OCDE: Implicarea mediului de afaceri în elaborarea reglementărilor creşte nivelul de conformare cu 10-15%

0
Publicat:

Implicarea mediului de afaceri în elaborarea reglementărilor poate crește nivelul de conformare cu 10-15%, a afirmat marți directorul adjunct al OCDE, Janos Bertok.

ocde

"Datele pe care le avem la dispoziţie demonstrează că implicarea mediului de afaceri creează nu doar o reacţie pozitivă, dar se constată în acelaşi timp şi un nivel de conformare mai mare. Atunci când mediul de afaceri este implicat în elaborarea de reglementări sau măsuri specifice, nivelul de conformare creşte cu 10-15%. Acesta este un factor care produce conformare nu numai din perspectiva anticorupţiei sau integrităţii, ci este şi un indicator economic, de creştere a eficienţei costurilor pentru mediul de afaceri şi pentru administraţia publică. OCDE are această abordată holistică", a arătat Janos Bertok, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Doar 4 din 10 români au încredere în Guvern

Potrivit acestuia, un studiu OCDE a relevat că mai puţin de patru din zece români au încredere în guvern. Janos Bertok a menţionat că printre factorii care pot îmbunătăţi această situaţie se numără: creşterea nivelului de transparenţă şi o implicare sporită a cetăţenilor în luarea deciziilor.

"Niveluri îngrijorătoare ale nivelului de încredere. Din studiul OCDE reiese că patru din zece cetăţeni au încredere în Guvern, ceea ce este un nivel îngrijorător de scăzut. Iar nivelul este chiar mai scăzut în România sau în alte state din regiune, dar şi pe alte continente. Este prima oară când am organizat şi un sondaj pentru identificarea factorilor care joacă un rol în creşterea nivelului de încredere. Creşterea nivelului de transparenţă şi o implicare sporită a cetăţenilor - sunt cei mai importanţi factori. Asta înseamnă nu doar creşterea calităţii serviciilor şi a rezultatelor finale, ci şi modul în care deciziile guvernului sunt pregătite, proiectate, elaborate, modalitatea în care cetăţenii, actorii interesaţi, utilizatorii serviciilor respective sunt implicaţi în elaborarea acestor măsuri. Toate acestea contează mult", a spus el.

Potrivit reprezentantului OCDE, dincolo de consolidarea instituţiilor specializate şi elaborarea legislaţiei, este importantă şi consolidarea unei culturi a integrităţii.

"OCDE colectează informaţii cu privire la experienţa obiectivă a cetăţenilor şi implementarea efectivă. Unul dintre indicatorii de integritate publică abordează modul în care au fost dezvoltate instituţiile specializate, elaborarea legislaţiei, numărul de cauze trimise în judecată. Din acest punct de vedere România este într-un stadiu destul de avansat. În ceea ce priveşte consolidarea unei culturi a integrităţii, acest lucru, evident, ia mai mult timp şi sigur că putem să punem la dispoziţie toate cunoştinţele şi informaţiile specifice legate de modalitatea în care putem sprijini şi ne putem concentra în mai mare măsură pe identificarea şi atenuarea riscurilor", a spus el.

Precizările au fost făcute în contextul în care, marţi, la Palatul Victoria, au avut loc o serie de dezbateri despre capacitatea de inovare, eveniment organizat în marja misiunii de lucru a OCDE în România, având ca obiect lansarea oficială a "Raportului de evaluare a capacităţii de inovare", rezultat al demersurilor derulate pe parcursul acestui an, în cadrul Componentei 5 "Inovarea sectorului public".

Janos Bertok a subliniat că reforma administraţiei publice este foarte importantă în contextul unor provocări precum: confruntările de la nivel global, criza energetică sau inflaţia ridicată.

"Reformele reprezintă o prioritate nu doar pentru România, ci la nivelul statelor membre UE şi în cazul statelor membre OCDE. OCDE este o bancă de cunoaştere. În Uniunea Europeană, peste 80% dintre statele membre plasează reforma în administraţia centrală publică drept prioritate în PNRR. Reforma administraţiei publice este critică pentru a putea face faţă tuturor acestor provocări: criza energetică, confruntări la nivel global sau inflaţia ridicată", a spus Janos Bertok.

El a menţionat că în cadrul dezbaterilor de marţi dimineaţă au fost abordate modalităţile de creştere a încrederii în instituţiile publice, precum: transparenţa, o mai mare implicare a cetăţenilor, digitalizarea serviciilor. De asemenea, au fost abordate subiecte precum: dezvoltarea durabilă şi rolul autorităţii centrale în stabilirea priorităţilor şi în coordonarea implementării acestora.

"Aş dori, de asemenea, să menţionez că un element critic este legat de integrate. Am discutat despre măsuri anti-corupţie în sectoare specifice precum educaţia, întreprinderi de stat sau sănătate. De asemenea, ca organizaţie economică, considerăm că guvernanţa publică este benefică nu doar pentru societate, ci şi pentru economie. (...) Aş vrea să subliniez încă o dacă că OCDE este de partea dumneavoastră. Secretarul general Cormann v-a vizitat cu şase luni în urmă, în luna martie, iar reuniunea interministerială din iunie a marcat deschiderea procesului de accedere a României", a declarat Janos Bertok.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite