Noi şocuri după Brexit: Alte fonduri imobiliare au suspendat retragerile, în total sunt blocate active de 18 miliarde de lire sterline

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursele se cutremură în lumea întreagă din cauza posibilei ieşiri a Marii Britanii din UE
Bursele se cutremură în lumea întreagă din cauza posibilei ieşiri a Marii Britanii din UE

Fonduri imobiliare britanice cu active de circa 18 miliarde de lire sterline au blocat retragerile investitorilor panicaţi de votul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie Bloomberg.

„Este o reminiscenţă a fondurilor subprime ale Bear Stearns, înainte de prăbuşirea Lehman Brothers. Sistemul nu permite ca lichidităţile să circule unde trebuie. Dacă aceste fonduri imobiliare sunt doar un indiciu, probabil că vor urma şi alţii. Cred că este un motiv de îngrijorare“, consideră Bill Gross, manager de fonduri la Janus Capital Group, potrivit News.ro.

Henderson Global Investors, Columbia Threadneedle Investments şi Canada Life au suspendat miercuri tranzacţiile cu fonduri de cel puţin 5,7 miliarde de lire.

De asemenea, Aberdeen Fund Managers a redus valoarea unui fond imobiliar cu 17% şi a suspendat retragerile, astfel încât investitorii care îşi cer banii înapoi să aibă timp de gândire.

Concomitent, Legal & General Group a anunţat joi că ajustează în scădere valoarea fondului său imobiliar de 2,3 miliarde de lire cu alte 10 procente.

Investitorii retrag bani din fonduri imobiliare, în urma avertismentelor analiştilor că valoarea birourilor din Londra ar putea scădea cu până la 20% în decurs de trei ani.

În timpul crizei financiare din 2007-2008, fondurile imobiliare au fost afectate într-un mod similar de retrageri şi au fost nevoite de blocheze retragerile, contribuind la scăderea preţurilor proprietăţilor în Marea Britanie cu peste 40%, de la nivelul maxim.

În total, un număr de şapte fonduri imobiliare britanice au blocat retragerile, după referendumul din 23 iunie. Investitorii în fondurile imobiliare au început să retragă bani încă înainte de vot, reducând lichidităţile acestora.

Anterior, Standard Life Investments a fost primul fond imobiliar care a blocat retragerile, luni, fiind urmat de către un fond administrat de asigurătorul Aviva şi de M&G Investments.

Lira sterlină scade

Nu doar fondurile imobiliare sunt afectate de turbulenţele generate de Brexit. Lira sterlină a scăzut de la referendum până acum cu 12%, iar miercuri a coborât sub nivelul de 1,3 unităţi pentru un dolar american, pentru prima dată din 1985 încoace. Pesimismul de pe piaţa de capital vine ca urmare a faptului că investitorii sunt îngrijoraţi de faptul că Marea Britanie nu va mai avea acces la piaţa unică europeană dacă va ieşi din blocul comunitar, astfel că vor exista bariere vamale pentru produsele şi serviciile britanice.

Italia se zgâlţâie

Concomitent, dobânda cerută de investitori pentru titlurile de stat pe zece ani ale Italiei a crescut la 1,2%, faţă de 0,17% oferită pentru titlurile Germaniei. Italia este „bântuită“ la rândul său de un referendum, cerut de către premierul Matteo Renzi pentru reforme constituţionale. Concomitent, preţul mai mare cerut pentru Italia vine şi ca urmare a problemelor din sistemul bancar, ca urmare a acumulării de credite neperformante. Reamintim, banca Monte dei Paschi di Siena SpA – a treia bancă din Italia ca mărime şi cea mai veche din lume – este aproape de faliment, iar statul ia în considerare o injecţie de bani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite