Nu doar Rusia şi Arabia Saudită suferă în urma „războiului ţiţeiului“, ci şi SUA. Mai multe state americane au deficite din cauza veniturilor petroliere mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oklahoma, Louisiana, Alaksa, Texas sunt dependente de veniturile din petrol, probleme înregistrându-se şi în Colorado şi California   FOTO Shutterstock
Oklahoma, Louisiana, Alaksa, Texas sunt dependente de veniturile din petrol, probleme înregistrându-se şi în Colorado şi California   FOTO Shutterstock

Rusia a acuzat recent Arabia Saudită că a destabilizat piaţa petrolului, însă nu numai cele două state suferă de pe urma războiului preţurilor, ci şi SUA, stat care şi-a crescut puternic producţia în ultimii ani pe baza extracţiei de petrol de şist. Mai multe state americane au intrat pe deficit din cauza scăderii taxelor colectate din activităţile petroliere, scrie Bloomberg.

Cele mai afectate sunt Oklahoma, Alaska, Louisiana, Colorado, Dakota de Nord, Texas, dar şi o serie de municipalităţi din California, care depind de exploatarea ţiţeiului, potrivit sursei citate.

Gaură de 900 de milioane de dolari în Oklahoma

Astfel, oficialii din Oklahoma estimează că vor avea de acoperit o gaură bugetară de 900 de milioane dolari în anul fiscal care se termină în luna iulie, guvernatorul Mary Fallin ordonând în octombrie reducerea cheltuielilor cu 10%.

În data de 23 decembrie Moody’s a avertizat că ratingul statului Oklahoma ar putea, la rândul său, să fie redus. 

De asemenea, legislativul din Colorado estimează pentru acest an un deficit de 208 milioane de dolari, în vreme ce în Dakota de Nord estimările privind colectarea taxelor arată o scădere de 9% pentru perioada 2015-2017. În Texas, cel mai mare producător de petrol din SUA, încasările au scăzut, la rândul lor cu 3% în luna noiembrie faţă de aceeaşi lună din anul 2014.

Louisiana, deficit de 487 de milioane pe şase luni

Louisiana înregistra, la rândul său, un deficit de 487 de milioane de dolari la jumătatea acestui an, iar în luna februarie agenţiile rating Moody’s şi Standard &Poor’s au avertizat că vor reduce ratingul statului american.

Din cauza problemelor bugetare, investitorii deja cer dobânzi mai ridicate pentru a împrumuta statele americane dependente de petrol.

Obligaţiunile pe zece ani ale Louisianei se tranzacţionau luna trecută cu dobânzi de 2,64%, de trei ori mai mult decât dobânzile cerute de creditori anul trecut.

Veniturile colectate în Alaska, la jumătate. Probleme şi în California

În fine, Alaska este în pericol să îşi piardă calificativul AAA acordat de Standard &Poor’s după ce veniturile sale au scăzut în luna august cu mai bine de 50%.

În Kern County, din California, Chevron este cel mai mare contribuabil la bugetul local, iar autorităţile au declanşat stare de urgenţă fiscală în ianuarie pentru ca oficialii să folosească rezervele şi să facă ajustări de cheltuieli. 

Pentru actualul buget, care se termină în iunie 2016, autorităţile au redus cheltuielile cu 61,5 milioane de dolari, adică 2% din total. 

De asemenea, zona este afectată şi de reducerea valorii proprietăţilor imobiliare cu 8 miliarde de dolari, astfel că taxele colectate pe acestea vor fi mai mici în următoarea perioadă. Zona are o populaţie de 875.000 de locuitori, fiind situată la nord de Los Angeles. Anul trecut, taxele au fost calculate la 54 de dolari pe baril, dar acum vor fi calculate la 37 de dolari.

Efectele prăbuşirii petrolului în Rusia şi Arabia Saudită

Rusia reduce cheltuielile din cauza scăderii cotaţiilor barilului de ţiţei, ultima victimă a tăierilor fiind Roscosmos, agenţia spaţială rusă. Concomitent, Arabia Saudită reduce subvenţiile acordate cetăţenilor săi pentru a compensa deficitul de 98 de miliarde de dolari

Alături de aceasta, alte state bogate din zona Golfului Persic au introdus pentru prima dată în istorie TVA.

Rusia şi Arabia Saudită produc fiecare câte 10 milioane de barili de ţiţei pe zi, în vreme ce SUA extrag zilnic 9 milioane de barili. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite