De câţi bani au nevoie tinerii pentru un trai decent. Salariile oferite de angajatori, considerate prea mici

0
Publicat:

Tinerii din România îşi doresc salarii mai mari, pentru a putea duce, în propria ţară, un trai decent. Astfel, pretenţiile salariale au crescut în ultimii ani, lucru conştientizat şi de angajatori.

Salarii SURSĂ Arhiva Adevărul
Salarii SURSĂ Arhiva Adevărul

Când vorbim despre absolvenţi sau viitori absolvenţi de studii superioare, vorbim automat şi de aşteptări mai mari de la viitorul loc de muncă. Astfel, tinerii României îşi doresc să poată trăi, decent, acasă, fără a fi nevoiţi să plece peste hotare.

Ce îşi doresc tinerii după finalizarea studiilor

Stundeţii, mai ales cei aflaţi în an terminal, îşi caută deja un drum în viaţă şi un loc de muncă pentru care să aplice după terminarea studiilor. Reporterii ,,Adevărul" au fost prezenţi la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, unde au discutat cu mai mulţi studenţi despre ce înseamnă, în viziunea lor, un trai decent în România.

,,În perioada în care eşti încă student, lucrurile sunt puţin mai simple. Mai primim bani de la părinţi, unii dintre noi au şi burse. Totodată, acum stăm mai multe persoane într-un apartament, în chirie sau avem cazare la cămin. Dar, după terminarea facultăţii, cred că ne dorim cu toţii un job plătit decent, care să ne permită plata unei chirii, plata utilităţilor şi un trai decent", a precizat Maria, studentă în an terminal la Facultatea de Litere din Iaşi.

Care sunt salariile care i-ar mulţumi pe studenţi?

Conform studenților, un tânăr care iese de pe băncile facultății ar trebui să primească, lunar, un salariu de cel puţin 4.000 de lei pentru a se descurca în capitala Moldova. Astfel, calculele făcute de viitorii absolvenți sunt destul de simple:

,,Cred că, în momentul de faţă, într-un oraş precum Iaşiul, o persoană se poate descurca cu suma de 4.000 de lei lunar, având în vedere că o chirie ajunge la aproximativ 1.500 de lei. Dacă adăugăm costul utilităţilor, aproximativ 500 de lei, se ajunge la un total de 2.000 de lei. Deci, mai rămân 2.000 de lei pentru cumpărături, alimente şi pentru activităţi de relaxare, teatru sau film. 4.000 de lei ar fi un salariu decent dar este mai greu de obţinut, cel puţin în Iaşi", a adăugat tânăra din Iaşi.

Angajatorii, conştienţi de nevoile tinerilor

Angajatorii sunt şi ei conştienţi că pretenţiile salariale ale viitorilor angajaţi au crescut considerabil şi încearcă, în acest sens, să se alinieze cerinţelor.

,,Tinerii îşi doresc un trai mai bun, îşi doresc să nu mai plece din ţară. Multinaţionalele oferă salarii destul de bune, care se apropie de cerinţele lor. În general, aşa cum aţi precizat, absolvenţii îşi doresc un salariu în jurul sumei de 4.000 de lei net. El poate fi obţinut, dar depinde foarte mult şi de aptitudinile viitorului angajat, de limbile străine pe care le cunoaşte", a precizat Andrei Carp, manager în cadrul unei multinaţionale din Iaşi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite