OMV vrea să vândă în centrul şi estul Europei gazele ruseşti aduse prin Nord Stream. „Avem contracte cu Gazprom de 48 de ani, niciodată nu au fost probleme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rainer Seele vrea să înlocuiască termocentralele pe cărbune din vestul Europei cu gaz rusesc
Rainer Seele vrea să înlocuiască termocentralele pe cărbune din vestul Europei cu gaz rusesc

Grupul austriac OMV vrea să vândă în Germania şi în Estul Europei gazele naturale importate din Rusia prin intermediul gazoductului Nord Stream 2, a declarat Rainer Seele, directorul general al grupului, la Bucureşti, care a a completat că Gazprom este „partener de încredere“, care nu a întrerupt niciodată alimentarea în cei 48 de ani de când există contracte directe între cele două părţi.

„Vom vinde gaze în Germania, vreau o cotă de 10% în Germania. Costurile Nord Stream 2 se ridică la 10 miliarde de euro. Gazul va fi vândut în Estul Europei, deci va trece prin Germania, Cehia, Austria - până la centrul de la Baumgartden - şi mai departe către Slovacia şi Ungaria prin flux reversibil, sporind astfel siguranţa alimentării“, a spus marţi Seele. 

Gazprom deţine 50% din acţiunile Nord Stream 2, în vreme ce OMV, E.ON, Wintershall, ENGIE şi Shell au câte 10%. Astfel, cota de investiţii ce revine OMV este de un miliard de euro.

De ce se opune România construirii Nord Stream 2

Totuşi, Comisia Europeană şi statele din estul Europei se opun gazoductului Nord Stream 2, care este programat să aibă o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an şi să intre în funcţiune în 2019, exact momentul în care expiră şi contractele de tranzit dintre Gazprom cu compania ucraineană de stat Naftogaz.

De altfel, Gazprom a anunţat deja că nu va mai transporta gaze prin infrastructura Ucrainei odată ce acestea se vor încheia. 

În schimb, România, Polonia şi alte opt state din Estul Europei cer blocarea gazoductului Nord Stream 2 deoarece evitarea Ucrainei în tranzitul de gaze ar destabiliza ţara vecină. O scrisoare în acest sens a fost trimisă în noiembrie de către liderii din  Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia.

Şantaje energetice 

De ce? Gazprom a mai tăiat livrările de gaze prin Ucraina de mai multe ori, în 2006, 2009 şi 2014, principalele state afectate fiind chiar cele din Estul Europei. Aceste „războaie ale gazelor“ au lăsat milioane de oameni în frig, iar la ultimul conflict de acest gen, din 2014, Gazprom a tăiat total livrările către Ucraina şi le-au redus şi pe cele către România, Polonia, Ungaria sau Bulgaria.

Livrările de gaze ruseşti, care reprezintă o treime din consumul european de gaze, au fost din ce în ce mai mult politizate, în urma anexării Crimeei de către Rusia şi a sprijinirii cu trupe şi arme a insurgenţilor din Donbass.

Ce spune şeful OMV despre asta? „Gazprom este un partener de încredere, în 48 de ani nu am avut niciodată probleme privind cantităţile livrate“, a spus Seele.

Încălzirea globală şi foametea planetară, tratate cu gaz rusesc

De asemenea, el a argumentat că şi încălzirea globală şi siguranţa alimentară vor fi rezolvate tot cu ajutorul gazelor ruseşti. „Dacă înlocuim toate centralele pe cărbune din vestul Europei cu gaze obţinem o reducere a emisiilor cu 15%. Dar acest gaz trebuie importat. (...) Vrem să hrănim lumea. Cum faci asta fără îngrăşăminte şi fără gaz?“, a mai spus şeful OMV.

În fine, el a mai spus că inclusiv plasticul din iPhone este realizat tot din gaze, de către Borealis, divizia de petrochimie a OMV, constituită împreună cu fondul de investiţii IPIC din Abu Dhabi.

Lobby cu ştaif

OMV a semnat la începutul lunii aprilie un acord cu Gazprom privind un schimb de active. Grupul austriac va ceda o serie de zăcăminte din Marea Nordului (Norvegia) în schimbul unor participaţii la o serie de zăcăminte din Siberia. 

Totuşi, o sursă citată de Reuters spunea însă că Rusia vrea să folosească puterea de influenţă a OMV pentru a obţine aprobarea gazoductului Nord Stream 2. „Acesta este obiectivul major a evenimentului de vineri, lobby-ului OMV“, susţin sursele citate de Reuters.

Rainer Seele prezentare OMV Gazprom 26 aprilie Bucuresti
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite