Pandemia îi face pe români să anuleze cumpărarea unei locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
complex imobiliar

Circa 14% din românii care doreau să cumpere o locuinţă înainte de pandemie se gândesc acum să renunţe la cumpărare şi să ia în calcul închirierea, arată un studiu realizat pe Storia.ro referitor la intenţiile, aşteptările şi deciziile românilor cu privire la activitatea imobiliară în contextul pandemiei.

74% dintre respondenţii studiului Storia.ro aveau în plan să facă o tranzacţie imobiliară în acest an, cei mai mulţi dintre ei fiind interesaţi de vânzare sau de cumpărare (63%).

Întrebaţi dacă informaţiile noi despre pandemie ar putea să le schimbe planurile, 56% dintre participanţii la studiu au răspuns afirmativ, cele mai afectate proprietăţi fiind apartamentele (43%), urmate de case (41%), terenuri (11%) şi alte tipuri de proprietăţi (5%).

Cum se schimbă procesul de achiziţie şi de închiriere în domeniul imobiliar şi în ce fel sunt influenţate planurile românilor atunci când vine vorba despre tranzacţiile imobiliare sunt doar câteva dintre informaţiile scoase la iveală de studiul Storia.ro.

În ce fel sunt influenţate planurile românilor de informaţiile despre COVID-19

Dintre cei care plănuiau să cumpere sau să închirieze o locuinţă, 44% declară că planurile lor nu sunt influenţate în niciun fel de informaţiile cu privire la COVID-19. Totuşi, 27% se gândesc să aleagă o proprietate mai ieftină, iar 14% se gândesc să renunţe la cumpărare şi să ia în calcul închirierea.

Cei mai mulţi dintre români cred că preţurile ar putea să scadă, în timp ce un procentaj mai mic crede că acest lucru este greu de estimat în acest moment.

„Perioada pe care o traversăm i-a făcut pe oameni să reevalueze şi să reorganizeze mai multe aspecte ale vieţii lor, aşa că ne-am dorit să aflăm dacă şi în ce măsură s-au schimbat intenţiile, aşteptările şi deciziile românilor cu privire la activitatea imobiliară. Aceştia sunt în continuare interesaţi să cumpere şi să închirieze proprietăţi şi decizia celor mai mulţi dintre ei nu a fost influenţată de pandemie, în timp ce unii români se gândesc la o posibilă amânare a deciziei, de la trei luni şi până la un an. Un punct comun pe care l-am întâlnit la mulţi dintre respondenţi se referă la alegerea de a lucra cu un agent imobiliar. Dintre respondenţii care vor să cumpere sau să închirieze, 59% intenţionează să folosească serviciile unui agent”, a declarat Mihai Sava, Real Estate Business Manager OLX Group.

Cum se schimbă procesul de achiziţie în contextul pandemiei pentru cumpărători

Întrebaţi în ce fel le-a influenţat pandemia momentul cumpărării, 30% dintre respondenţi au declarat că nu intenţionează să amâne achiziţia. Doar 8% se gândesc să renunţe la achiziţie, în timp ce 31% dintre respondenţi doresc să amâne achiziţia cu maxim 3-6 luni. 8% dintre potenţialii cumpărători vor chiar să grăbească procesul. 

Întrebaţi cum plănuiesc să finanţeze achiziţia imobiliară în plan, 53% dintre români spun că vor alege varianta unui credit ipotecar, în timp ce 35% dintre români declară că au toată suma necesară.

În viitorul apropiat, 49% dintre românii care vor să achiziţioneze o locuinţă plănuiesc să exploreze online ofertele interesante, în timp ce 37% sunt dispuşi să meargă la vizionări.

Întrebaţi care sunt factorii care le-ar face mai uşoară decizia de a cumpăra o proprietate, 50% au declarat că i-ar ajuta să vizioneze proprietatea printr-un tur virtual, în timp ce 22% au declarat că i-ar ajuta vizionarea unui video de prezentare.

Cum se schimbă procesul de închiriere în contextul pandemiei pentru cei care îşi caută o locuinţă

În ceea ce priveşte procesul de închiriere, 43% dintre români spun că pandemia nu le influenţează în niciun fel momentul deciziei. În acelaşi timp, 22% dintre respondenţi vor să grăbească procesul închirierii, iar 31% se gândesc să amâne procesul de închiriere – 20% pentru trei luni, 6% pentru şase luni şi 5% pentru până la un an.

Întrebaţi cum plănuiesc să achite chiria, 73% dintre respondenţi au declarat că deţin toată suma necesară, 16% au spus că vor locui cu cineva şi că vor împărţi plata, iar 10% vor apela la împrumuturi.

În viitorul apropiat, 40% dintre românii care vor să închirieze plănuiesc să exploreze online ofertele interesante şi alţi 40% sunt dispuşi să meargă la vizionări, iar 12% urmează să semneze actele finale.

Pentru cei care vor să închirieze, factorii care le-ar face mai uşoară decizia sunt similari celor menţionaţi de potenţialii cumpărători - 52% au declarat că ar fi de folos să vizioneze proprietatea printr-un tur virtual, iar 19% au fost de acord că i-ar ajuta vizionarea locuinţei printr-un video de prezentare.

Cum se schimbă procesul pentru cei care vor să vândă o proprietate

30% dintre românii care plănuiau să scoată la vânzare o proprietate au publicat deja anunţul online, 19% sunt în etapa în care au renovat proprietatea pentru a-i creşte valoarea, urmaţi de 14% care caută un agent care să intermedieze procesul.

În viitorul apropiat, proprietarii care vor să vândă plănuiesc să publice un anunţ (54%), iar alţi 31% vor primi potenţialii cumpărători la vizionări. Întrebaţi care sunt factorii care ar face vânzarea mai uşoară, 35% dintre respondenţi au ales filmarea unui tur virtual şi 23% cred în posibilitatea de a semna un contract fără ieşirea din casă, doar cu mijloace digitale.

Cum se schimbă procesul de închiriere în contextul pandemiei pentru cei care vor să dea în chirie o locuinţă

În momentul de faţă, 36% dintre românii care plănuiau să dea în chirie o locuinţă sunt în etapa în care au renovat proprietatea pentru a-i creşte valoarea, urmaţi de 29% care au postat deja anunţul în mediul online.

În viitorul apropiat, toţi proprietarii care vor să dea în chirie un apartament, respondenţi la studiu, plănuiesc să publice un anunţ (100%). Întrebaţi care sunt factorii care ar face închirierea mai uşoară, 25% au ales filmarea unui tur virtual şi alţi 25% au ales ca răspuns filmarea unui video de prezentare a proprietăţii.

Studiul a fost realizat în luna mai 2020, prin chestionar online aplicat vizitatorilor Storia.ro. Eşantionul cuprinde 2.565 de respondenţi.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite