Optimismul revine în piețele financiare pe fondul „răcirii” pieței forței de muncă și a inflației

0
Publicat:

Piețele financiare de la începutul anului 2023 nu sunt foarte diferite de cele din 2022. Dar ultimele date privind inflația și forța de muncă din SUA aduc ceva speranță.

Un bărbat ține câteva bancnote de dolari în mână în timp ce face calcule cu un calculator
Piețele financiare de la începutul anului 2023 nu sunt foarte diferite de cele din 2022

„Cu toate acestea, s-ar putea să fim încă foarte departe de inversarea politicilor actuale privind ratele dobânzilor. Atenția piețelor se îndreaptă către elementele care ar putea determina băncile centrale să își schimbe politicile”, consideră Bogdan Maioreanu, analist eToro..

„Mâine vom vedea și care este decizia Băncii Naționale a României privind dobânda de referință. Cum în România ultimele date privind inflația arată o accelerare, consensul analiștilor este că vom asista la o creștere a ratei dobânzii de referință cu cel puțin 0,25%, ceea ce o va duce la 7%. Cele mai recente date privind prețurile producției industriale arată o creștere de 44,8% de la an la an pe piața internă și poziționează România pe locul trei în Uniunea Europeană, după Ungaria și Letonia”, a adăugat acesta.

Șomajul în România continuă să scadă. Datele pentru luna noiembrie arată o rată a șomajului de 5,4%, mai mică cu 0,1% decât în luna precedentă. Iar acest lucru pune presiune pe salarii. Acestea sunt câteva motive pentru ca politica BNR de creștere a dobânzilor să continue.

Inflația este primul indicator prezent în orice discurs al bancherilor centrali. Primele date afișate în 2023 arată că inflația este în decelerare în zona euro. În decembrie 2022, Eurostat a estimat o inflație de 9,2%, în scădere de la 10,1% în noiembrie. De cealaltă parte a Atlanticului, inflația arată, de asemenea, o decelerare pentru a cincea lună consecutiv, ajungând la 7,1% în noiembrie.

Dar minutele ultimei ședințe a FOMC - Federal Open Market Committee, organismul care decide politica monetară în SUA - arată un alt element de îngrijorare pentru banca centrală americană, Fed: creșterea salariilor nominale. Acest indicator rămâne în continuare peste ritmul considerat a fi în concordanță cu obiectivul de inflație de 2% al FOMC, lucru menționat în minutele ședinței. Totodată, spirala creșterii salariilor din Statele Unite este alimentată de o situație fără precedent pe piața muncii, în care forța de muncă totală este inferioară numărului de locuri de muncă disponibile.

În prezent, există 10,5 milioane de locuri de muncă vacante. Numărul de șomeri a scăzut la 5,7 milioane în decembrie 2022, iar rata șomajului a scăzut ușor la 3,5%. Raportul Nonfarm payrolls arată că în decembrie au fost create 223.000 de locuri de muncă în SUA, cea mai mică cifră din ultimele trei luni. Ultimele date privind forța de muncă, care arată o ușoară răcire a pieței muncii, urmate de un raport privind o evolutie mai slabă a serviciilor, au readus optimismul în piață, generând o creștere de peste 2% a tuturor indicilor bursieri din SUA.

Este puțin probabil ca situația de pe piața muncii să se deterioreze puternic în lunile următoare. Cu toate acestea, confruntate cu creșterea costurilor și scăderea cererii, companiile au început să anunțe concedieri în masă. Cele mai recente știri despre reduceri de locuri de muncă menționează Goldman Sachs (GS) care, în urma unei analize a costurilor, se pregătește să elimine 3.200 de posturi. Alte știri menționează Amazon (AMZN) care intenționează să concedieze 18.000 de lucrători, Salesforce (CRM) care intenționează să reducă 10% din forța sa de muncă și Amdocs (DOX) care dorește să reducă 3% din personal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite