„Nu avem baghetă magică”. Creșterea taxelor este inevitabilă, avertizează președintele Consiliului Fiscal
0Statul nu poate evita majorarea taxelor și impozitelor, avertizează președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu atrage atenția că doar reducerea cheltuielilor și îmbunătățirea colectării ANAF nu sunt suficiente pentru a acoperi deficitul bugetar. El subliniază că o revizuire a taxelor este inevitabilă și critică clasa politică pentru ezitările sale.
„Datoria publică poate să crească foarte repede. România nu se află în Zona euro, poate să intre în incapacitate de a se finanța un deficit la un nivel mic al datoriei publice. Nu se va putea evita până la urmă o revedere a unor taxe și impozite, în sensul creșterii”, a declarat Dăianu.
El atrage atenția că statul nu se poate baza doar pe reducerea cheltuielilor și pe o mai bună colectare a veniturilor de către ANAF. „Această teză că numai prin restrângere înseamnă că nu suntem serioși. Trebuie să restrângem cheltuieli într-adevăr. Sunt bani puțini care nu sunt folosiți cum trebuie. Trebuie să facem și o reformă a statului, care asta nu se rezumă numai la o restrângere a cheltuielilor. Și trebuie să creștem veniturile fiscale”, a explicat el.
În ceea ce privește îmbunătățirea colectării taxelor, Dăianu consideră că aceasta nu este suficientă. „A crede că veniturile fiscale mărite în mod considerabil pot să rezulte numai dintr-o îmbunătățire a activității ANAF, eu personal nu cred. Dacă am ajunge la media colectării de TVA din UE, am putea să obținem peste 2% din PIB, dar de la peste 30% gap-ul acela să te duci la spre 45% este cale lungă. Și nu avem baghetă magică”, a spus președintele Consiliului Fiscal.
El critică politicienii pentru că evită să ia măsuri ferme din motive electorale. „Eu am înțeles, politicienii nu acceptă așa ceva, pentru că suntem de ani de zile în alegeri. Trebuie să terminăm odată”, a afirmat Dăianu.
Un avertisment similar a venit și din partea lui Ilie Bolojan, care a declarat recent: „Într-o situație limită, se poate ajunge la creșteri de taxe”. El a explicat că orice guvern viitor va trebui să găsească soluții pentru reducerea deficitului bugetar, prin reducerea cheltuielilor de funcționare a statului, creșterea taxelor sau o combinație între cele două.