Presiuni asupra Bruxellesului. Grupul de la Vişegrad cere distribuirea „echitabilă” a fondurilor UE destinate relansării post-coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta, slovacul Igor Matovici, polonezul Mateusz Morawiecki, cehul Andrej Babis şi ungurul Viktor Orban FOTO EPA-EFE
De la stânga la dreapta, slovacul Igor Matovici, polonezul Mateusz Morawiecki, cehul Andrej Babis şi ungurul Viktor Orban FOTO EPA-EFE

Premierii celor patru ţări din Europa Centrală care formează Grupul de la Vişegrad cer distribuirea „echitabilă” a fondurilor de relansare în valoare de 750 de milioane de euro propuse de Comisia Europeană.

Premierii Cehiei, Poloniei, Slovaciei şi Ungariei s-au întâlnit joi la Castelul Lednice, în sud-estul Cehiei, pentru prima lor reuniune fizică la acest nivel de la începutul pandemiei de covonavirus.

Cei patru premieri şi-au strâns mâinile purtând mănuşi de protecţie şi au vorbit cu măşti de protecţie pe faţă în cursul conferinţei de presă de la final, dar au întâmpinat dificultăţi în a sta la doi metri distanţă unul de celălalt.

Consiliul European urmează să organizeze joia viitoare, prin videoconferinţă, o reuniune pe tema acestor fonduri de relansare, cele mai importante din istorie.

„Considerăm că împărţirea acestor fonduri trebuie să se facă echitabil”, a declarat premierul slovac Igor Matovici, citat de AFP.

Fondurile de relansare propuse de Comisia Europeană reprezintă o premieră, dar negocierile se anunţă dificile.

Premierul ceh Andrej Babis s-a arătat rezervat în legătură cu acest plan, considerând că favorizează ţările membre înclinate să acumuleze o datorie publică excesivă, precum Italia şi Spania.

Alte subiecte preconizate pentru reuniunea de joia viitoare sunt bugetul UE pentru 2021-2027, deschiderea frontierelor, reluarea activităţilor turistice şi migraţia.

Săptămâna trecută, miniştrii de Interne din Grupul de la Vişegrad şi omologii lor din Estonia, Letonia şi Slovenia au trimis o scrisoare comună la Bruxelles în care resping ideea cotelor obligatorii de relocalizare a migranţilor.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri