Oficial BNR: Sunt persoane care au luat credite de peste un milion de franci pentru a face investiţii în acţiuni sau pentru a băga banii în altfel de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunt 40 de persoane care au luat 45 de credite de peste un milion de franci elveţieni FOTO Adevărul
Sunt 40 de persoane care au luat 45 de credite de peste un milion de franci elveţieni FOTO Adevărul

Sunt români care au contractat credite de peste un milion de franci elveţieni, sau chiar peste două-trei milioane de franci elveţieni, pentru a face investiţii mobiliare, cum sunt acţiunile, sau au utilizat sumele pentru diverse afaceri, fără să achiziţioneze un imobil, a declarat pentru „Adevărul“ Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei stabilitate financiară din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Există persoane care au luat credite de peste un milion de franci elveţieni, chiar de peste două-trei milioane de franci, sau două credite de peste un milion de franci pentru a face investiţii mobiliare, cum sunt acţiunile, sau le-au băgat în alte afaceri, nu au făcut investiţii imobiliare. Noi ne-am uitat la creditele de peste un milion de franci şi am observat că în cazul unora nu se află în spate o achiziţie imobiliară. Toate acestea au fost credite de nevoi personale“, a declarat oficialul BNR, pentru „Adevărul“. 

Eugen Rădulescu a arătat că sunt 40 de persoane care au luat 45 de credite de peste un milion de franci elveţieni, acestea nefiind neapărat neperformante, şi aproximatov 1.500 de credite cu o valoare mai mare de 250.000 de franci elveţieni. Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi că sunt 200 de creditori care au luat împrumuturi de peste 250.000 de franci şi că aceştia totalizează „peste 1 miliard de lei din cei 5 şi ceva de miliarde de lei care au fost împrumutaţi“.  

În anii 2007-2008, când s-au acordat cele mai multe credite în franci elveţieni, un milion de franci era echivalentul a 608.000 - 620.000 de euro. 

Eugen Rădulescu a lăsat de înţeles, într-un comentariu postat pe Facebook, că este o persoană care a luat un credit de peste un milion de franci elveţieni pentru a cumpăra acţiuni Transelectrica, care s-a listat pe Bursa de Valori Bucureşti în august 2006. Preţul de vânzare a unei acţiuni Transelectrica (TEL) a fost la momentul listării de 16,8 lei. Cotaţia acţiunilor TEL a urcat la peste 24 de lei pe unitate în prima zi de tranzacţionare, iar acum o acţiune TEL este cotată la 29 de lei. 

comentariu eugen radulescu BNR

Oficialul BNR a mai spus că împrumutul în franci a fost în perioada 2006-2009 o alternativă pentru cei care nu se încadrau pentru un credit în lei sau în euro, iar banca centrală a militat tocmai pentru sprijinul acestora, de la caz la caz. „Sunt oameni care nu se puteau încadra la lei sau euro şi se încadrau la franci. Entru aceştia BNR a militat să fie ajutaţi de la caz la caz. Dar, pe de altă parte, sunt cei care s-au împrumutat pentru investiţii, mergând pe cursul bun pentru a face o afacere“, a mai spus Rădulescu. 

Premierul Dacian Cioloş  a trimis la Curtea Constituţională a României (CCR) proiectul de lege care prevede conversia creditelor în franci elveţieni a cursul de la data acordării, după ce Parlamentul nu a ţinut cont de amendamentele transmise într-un punct de vedere, respectiv includerea în lege a unor criterii de natura socială, cum ar fi un anumit grad de îndatorare şi o anumită valoare a creditului la momentul contractării. 

La un moment dat, în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, în proiectul de lege au fost introduse, la propunerea social-emocratului Viorel Ştefan, cele două criterii – gardul de îndatorare să fie de cel puţin 50%, iar valoarea creditului la momentul contractării să nu fie mai mare de 250.000 de franci. 

Eugen Rădulescu a arătat că aplicarea conversiei la cursul istoric pentru creditele mai mari de 250.000 de franci ar produce băncilor o pierdere de 100 de milioane de euro. 

Curtea Constituţioanlă urmează să discute proiectul de lege privind conversia creditelor pe 23 noiembrie.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite