„Noua Casă” are un plafon de 1,5 miliarde de lei în 2023

0
Publicat:

Programul „Noua Casă” continuă și în 2023 cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei, a anunțat vineri Ministerul Finanțelor, precizând că proiectul a fost pus în dezbatere publică.

Cineva ține o cheie cu inimioară în mână în apropierea machetei unei case cu mansardă
Programul „Noua Casă” continuă și în 2023 cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei

„Pentru al 15-lea an consecutiv, Ministerul Finanțelor facilitează achiziția unei locuințe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei.

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023”, a informat vineri ministerul.

Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanțarea.

Potrivit Ministerului Finanțelor, continuarea Programului este foarte importantă pentru segmentul de populație reprezentat în principal de potențialii beneficiari tineri și foarte tineri (cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani), care nu au venituri suficient de mari încât să poată susține un proces rapid de economisire a avansului (în cazul creditelor ipotecare standard, nivelul avansului minimum solicitat este de peste 15% din valoarea locuinței care se achiziționează prin credit, în vreme ce în cazul locuințelor achiziționate prin Program avansul este de minimum 5%, în cazul în care valoarea finanţării este de maximum 70.000 EUR, echivalent lei) și se află la prima achiziție de locuință și în general întâmpină dificultăți mai mari în accesarea și susținerea unui credit ipotecar.

2022 a fost un an atipic

Inițiatorii proiectului precizează că anul 2022 a fost un an atipic din perspectiva tranzacțiilor imobiliare finanțate prin credite ipotecare, caracterizat de un grad mare de incertitudine, alimentată pe de o parte de criza generată de războiul din Ucraina, iar pe de altă parte de contextul inflaționist și de creștere galopantă a indicilor variabili care intră în componența structurii de cost a creditelor, care au redus semnificativ cererea.

În anul 2023 se așteaptă ca tranzacțiile din zona imobiliară să fie influențațe de mai mulți factori. În ipoteza în care contextul geopolitic se va stabiliza, inflația se va tempera, iar indicii variabili nu vor mai avea fluctuații pozitive, este de așteptat ca volumul tranzacțiilor finanțate prin credite ipotecare să crească, sens în care se propune alocarea unui plafon total la nivelul anului 2023, care să poată susține revenirea cererii pe acest segment”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite