Niculae ameninţă cu închiderea combinatelor de îngrăşăminte din cauză că Guvernul nu şi-a onorat promisiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria chimică va dispărea din România din cauza liberalizării preţurilor la gaze
Industria chimică va dispărea din România din cauza liberalizării preţurilor la gaze

InterAgro anunţă că va rezilia contractele de procesare cu combinatele chimice, din cauză că Executivul nu a transpus în legislaţie niciun punct din cele şase convenite anterior, care să corecteze efectele liberalizării preţurilor la gaze.

„Aflată într-o situaţie fără ieşire, Interagro se vede nevoită să rezilieze contractele de procesare cu combinatele chimice, epuizând orice cale de menţinere a finanţării.

Intervenţia brutală a deciziei politice începând din 2011, prin crearea a două pieţe paralele a gazelor naturale, respectiv una pentru firmele străine şi una pentru firmele românesti, cu aproape 100$/1000 mc mai ieftină pentru străini, politică continuată şi după schimbarea puterii politice şi culminând în luna ianuarie 2013 cu Hotărîrea de Guvern 22/22 ianuarie, care, practic, consfinţeşte condamnarea la moarte a multor ramuri industriale, dar în primul rând cele la care gazele naturale şi energia reprezintă elementele principale din costul de producţie, ne-a adus în această situaţie“, arată InterAgro, într-un comunicat remis redacţiei.

Potrivit InterAgro, „diferenţa de preţ dintre gazul cumpărat de firmele străine şi restul industriei româneşti este de peste 80$/1000 mc, urmând a ajunge la peste 150$/1000 mc la 01 octombrie 2014“.

Liberalizarea, arătată cu degetul

„De la începutul lunii martie, o bună parte din personalul angajat în combinate este plătit fără să producă nimic, bazându-se pe înţelegerea/promisiunea făcută cu Guvernul României prin Ministerul Energiei că vor corecta această gravă eroare. De comun acord, Guvern – Patronate – ANRE, urma ca cel tirziu, initial, 15 iulie apoi până pe 15 august, la solicitarea Ministerului Energiei, să fie corectate printr-un act normativ acele puncte din legislaţie convenite şi cu Uniunea Europeană.

Din păcate, azi, 15 octombrie niciun punct din cele şase convenite/ scrise cu Guvernul României nu s-a transpus în practică, ba mai mult, de la 01 octombrie preţul la gazul din producţia internă a mai crescut cu 20$ dar numai pentru producătorii industriali români, nu şi pentru cei trei cei mai mari consumatori străini“, arată grupul controlat de miliardarul Ioan Niculae.

Cele trei grupuri arătate cu degetul sunt Petrom – care utilizează doar gaze de producţie proprie la termocentrala de la Brazi şi distribuitorii E.ON şi GdF SUEZ, care alimentează cu gaze naturale jumătatea de nord, respectiv de sud a ţării. România şi-a asumat liberalizarea pieţei gazelor în acordul convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), ultima etapă fiind programată pentru sfârşitul anului 2014. În cazul în care diferenţa între preţurile de import este prea mare, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va putea amâna cu un an liberalizarea, până în 2015.

Interagro menţionează că a investit 500 de milioane de euro din 1995 încoace în modernizarea combinatelor chimice de la Turnu Măgurele, Victoria, Bacău, Piatra Neamţ, Slobozia şi Făgăraş. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite