Număr record de job-uri subvenționate pentru integrarea șomerilor pe piața muncii. Cifrele anunțate de Ministerul Muncii
0Un număr record de job-uri subvenționate pentru integrarea șomerilor pe piața muncii a fost anunțat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale vineri, într-un comunicat de presă.
„2024 este anul în care Guvernul subvenţionează un număr record de locuri de muncă - 70.000! Pentru peste 40.000 de locuri de muncă au fost deja încheiate convenţii cu angajatorii, iar în perioada următoare vor fi semnate convenţii pentru alte circa 30.000 de locuri de muncă. Este cel mai mare număr de locuri de muncă subvenţionate în ultimii ani”, au transmis, vineri, oficialii Ministerului Muncii, potrivit News.ro.
Tot potrivit comunicatului în 2018 au fost subvenţionate 30.753 de locuri de muncă, în 2021 au fost 38.112, în 2022 au fost subvenţionate 59.371 de locuri de muncă, iar în 2023 se observă o scădere drastică, fiind subvenționate doar 1.207. Subvențiile sunt acordate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), care este sub autoritatea Ministerului Muncii.
„Prin subvenţiile acordate venim în sprijinul angajatorilor care au nevoie de forţă de muncă, dar şi în sprijinul celor aflaţi în căutarea unui job. Susţinem integrarea pe piaţa muncii a unor categorii vulnerabile şi, în egală măsură, răspundem şi nevoii tot mai acute a companiilor de angajaţi cu competenţe adecvate”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii.
Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) oferă angajatorilor, la cerere, subvenţii pentru fiecare şomer angajat din categoriile vulnerabile, respectiv: absolvenţi, tineri NEET (neîncadrați în câmpul muncii sau într-un sistem educațional), şomeri de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată, părinţi unici ai familiilor monoparentale, persoane cu dizabilităţi. Astfel, angajatorii care încadrează în muncă aceste persoane primesc 2.250 de lei lunar, timp de 12 luni.
Subvenţiile nu se acordă angajatorilor instituţii sau autorităţi publice. Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale persoanelor din categoriile menţionate anterior termenului de 18 luni, din motive imputabile lor, trebuie să restituie subvenţiile încasate, plus dobânda de referinţă.