Nestle a început să vândă foie gras vegan în unele țări. Care este motivul și cât costă

0
Publicat:

Grupul elveţian Nestle SA a început să vândă foie gras vegan în Elveţia şi Spania, ca răspuns la îngrijorările gurmanzilor preocupaţi de bunăstarea animalelor, transmite Bloomberg.

Nestle introduce foie gras-ul vegan, Foto: Arhivă Adevărul
Nestle introduce foie gras-ul vegan, Foto: Arhivă Adevărul

Tradiţional, foie gras este produs din ficatul gâştelor şi al raţelor îngrăşate cu cereale. Potrivit sursei citate, organizaţiile pentru drepturile animalelor susţin că foie gras-ul este un produs obţinut prin îngrăşarea forţată a gâştelor şi raţelor.

Varianta vegană de foie gras lansată de Nestle combină soia cu arome precum miso, ulei de trufe şi sare marină iar la un preţ de 7,95 franci (8,43 dolari) pentru un borcan de 180 de grame este mult mai ieftină decât foie gras-ul tradiţional şi, conform Nestle, uşor mai sănătoasă, informează Agerpres.

Lansarea unui foie gras vegan de către cel mai mare producător mondial de alimente face parte dintr-un efort mai amplu pentru a-i convinge pe consumatori să accepte noi variante revizuite ale unor produse care tradiţional erau pe bază de carne. O serie de companii mai mici oferă deja alternative fără carne la foie gras în Elveţia, ţară care importă aproximativ 200 de tone de foie gras în fiecare an.

În multe ţări din lume, inclusiv în Elveţia şi Marea Britanie, producţia de foie gras este interzisă. Organizaţiile pentru drepturile animalelor au cerut şi o interzicere a importurilor pentru această delicatesă.

Franţa este responsabilă pentru aproximativ 70% din producţia mondială de foie gras şi exportă, în medie, anual aproape 5.000 de tone de foie gras în întreaga lume (în special în Japonia, Spania, Olanda, Asia şi Orientul Mijlociu) pentru o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro.

Săptămâna trecută, organizaţia pentru drepturile animalelor Peta a anunţat că a primit o scrisoare care confirmă că regele Charles al III-lea al Marii Britanii a interzis ca foie gras să fie servit în toate reşedintele regale.

Charles a oprit utilizarea controversatului preparat culinar în reşedinţele sale regale pe când era încă prinţ de Wales.Peta a anunţat că a primit o scrisoare din partea Casei Regale a Marii Britanii care confirmă că această măsură a fost extinsă în prezent la Palatul Buckingham şi la toate celelalte reşedinţe regale.

Ca un gest de recunoştinţă, organizaţia pentru drepturile animalelor i-a trimis regelui o mostră de „faux gras" vegan preparat de chef Alexis Gauthier, care şi-a transformat restaurantul din Londra în unul complet vegan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite