Pensii în străinătate: Italia - când și cum se poate ieși la pensie

0
Publicat:

Vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a Uniunii Europene la alta. În cele ce urmează vom prezenta condițiile de pensionare din Italia.

Torino, Italia, vedere panoramică
Vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a Uniunii Europene la alta

Prestații pentru limită de vârstă

Românii care lucrează în Italia ar trebui să știe că au dreptul la: pensie pentru limită de vârstă (pensie di vecchiaia), sau, dacă sunt îndeplinite anumite cerințe; pensie timpurie (pensie anticipata), sau la pensie minimă (Integrazione al tratament minimo).

Pensionare anticipată (A.PE Sociale – Anticipo pensionistico)

Reforma recentă în acest domeniu a extins modul de calcul al contribuției la toți lucrătorii, prevedea ajustarea vârstei de pensionare pentru accesul la pensia pentru limită de vârstă pe baza creșterii speranței de viață și a flexibilității sporite în accesul la pensie cu pensia anticipată pentru limită de vârstă.

În ce situație pot pretinde:

Dacă sunteți un lucrător asigurat (angajat sau independent), sunteți protejat de riscul pierderii capacității de muncă din cauza bătrâneții.

Aveți dreptul la prestații pentru limită de vârstă dacă:

 • ați acumulat cel puțin 20 de ani de contribuții;
 • ați îndeplinit noile cerințe de vârstă minimă (ajustate în timp în funcție de speranța de viață) care este de 67 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei (se aplică până în 2026);
 • ați încetat să lucrați.

Dacă prima asigurare de muncă datează din ianuarie 1996, în lipsa celor 20 de ani de cotizare obligatorii, aveți dreptul la pensia pentru limită de vârstă cu minim 5 ani de cotizare și vârsta de 71 + 3 luni, dar contribuțiile nu vor fi luate în considerare.

Este posibil să aveți dreptul la noua indemnizație pentru pensionare anticipată (A.PE Sociale - Anticipo Pensionistico) pentru a ajunge la pensia pentru limită de vârstă dacă:

 • aveți 63 de ani sau peste;
 • ați acumulat cel puțin 30 de ani de asigurare efectivă de muncă (minus 1 an per copil, până la cel mult 2 ani, de contribuții socotite dacă ești o lucrătoare);
 • ați acumulat 36 de ani de contribuții în timp ce efectuați o muncă grea (32 de ani de contribuții, dacă sunteți angajat în industria construcțiilor);
 • ați încetat o activitate lucrativă.

Ce condiții trebuie îndeplinite

Pentru pensia legală pentru limită de vârstă, de la 1 ianuarie 2019, pe lângă cel puțin 20 de ani de cotizare, vârsta de pensionare este de 67 de ani (se aplică până în 2026) pentru toate categoriile de lucrători.

Pentru pensia legală pentru pensionare anticipată (pensie anticipată), totuși, pentru 2022, trebuie să fi acumulat:

 • minim 42 de ani și 10 luni de cotizare dacă ești bărbat;
 • un minim de 41 de ani și 10 luni de cotizare dacă ești femeie.

Prima plată de pensie se va primi la 3 sau 6 luni de la dobândirea dreptului, dacă sunteți angajat sau, respectiv, funcționar public.

Dacă ați fost asigurat pentru prima dată după 01.01.1996 și ați acumulat o asigurare de muncă de cel puțin 20 de ani, vă puteți pensiona mai devreme la vârsta de 64 de ani, cu condiția ca cuantumul pensiei la care ați avea dreptul să fie cel puțin egal cu 2,8 ori cuantumul lunar al alocației sociale bazate pe asistență socială assegno sociale, egală cu 468,10 EUR în 2022 (a se vedea sub capitolul care se referă la incluziunea socială și măsurile de sprijinire a venitului).

Alte scheme experimentale:

Dacă sunteți o angajată în vârstă de 58 de ani (59 dacă desfășurați o activitate independentă) și ați împlinit 35 de ani de cotizare până la 31 decembrie 2021, puteți avea dreptul la pensionare anticipată (așa-numita „Opzione donna”). În cadrul acestei scheme, prima plată a pensiei va fi primită la 12 luni (pentru angajați) și 18 luni (pentru lucrătorii independenți) după dobândirea dreptului.

Cu excepția cazului în care sunteți un profesionist, un duhovnic, un militar, un jurnalist sau un vameș, puteți avea dreptul la pensionare anticipată (așa numita „Cota 102”) din ianuarie până în decembrie 2022, dacă aveți cel puțin 64 de ani și 38 de ani. ani de contribuții (dintre care 35 în raport cu munca efectivă). În cadrul acestei scheme, prima plată a pensiei va fi primită la 3 și la 6 luni de la dobândirea dreptului, dacă sunteți angajat din sectorul privat sau, respectiv, funcționar public. Pensia nu poate fi cumulată cu veniturile realizate peste 5.000 EUR pe an.

Dacă cuantumul pensiei dumneavoastră statutare este sub „minimul de trai”, aceasta poate fi combinată cu „venitul minim”, cu condiția ca contribuțiile dumneavoastră să înceapă înainte de 1 ianuarie 1996 și ca venitul personal sau al gospodăriei dumneavoastră să nu depășească anumite valori anuale. limite.

Pentru 2022, suplimentul minim anual este egal cu 6.816,48 EUR.

Pentru alocația pentru pensionare anticipată, trebuie să îndepliniți și una dintre următoarele condiții de calificare:

 • nu primiți deja o pensie proprie;
 • sunteți șomer de lungă durată cu șanse reduse de a găsi un nou loc de muncă;
 • ați efectuat cel puțin 18 luni de contribuții efective de muncă în cele 36 de luni anterioare șomajului;
 • ați fost evaluat cu un grad mare de handicap egal sau mai mare de 74%;
 • acordați asistență în calitate de îngrijitor de cel puțin 6 luni soțului sau partenerului sau membrului de familie de gradul I cu dizabilități. 

La ce aveți dreptul și cum îl puteți cere?

Dacă, la 31 decembrie 1995, ați acumulat cel puțin 18 ani de contribuții, pensia dumneavoastră va fi calculată folosind metoda bazată pe salariu pentru perioada de cotizare până în decembrie 2011 și metoda bazată pe contribuție de la 1 ianuarie 2012.

Dacă, la 31 decembrie 1995, ați acumulat mai puțin de 18 ani de contribuții, pensia dvs. va fi calculată folosind sistemul mixt (numit și „pro-rata”): pe bază de salariu pentru perioada până în decembrie 1995 și pe bază de contribuții după aceea.

În sfârșit, dacă ați început să plătiți contribuții după 1 ianuarie 1996, pensia dumneavoastră va fi calculată în întregime folosind sistemul de calcul bazat pe contribuții.

Sistemul de calcul bazat pe salarizare se bazează pe salariul mediu săptămânal primit în ultimii ani de muncă și suma totală a contribuțiilor plătite înmulțit cu o rată de transformare, pe baza indicelui ISTAT al costului vieții.

Sistemul de calcul pe bază de contribuții, în schimb, privește contribuțiile plătite, obținând suma totală a contribuțiilor plătite în sistemul de pensii care este apoi transformată în pensie prin aplicarea coeficientului de transformare (care variază în funcție de vârstă).

Cu alte cuvinte, suma totală a contribuțiilor este suma de bani pe care se calculează pensia. La solicitarea pensiei, suma individuală, așa-numita sumă finală a contribuției, se înmulțește cu un coeficient de transformare care variază în funcție de vârsta solicitantului, pentru a obține cuantumul anual brut al pensiei a lucrătorului. Valoarea contribuției este evaluată anual, aplicând „rata anuală de capitalizare” (egal cu 1,01899 până în decembrie 2022).

Aceeași formulă se aplică și indemnizației de pensionare anticipată, dar indemnizația aferentă se plătește pentru 12 luni, în loc de 13, și nu poate depăși 1.500 EUR brut pe lună.

Formulare pe care poate fi necesar să le completați

Cererea dumneavoastră de pensie se depune online la instituția de securitate socială relevantă, de pe site-ul căreia puteți descărca formularele de completat. Depunerea electronică necesită un SPID (Public Digital Identity System) de nivel al doilea sau un CIE (Carte electronică de identitate) sau un CNS (Carte Națională de Servicii). Este posibil să solicitați asistență gratuită de la organizațiile Patronati.

Puteți obține informații despre drepturile de securitate socială prevăzute de legislația italiană: http://www.inps.it.

Datele de contact ale Institutului National de Securitate Sociala (INPS) sunt:

Via Ciro il Grande 21

00144 Roma RM

Tel. +39 06803164 (se aplică tarifele normale ale operatorului)

Centru de contact multicanal - Număr gratuit: +803.164 (gratuit)

Site: http://www.inps.it

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite