Ministerul Energiei susţine plafonarea preţului la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Energiei Anton Anton
Ministrul Energiei Anton Anton

Ministerul Energiei a transmis un drept la replică în care susţine că este de acord cu plafonarea preţului la gaze, măsură propusă în ordonanţa pe fiscalitate controversată a Guvernului, care ar putea fi adoptată joi.

Ministerul susţine că setul de măsuri, care prevede şi plafonarea preţului la gazele naturale, este o propunere asumată de Guvernul României pentru protecţia populaţiei. Cu alte cuvinte, ministerul susţine această măsură.

Reacţia oficială a Ministerului Energiei a venit după o ştire Agerpres.

Precizările Ministerului:

„Ministerul Energiei precizează că informaţiile citate de Agerpres ca «surse ministeriale» sub titlul «Plafonarea preţului gazelor NU se justifică! Măsura i-ar avantaja pe consumatorii industriali şi pe Gazprom» nu reprezintă poziţia oficială a Ministerului Energiei. 

Precizăm că orice opinie oficială a Ministerului Energiei este transmisă prin vocile autorizate ale ME şi nu prin voci care nu-şi asumă o identitate. 

În acelaşi timp, menţionăm că proiectul Ordonanţei de urgentă care prevede un set de măsuri, printre care şi plafonarea preţului la gazele naturale, este o propunere asumată de Guvernul României pentru protecţia populaţiei, in faţa unor posibile scumpiri a gazului natural, peste nivelul de suportabilitate al acesteia”.

Marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022.

„Stabilirea unui plafon privind preţul la gaze este altă măsură avută în vedere pentru a proteja atât consumatorii casnici cât şi mediul economic. Din păcate, comportamentul unor companii în diferite sectoare de activitate arată foarte clar un dispreţ, putem spune, faţă de ce înseamnă economia din România, un comportament desigur în baza unor legi existente, un comportament incorect faţă de ce înseamnă economia din România, unde aceste companii şi-au găsit proiecte, dezvoltă proiecte, dar care prin diferite metode, cum e cazul sectorului de gaze să spunem, aplică preţuri, sau sunt diferenţe foarte mari între ce înseamnă preţul de producţie şi preţul pe care consumatorul final îl plăteşte. Aşa că se propune o limitare de 68 lei pe MWh pe o perioadă de trei ani, până în 28 februarie 2022, astfel încât preţul de achiziţie plătit de furnizori pentru gazele din producţia internă curentă necesare pentru acoperirea consumului clienţilor finali, şi consumatorilor casnici din industrie nu poate depăşi valoarea de 68 lei pe MWh, indiferent de vânzător”, a explicat Teodorovici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite