Omul săptămânii în UE: preşedintele Curţii Constituţionale din Germania are în mâini soarta euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreas Vosskuhle, preşedintele Curţii Constituţionale a Germaniei, este un susţinător declarat al integrării europene. FOTO Mediafax/AFP
Andreas Vosskuhle, preşedintele Curţii Constituţionale a Germaniei, este un susţinător declarat al integrării europene. FOTO Mediafax/AFP

Se spune că este cel mai puternic om din Germania. Nu este vorba de cancelarul Angela Merkel, ci de unul dintre cei opt judecători ai Curţii Constituţionale, în ale cărui mâini se află acum soarta zonei euro, a monedei unice şi a proiectului Uniunii Europene.

Fără urmă de îndoială, Angela Merkel este cea mai puternică femeie din Uniunea Europeană, însă, săptămâna aceasta, planurile cancelarului german privind salvarea zonei euro depind de Andreas Vosskuhle, unul dintre cei opt judecători ai Curţii Consituţionale a Germaniei, scriu jurnaliştii Reuters.

Într-o decizie cu efecte la nivel global, Curtea Constituţională (CC) trebuie să decidă miercuri dacă înfiinţarea unui fond permanent de urgenţă pentru UE, la care Germania ar urma să fie cel mai mare contributor, respectă legea supremă germană.

În cei doi ani şi jumătate ca preşedinte al CC, Vosskuhle a câştigat respect datorită deciziilor care au reuşit să regăsească echilibrul între suvernanitatea parlamentului şi sfera politică, lăsând totodată guvernul să colaboreze cu instituţiile UE pentru a încerca să salveze moneda unică.

Luat de la catedra unei universităţi la care preda în 2008 pentru a deveni judecător al Curţii Constituţionale a Germaniei, Vosskuhle este un susţinător declarat al integrării europene. Nu este membru de partid, însă recunoaşte că are o afinitate pentru valorile social-democrate. A fost nominalizat pentru funcţia de preşedinte al CC de către oponenţii de centru-stânga a lui Merkel, care au arătat în mod tradiţional mai mult sprijin pentru proiectul euro decât blocul conservatic condus de Merkel.

Ochelarii cu rame negre şi obrajii plini îl fac să pară chiar mai tânăr decât este. Toate acestea dispar însă atunci când începe să vorbească, cu multă gravitate, de misiunea de a apăra democraţia într-o naţiune încă marcată de o istorie care a presupus renunţarea la drepturile individuale.

„Democraţia are preţul ei“, a declarat Vosskuhle în iunie. „Însă încercarea de a scădea acest preţ se poate dovedi extrem de costisitoare“, a adăugat preşedintele CC. 
În ciuda faptului că liderii europeni şi investitorii deopotrivă aşteaptă cu sufletul la gură decizia de care depinde soarta monedei euro şi a uniunii monetare, judecătorii CC au anunţat luni că vor ţine o sesiune extraordinară pentru a analiza posibilitatea amânării hotărârii.

Verdictul de miercuri va testa autoritatea CC şi a lui Vosskuhle, care, la 48 de ani, este cel mai tânăr preşedinte al Curţii de până acum. Iar presiunile ce stau asupra deciziei nu sunt doar unele de natură economică. O hotărâre nefavorabilă ar putea conduce chiar la căderea guvernului de la Berlin, pe lângă a da naştere unui adevărat haos pe burse şi instabilitate economică la nivel mondial.

„Există presiuni imense, iar el ştie asta. Însă, pentru el, totul face parte dintr-o slujbă pe care o ia foarte în serios“, a declarat sub protecţia anonimatului unul dintre cei şapte colegi ai săi. Acesta a adăugat că „deschiderea pragmatică“ a lui Vosskuhle îl recomandă drept persoana potrivită pentru a împăca toate opiniile contradictorii între cei opt judecători „cu aere de dive“.

Principiul conform căruia Parlamentul are autoritatea supremă este unul dintre fundamentele constituţiei elaborată după perioada nazistă şi asigură faptul că germanilor nu le vor mai fi niciodată încălcate drepturile democratice. Curtea lui Vosskuhle a tras deseori la răspundere guvernul lui Merkel atunci când a considerat că tratatele europene încalcă acest principiu.

Însă Vosskuhle este totodată conştient de miza politică. Liderii caută cu disperare să protejeze uneltele care – cred ei – i-au ajutat să lupte împotriva crizei. Preşedintele CC nu scapă din vedere nici implicaţiile asupra pieţelor financiare, care cu siguranţă vor intra într-o stare de panică în cazul în care planul de salvare a zonei euro va fi blocat.

Germanii au încredere că judecătorii CC vor ajunge la verdictul corect, potrivit sondajelor. Experţii sunt de părere că instanţa va înainta o decizie nuanţată, care să permită implementarea fondului de urgenţă, stabilind totodată limite mult mai ferme pentru viitor.

Practic, Curtea trebuie să decidă dacă guvernul poate semna în numele Germaniei pentru a deveni contributor la fondul de urgenţă şi membru al Pactului Fiscal, bazat pe renunţarea unei bune părţi a autonomiei în ceea ce priveşte finanţele naţionale în faţa Bruxelles-ului.

Chiar dacă nici măcar unul dintre experţii care au luat parte la sondajul Reuters nu cred că instanţa va da un verdict negativ, Vosskuhle a indicat tot mai vehement în ultima perioadă că Merkel forţează limitele a ceea ce se poate face fără o modificare istorică a constituţiei.

În unul dintre rarele interviuri acordate, preşedintele CC a declarat că libertatea Germaniei de a transfera puterea către instituţiile Uniunii Europene au fost deja extenuate în mare.

Decizia de miercuri a judecătorilor Curţii Constituţionale Federale de la Karlsruhe va decide soarta unui un element crucial în planurile anticriză ale liderilor europeni.

Decizia judecătorilor va fi urmărită „cu sufletul la gură“ de investitorii de pe burse, pieţele de obligaţiuni şi pieţele valutare, dar şi de liderii politici din Germania, Europa şi întreaga lume, o hotărâre nefavorabilă putând conduce chiar la căderea guvernului de la Berlin, scriu jurnaliştii publicaţiei britanice „The Guardian“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite