Numărul investitorilor la Bursa de Valori București s-a majorat cu 50% anul trecut, comparativ cu 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 180.000 de investitori erau la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la finalul anului trecut, în creştere cu 50% faţă de anul anterior, 20% fiind investitori în titluri de stat, iar aproximativ 15.000 au intrat odată cu listarea Hidroelectrica, a afirmat miercuri Cosmin Păunescu, şef serviciu Supraveghere Prudenţială, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Foto bursa de valori București
Circa 180.000 de investitori erau la Bursa de Valori Bucureşti în 2023

"Am încheiat anul 2023 cu 180.000 de investitori, conform Fondului de Compensare al Investitorilor, o creştere impresionată, de la 120.000 de investitori cu un an mai devreme. Circa 20% sunt în titlurile de stat şi în jur de 15.000 au intrat odată cu Hidroelectrica", a menţionat Cosmin Păunescu, la "Forumul Investitorilor - 2024: Provocările şi oportunităţile anului", organizat de Ziarul Bursa.

Potrivit acestuia, numărul investitorilor activi era de 80.000 la sfârşitul anului trecut, comparativ cu 40.000 de investitori în anul anterior. El a explicat că investitorii activi sunt cei care au realizat cel puţin o tranzacţie odată la şase luni.

"Interesul creşte, chiar dacă vine pe partea de ETF (fonduri tranzacţionabile la bursă, n.r.) sau pe partea titlurilor de stat. Titlurile de stat sunt un instrument investiţionale foarte flexibil şi oferă randamente foarte bune, chiar mai bune decât la bănci", a mai spus Cosmin Păunescu.

El a subliniat că titlurile de stat reprezintă o contribuţie importantă a Ministerului de Finanţe pentru dezvoltarea BVB şi, odată ce investitorii intră pe titluri de stat, vor fi atraşi şi de celelalte instrumente financiare. 

În plus, piața de capital a reușit anul trecut să devină un pilon important pentru sistemul financiar românesc, grație performanțelor "spectaculoase" înregistrate în această perioadă, a susținut Cosmin Marinescu, în cadrul celei de-a 11-a ediție a BVB Awards.

Potrivit sursei citate, economia românească necesită, în continuare, preocupări sporite, în special pentru protejarea piețelor și a competivității economice, inclusiv în industrie, dar nu atât. De asemenea, noile proiecte de investiții realizate prin intermediul fondurilor europene reprezintă principalul „motor” al economiei românești, însă „anul 2024 a început cu reactivarea inflației, ceea ce întrerupe trendul dezinflaționist din 2023 și reclamă prudență în politica economică”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite