Paradox: tinerii vor să lucreze, dar sunt dezorientați. Câte joburi schimbă și ce salarii vor

0
Publicat:

Specialiștii în resurse umane și formare profesională trag un semnal de alarmă privind generațiile Z și Millennials, care deși vor să muncească, sunt extrem de dezorientați, schimbând joburile frecvent.

Tineri la un Târg de cariere, depunând CV-uri
Mulți tineri investesc în formare profesională

Piața muncii din România se confruntă cu un paradox tot mai evident: deși tinerii sunt din ce în ce mai orientați spre îmbunătățirea cunoștințelor și a abilităților prin cursuri de perfecționare, aceștia experimentează un sentiment profund de dezorientare profesională. Această dezorientare se reflectă într-o fluctuație ridicată a locurilor de muncă - mai exact, tinerii români schimbă până la șase joburi până la vârsta de 25 de ani, în multe cazuri în domenii diferite, pentru că nu se mai regăsesc, arată o analiză recentă a Centrului de Formare APSAP. Ce efecte negative apar? Tinerii riscă să fie considerați instabili profesional și, implicit, să fie greu angajabili, ceea ce poate duce la apariția unor probleme de natură psihologică, ca scăderea stimei de sine, lipsa de încredere și depresia. În paralel, piața muncii este afectată în lipsa numărului necesar de angajați.

Mulți tineri sunt îndrumați de părinți să urmeze o anumită facultate și apoi descoperă că nu se regăsesc în acel domeniu. Deși sunt foarte dornici să muncească, să își dezvolte abilitățile, tinerii din generațiile Z și Millennials se simt complet dezorientați, nu știu pe ce drum profesional să rămână sau către care să se îndrepte, fără schimbări dese. Ei caută activ să se angajeze și sunt foarte preocupați să acumuleze noi cunoștințe, să își formeze noi abilități, să învețe. Au capacități extraordinare și se înscriu la cursuri de formare și de perfecționare pentru a fi cât mai competitivi, doar că își schimbă opțiunile foarte des. De exemplu, urmează facultatea de contabilitate, se angajează pe post de contabil, iar în câteva luni își dau seama că nu le place și că ar vrea să lucreze în marketing. Se înscriu la cursuri de marketing, găsesc un job în domeniu, însă ulterior consideră că nu este ceea ce își doresc. Se apucă de cursuri în domenii la modă sau despre care se vorbește că sunt oferite salarii foarte mari, cum este domeniul IT, pentru a învăța să fie programatori și apoi conștientizează că nu li se potrivește. Din aceste motive, riscă să fie considerați instabili profesional și să nu își mai găsească nici drumul profesional, nici drumul în viață”, explică Bogdan Fârșirotu, fondator și președinte al Centrului de Formare APSAP și al platformei Cursuri-functionari.ro, cel mai mare centru de cursuri profesionale din România.

Cei mai mulți tineri își dau demisia la scurt timp după expirarea perioadei de probă

Astfel, conform datelor Centrului de Formare APSAP, peste 70% dintre tineri schimbă aproximativ 6 locuri de muncă până la vârsta de 25 ani. În medie, frecvența cu care tinerii schimbă jobul este o dată la 4 luni, la scurt timp după perioada de probă de 90 de zile.

"Cu această nouă realitate pe masă, trebuie să ne întrebăm ce se va întâmpla cu viitorul pieței muncii. Mulți tineri nu reușesc să-și găsească locul, ceea ce duce la o rată ridicată de fluctuație a forței de muncă, la presiune la angajații fideli și la eventuale alte schimbări în defavoarea angajaților. Un dezavantaj foarte mare este că în timp, din cauza lipsei de forță de muncă, va scădea productivitatea, dar și performanța și competența acestor tineri, care vor să muncească, dar sunt derutați și își pot pierde încrederea în sine și motivația de a obține o viață profesională și personală cât mai bună și calitativă. Potențialul tinerilor din România este foarte mare, sunt inteligenți, se adaptează ușor și vor să învețe și să muncească. În ultimii ani, nu doar de la an la an, ci și de la lună la lună, în anumite perioade, primim un val de înscrieri la cursuri de formare în domenii diferite decât cel în care au studiat sau lucrează sau pentru a-și actualiza cunoștințele și a-și îmbunătăți aptitudinile”, explică Bogdan Fârșirotu.

Ce tip de joburi vor tinerii să aibă? Salariul dorit: 1.500 de euro/lună

În cele mai multe cazuri, 73%, tinerii români nu vor să plece în străinătate, preferând să caute în România un job care îi împlinesc, conform datelor Centrului de Formare APSAP. Numărul de români înscriși la cursuri de formare și de dezvoltare a competențelor aproape s-a dublat în primele luni din 2024 comparativ cu întreg anul 2023, iar o parte importantă este reprezentată de tineri cu vârste între 18 ani și 30 de ani.

Conform datelor noastre interne, tinerii intenționează să își construiască o carieră în posturi precum inspector de securitate și sănătate în muncă, manager de proiect, contabil, expert în achiziții publice și expert în accesarea fondurilor europene, în funcție de topul celor mai multe înscrieri la cursuri de formare, din ianuarie până în iunie 2024. Aceste opțiuni reflectă interesul lor pentru domenii cu perspective de dezvoltare și stabilitate pe piața muncii, iar cei mai mulți sunt dornici să rămână în țară, contribuind astfel la dezvoltarea economiei locale. Educația continuă este esențială într-o piață a muncii în continuă schimbare. Tinerii înțeleg că pentru a fi competitivi trebuie să investească în dezvoltarea lor personală și profesională. Cei mai mulți dintre ei vin din proprie inițiativă, din dorința de a investi în dezvoltarea lor, având în vedere că peste 50% achită cursurile din fonduri proprii, iar restul sunt asigurate de angajatori pentru îmbunătățirea abilităților angajaților”, declară reprezentantul Centrului de Formare APSAP.

Aproape 90% dintre participanții la cursuri de formare sunt angajați sau proaspăt absolvenți care lucrează sau își doresc să lucreze în mediul privat, iar 66% dintre ei sunt femei. Deși companiile de stat sunt obligate să investească în dezvoltarea abilităților angajaților prin participarea la cursuri pentru funcționari, în ultimul an participă tot mai mulți angajați, pe cont propriu, care vor să lucreze în mediul privat.

Un alt aspect demn de luat în seamă este nivelul salarial așteptat de noii angajați. Peste 70% dintre ei preferă un loc de muncă solicitant și cu beneficii salariale motivante, cu un salariu de 7.500 lei / lună (1.500 euro), conform datelor unui studiu al Centrului de Formare APSAP.

În aceste condiții, având în vedere că nevoia de pregătire a angajaților există în toată piața muncii, iar tinerii se simt dezorientați, schimbă jobul la câteva luni, iar deficitul de forță de muncă se adâncește, este pus sub semnul întrebării viitorul muncii.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite