Noi reguli de călătorie în UE. Care sunt condiţiile şi de când se aplică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a emis noi reguli de călătorie în statele membre, inclusiv din punct de vedere al vizelor şi al activităţii consulatelor, ţinând însă cont de un set de principii şi criterii, printre care sănătatea, capacitatea de a limita răspândirea virusului în timpul călătoriilor.

Comisia a recomandat statelor membre ale spaţiului Schengen şi statelor asociate spaţiului Schengen să elimine controalele la frontierele interne până la 15 iunie 2020 şi să prelungească restricţia temporară privind călătoriile neesenţiale către UE până la 30 iunie 2020; totodată Comisia a stabilit o abordare pentru ridicarea progresivă a restricţiilor după această dată.

Având în vedere că situaţia în materie de sănătate din anumite ţări terţe rămâne critică, Comisia nu propune în acest stadiu o ridicare generală a restricţiilor de călătorie. Restricţiile ar trebui eliminate pentru ţările selectate de comun acord de statele membre, pe baza unui set de principii şi criterii obiective – printre care se numără situaţia în materie de sănătate, capacitatea de a aplica măsuri de limitare a răspândirii virusului în timpul călătoriilor şi criteriul reciprocităţii, ţinând cont de date provenite din surse relevante, cum ar fi ECDC şi OMS.

Pentru ţările faţă de care se menţine restricţia, Comisia propune extinderea categoriilor de călători autorizaţi pentru a-i include, de exemplu, pe studenţii străini. De asemenea, Comisia a emis orientări destinate statelor membre pentru a se asigura că reluarea operaţiunilor legate de vize în străinătate este coordonată în mod corespunzător cu eliminarea treptată a restricţiilor de călătorie.

Eliminarea treptată a restricţiilor privind călătoriile către UE

Pentru a fi eficace, acţiunile la frontierele externe ale UE trebuie să fie coordonate şi uniforme. Întrucât călătorii care intră în UE pot circula liber dintr-o ţară în alta, este esenţial ca statele membre să îşi coordoneze deciziile privind ridicarea restricţiilor de călătorie. Acesta este motivul pentru care statele membre ar trebui să convină asupra unei liste comune a ţărilor din afara UE pentru care restricţiile de călătorie pot fi ridicate începând cu 1 iulie, care să fie revizuită periodic. În acest scop, Comisia propune:

Criterii obiective: decizia de a ridica restricţiile pentru o anumită ţară ar trebui să se bazeze pe situaţia epidemiologică şi pe răspunsul la coronavirus din ţara respectivă, pe capacitatea acesteia de a aplica măsuri de limitare a răspândirii virusului în timpul călătoriei şi pe reciprocitatea ridicării restricţiilor de călătorie faţă de cetăţenii UE. Restricţiile ar trebui eliminate în primul rând în cazul ţărilor a căror situaţie epidemiologică este similară cu media UE şi în care există suficiente capacităţi de combatere a virusului.

În cazul ţărilor a căror situaţie este mai gravă decât cea din UE, restricţiile ar trebui să rămână în vigoare.

Comisia propune o listă de verificare detaliată pentru a ajuta statele membre să realizeze o evaluare comună. Deciziile privind ridicarea restricţiilor de călătorie ar urma să vizeze persoanele din afara UE care locuiesc într-o anumită ţară (şi nu pe cetăţenii acelei ţări).

O abordare comună şi coordonată: Comisia propune un mecanism de coordonare prin care să acorde sprijin tehnic statelor membre şi statelor asociate spaţiului Schengen şi să faciliteze întocmirea unei liste de ţări pentru care ar putea fi eliminate restricţiile de călătorie. Deciziile privind ridicarea restricţiilor ar trebui apoi să fie pregătite împreună cu statele membre în cadrul mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize. Statele membre ar trebui să adopte acest tip de decizii în mod coordonat şi să asigure aplicarea uniformă a acestora în întreaga UE. Va fi un proces dinamic, iar coordonarea actualizărilor ulterioare ar trebui să se facă prin mecanismul integrat pentru un răspuns politic la crize.

Flexibilitate: în cazul în care o anumită ţară nu mai îndeplineşte criteriile, va fi posibilă reintroducerea restricţiilor de călătorie pentru aceasta. În plus, statele membre pot să refuze intrarea unui călător din afara UE care prezintă o ameninţare la adresa sănătăţii publice, chiar dacă acesta provine dintr-o ţară faţă de care au fost ridicate restricţiile.

În conformitate cu lista de verificare propusă, Comisia recomandă, de asemenea, eliminarea restricţiilor de călătorie pentru Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia începând cu 1 iulie, având în vedere că situaţia lor epidemiologică este similară sau mai bună decât cea a UE. Acest lucru este şi o consecinţă a disponibilităţii Comisiei de a asocia îndeaproape regiunea Balcanilor de Vest în punerea în aplicare a foii de parcurs pentru eliminarea măsurilor de limitare a răspândirii virusului.

Pentru acele ţări faţă de care se menţin restricţiile de călătorie, statele membre ar trebui să se asigure că fac excepţie de la aplicarea restricţiilor persoanele care călătoresc pentru studii, la fel ca şi lucrătorii cu înaltă calificare din afara UE, dacă angajarea lor este necesară din punct de vedere economic, iar munca nu poate fi amânată sau executată în străinătate. Cetăţenii UE, ai statelor asociate spaţiului Schengen şi ai ţărilor terţe care îşi au reşedinţa legală în Uniunea Europeană, precum şi membrii de familie ai acestora ar trebui să fie exceptaţi de la restricţia de călătorie, indiferent dacă motivul călătoriei este întoarcerea acasă sau alt motiv.

În foaia de parcurs privind eliminarea măsurilor de limitare a răspândirii virusului, prezentată la 15 aprilie, Comisia a indicat că restricţiile de călătorie în interiorul UE ar trebui să înceapă să fie eliminate treptat înainte de relaxarea, într-o a doua etapă, a restricţiilor la frontierele externe.

Acest proces este deja în curs, mai multe state membre ridicând deja restricţiile pentru călătoriile în interiorul UE şi alte state intenţionând să facă acest lucru începând cu 15 iunie 2020. Comisia încurajează ferm celelalte state membre să finalizeze procesul de eliminare a controalelor la frontierele interne şi a restricţiilor privind libera circulaţie în interiorul UE până la data de 15 iunie 2020.

Reluarea operaţiunilor legate de vize

Majoritatea statelor membre au decis să suspende sau să reducă prelucrarea cererilor de viză ca parte a măsurilor legate de pandemie. Călătorii vor trebui să poată avea din nou acces la serviciile de vize, iar statele membre ar trebui să sincronizeze reluarea operaţiunilor de vize cu eliminarea restricţiilor de călătorie. Acesta este motivul pentru care Comisia prezintă astăzi orientări pentru revenirea treptată şi coordonată la normal a operaţiunilor legate de vize.

Pentru a se asigura o abordare armonizată, consulatele ar trebui să îşi reia simultan activitatea la sediile din diferite ţări, să pună în aplicare în mod integral normele UE în materie de vize şi să adopte o strategie eficientă de comunicare cu publicul. Orientările includ, de asemenea, măsuri legate de igienă şi precauţii pentru primirea solicitanţilor de viză.

În cele din urmă, în cazul în care un stat membru solicită efectuarea unor verificări ale stării de sănătate a solicitanţilor de viză, acestea ar trebui să aibă loc în momentul călătoriei sau cu puţin timp înainte, şi nu în momentul solicitării vizei şi ar trebui să se aplice tuturor călătorilor dintr-un anumit loc, indiferent de cetăţenia pe care o deţin sau de statutul lor în ceea ce priveşte vizele. 

La 16 martie 2020, Comisia a invitat şefii de stat sau de guvern să introducă o restricţie temporară privind călătoriile neesenţiale către UE pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, care a fost prelungită ulterior de două ori, până la 15 iunie.

Restricţia privind călătoriile, precum şi invitaţia de a o prelungi până la 30 iunie, se aplică tuturor statelor membre ale spaţiului Schengen (inclusiv Bulgariei, Croaţiei, Ciprului şi României) şi celor 4 state asociate spaţiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia) – în total unui număr de 30 de ţări. Toate aceste ţări pun în aplicare restricţia prin legi naţionale adoptate în acest scop.

Cetăţenii din 105 ţări au obligaţia de a obţine viză înainte de a călători în UE. Cererile de viză pot fi depuse, de obicei, la consulatele statelor membre, care au sedii în aproape toate ţările terţe din lume. Politica UE în materie de vize pentru şederile de scurtă durată este aplicată integral de 26 de state membre ale spaţiului Schengen şi, în circumstanţe normale, se eliberează anual 15 milioane de vize.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite