Oficial: Noile reguli pentru angajaţii din construcţii, cuprinse în Codul Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat marţi că a actualizat Codul Fiscal cu noile reglementări privind sectorul construcţiilor, respectiv scutirea angajaţiilor din acest domeniu de plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor la sănătate şi la Pilonul II de pensii.

OUG nr. 114/2018 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1116 de sâmbătă 29 decembrie, fiind adoptată de Executiv la data de 21 decembrie 2018 şi fiind valabilă începând cu 1 ianuarie 2019. Acest act normativ a introdus mai multe modificări fiscale, precum şi schimbări în alte legi, având aproape 100 de articole.

„Textul este actualizat prin mijloace informatice şi nu reprezintă o republicare”, arată ANAF.

Printre modificările introduse este scutirea de la impozitul pentru angajaţii firmelor din construcţii, firmele care obţin „cel puţin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea” din aceste activităţi. Această scutire se aplică la un salariu minim brut între 3.000 de lei şi 30.000 de lei, iar firmele pot avea activităţi de la realizarea de materiale de construcţii până la arhitectură.

 În plus, între 1 ianuarie 2019 şi 31 decembrie 2028, angajaţii din construcţii sunt scutiţi de plata contribuţiei de 3,75% din salariul brut la Pilonul II de pensii, mai prevăd noile prevederi din Codul fiscal.

Potrivit Ordonanţei, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

Acesta se va aplica în domeniile: Prelucrarea şi fasonarea sticlei plate, Fabricarea plăcilor şi dalelor din ceramic, Fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi altor produse pentru construcţii din argilă arsă, Fabricarea produselor din beton pentru construcţii, Fabricarea produselor din ipsos pentru construcţii, Fabricarea betonului, Fabricarea mortarului; Fabricarea altor articole din beton, ciment şi ipsos, Tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei, Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii; Fabricarea altor elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii; Fabricarea de uşi şi ferestre din metal; Fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice, Extracţia pietrei ornamentale şi a pietrei pentru construcţii, extracţia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei şi a ardeziei, Extracţia pietrişului şi nisipului, Activităţi de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite