodăriile cu cap de gospodărie în vârstă de 50-64 ani (29,2%) ṣi de gospodăriile cu cap de gospodărie ȋn vȃrstă de 65-74 ani şi peste 23,2%.
Persoanele foarte tinere, sub 25 ani, au fost desemnate cap al gospodăriei de numai 0,8% dintre gospodării.
„De remarcat este ponderea destul de mare a gospodăriilor care au cap de gospodărie desemnată de o persoană în vârstă de 75 ani și peste (16,5%)”, se menționează în studiul INS.O componentă importantă a analizei nivelului de trai o reprezintă tipul gospodăriei. Astfel, în anul 2023, din totalul gospodăriilor, 2,31 milioane de gospodării (30,6%) au avut în componenţă copii dependenţi, iar 5,245 milioane de gospodării (69,4%) au fost gospodării fără copii dependenţi. Dintre gospodăriile cu copii dependenți 6,7% (154 mii gospodării) erau gospodării formate dintr-un părinte singur cu cel puțin un copil dependent.
În anul 2023, aproape o treime din totalul gospodăriilor au fost gospodării de o persoană. Din totalul gospodăriilor de o persoană (2404 mii gospodării), 56,3% sunt gospodării de persoane în vârstă de 65 ani și peste.
Cei mai mulți capi de familie fără serviciu în Oltenia
Pe regiuni de dezvoltare, în anul 2023, ponderea gospodăriilor care au între membrii gospodăriei persoane ocupate se încadrează în intervalul 49% - 69%. Cea mai mică pondere a gospodăriilor cu persoane ocupate s-a înregistrat în regiunea Sud-Vest Oltenia (49,9%), iar cea mai mare în regiunea Bucureṣti-Ilfov (68,5%).
Sub aspectul capacităţii achitării la timp a unor cheltuieli curente importante (întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi , plata utilităţilor etc.) se poate constata că 16,1% dintre gospodării au menționat că a fost cel puțin o situație în care nu au putut achita la timp unele dintre aceste cheltuieli, situație cauzată, în principal, de situaţia financiară nesatisfăcătoare.
Restanţe la întreţinere şi energie electrică, nu şi la bănci
Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2023, cele mai frecvente cazuri au fost cele cu întreţinerea locuinţei (79,8%) şi cele cu energia electrică (75,0%).
Plata ratelor la bănci reprezintă o prioritate pentru fiecare gospodărie. Cu toate acestea 7,0% dintre gospodării au menționat că, din cauza situației financiare precare, au înregistrat restanṭe la ratele pentru diverse împrumuturi (altele decât împrumuturile pentru achiziționarea unei locuințe). Ponderea mai mică a acestor restanțe este, în principal, explicabilă prin specificul acestor tipuri de plăţi care sancţionează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum şi prin frecvenţa redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi.
În anul 2023, ponderea gospodăriilor cu restanțe a scăzut cu 2,4 puncte procentuale față de anul precedent, iar pe medii de rezidență cu 2,1 puncte procentuale în mediul urban și cu 2,9 puncte procentuale în mediul rural. În mediul rural, 18,2% dintre gospodării au specificat că, în anul 2023, a fost cel puțin o situație în care nu au putut achita la timp unele dintre aceste cheltuielile curente importante, mai mult cu 3,9 puncte procentuale față de gospodăriile din mediul urban. Dacă membrii gospodăriilor din mediul urban au întâmpinat mai frecvent restanțe la achitarea cheltuielilor de întreținere a locuinței (85,9% dintre gospodării), în mediul rural ponderea cea mai mare la restanțe s -a menționat pentru plata cheltuielilor cu energia electrică (84,3% dintre gospodării).
În funcție de caracteristicile demo-socio-economice ale capului gospodăriei se observă că cele mai mari ponderi ale gospodăriilor care fac faţă cu mare dificultate sau cu dificultate cheltuielilor curente se regăsesc în cazul celor al căror cap de gospodărie are vârsta de 65-75 ani (33,4%), respectiv al celor cu vârstă de 75 de ani și peste (38,8%) și în cazul gospodăriilor al căror cap de gospodărie sunt din alte categorii de persoane neocupate (56,9%). În funcție de tipul gospodăriei, dificultăți foarte mari sau mari la plata cheltuielilor curente au întâmpinat gospodăriile formate dintr-o singură persoană cu vârsta de 65 ani și peste (42,4%). Pe regiuni de dezvoltare, cea mai mică pondere a gospodăriilor, în care opinia capului gospodăriei a fost aceea că face faţă cheltuielilor cu mare dificultate sau cu dificultate, s-a înregistrat în regiunea Nord-Vest (19,4%), iar cea mai mare pondere s-a înregistrat în regiunea Sud-Est (36,5%).