Noi negocieri pentru Legea salarizării unitare. Vasilescu: Draftul va fi gata până la finalul lunii martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii din Educaţie au participat joi la discuţii privind proiectul Legii salarizării unitare, la Ministerul Muncii, ministrul Lia Olguţa Vasilescu declarând că draftul legii va fi gata până la finalul lunii martie şi că toţi bugetarii vor avea incluse în sporuri două norme de hrană şi un voucher de vacanţă.

UPDATE „Draftul de lege va fi gata la finalul lunii martie, când vom finaliza discuţiile cu absolut toţi partenerii. Din cele pe care le-am avut până acum, toată lumea a considerat că este mai corect aşa”, a declarat Vasilescu.

Ea a precizat că legea a fost construită aproape de la zero, iar pe baza unui calcul al Ministerului de Finanţe, anvelopa iese undeva la 31 de miliarde lei, dar nu va fi mai mult decât a fost prognozat, adică 32 miliarde lei. „Nici nu am putut să pornim de pe aceeaşi anvelopă salarială. Proiectul construit de Rovana Plumb în 2010 a fost pe o anvelopă de 42 de miliarde lei, proiectul tehnocraţuilor era pe 19 miliarde lei, iar al nostru e pe 32 de miliarde”, a spus Vasilescu.

Ea a mai precizat că vrea o distribuţie corectă, iar cele 32 de miliarde nu vor merge uniform de la bază la vârf, în sensul în care toată lumea să primească acelaşi coeficient, pentru că asta nu va face decât să adâncească decalajele.

Potrivit ei, toţi bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanţă şi două norme de hrană, „absolut toţi bugetarii”. „Dar asta nu ridică probleme, pentru că se reduce nivelul de sporuri, adică vor fi 30% pe ordonator de credite. Ce ne asigurăm noi cu această ocazie este că absolut toată lumea va avea o distribuţie corectă a sporurilor. Nu se mai întâmplă ca până acum, când unii, doar pentru că erau şefi, luau nişte sporuri foarte mari faţă de restul angajaţilor. Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar să aibă norma de hrană şi să aibă acest voucher de vacanţă, atunci în nivelul sporurilor trebuie să fie prinse pentru toată lumea. Considerăm că este o variantă mai corectă”, a spus ea.

 ***

Aceasta este a treia zi de negocieri la Ministerul Muncii şi sunt aşteptate sindicatele din Educaţie, de la ora 10:30.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, miercuri, în debutul şedinţei Executivului, că, potrivit Legii salarizării unitare pe care urmează să o trimită în Parlament în câteva săptămâni, nu vor mai exista clase de salarizare ca până acum, ci vor fi făcute departajări pe funcţii, grade şi gradaţii. Ministrul a spus că în 2018 primii cărora le vor creşte salariile în totalitate sunt cei din sistemul sanitar, ceilalţi bugetari urmând să beneficieze de aceste creşteri gradual, în următorii patru ani.

”N-ar trebui să fie o surpriză pentru absolut nimeni această lege unică a salarizării şi prinicipiile ei pentru că sunt foarte bine prezentate în programul de guvernare. Avem o anvelopă de 32 de miliarde de lei pentru patru ani de creştere a salariilor bugetarilor, însemnând, pe medie, o creştere cu 56% în patru ani”, a declarat ministrul Muncii.

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că legea salarizării unitare este finalizată, dar înaintre de trimiterea ei în Parlament a considerat că sunt necesare discuţii cu sindicatele.

”Deja avem semnale foarte pozitive pentru că luni ne-am întâlnit cu sindicatele din apărare şi ordine publică, ieri ne-am întâlnit cu sindicatele din sănătate, mâine urmează să ne întâlnim cu educaţia, vineri cu instituţiile de cultură şi federaţiile din cultură, urmând ca săptămâna viitoare să continuăm şi cu ceilalţi”, a anunţat ministrul Muncii.

Potrivit acesteia, legea este modificată faţă de variantele care ”au tot fost prezentate publicului”.

”Noi am fost foarte atenţi să nu ieşim din această anvelopă de 32 de miliarde. Împrună cu Ministerul de Finanţe, în urmă cu o săptămână, când am considerat noi că avem finalizată acestă lege, am făcut un calcul, ieşeam la 31 de miliarde, dar, desigur, după discuţiile pe care le vom avea cu sindicatele va trebui să facem încă un nou calcul înainte de a transmite Parlamentului, astfel încât să nu avem niciun leu în plus faţă de cât ne-am asumat”, a explicat Olguţa Vasilescu.

Totodată, ministrul a spus că legea salarizării schimbă foarte multe principii, ea nemafiind pe clase de salarizare, ci pe funcţii, grade şi gradaţii.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite