Mihai Tudose, ministrul Economiei: Principala cerinţă a FMI este renunţarea la acordarea ajutoarelor de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile de stat sunt "călcâiul lui Ahile" la această vizită a delegaţiei FMI şi Comisiei Europene
Companiile de stat sunt "călcâiul lui Ahile" la această vizită a delegaţiei FMI şi Comisiei Europene

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România are ca „principală cerinţă“ în discuţiile cu Guvernul renunţarea la acordarea de ajutoare de stat, o altă mare problemă fiind ştergerea arieratelor marilor companii de stat, a declarat, joi, Mihai Tudose, ministrul Economiei şi Turismului.

Aflat, joi, la Buzău, la o întâlnire cu oamenii de afaceri din judeţ, a fost întrebat de jurnalişti despre solicitările FMI la negocierile cu Guvernul, el spunând că nu poate face publice detalii atât timp cât discuţiile nu sunt încheiate.

„Suntem încă într-o negociere cu FMI şi nu putem să discutăm în timpul meciului. Totuşi, ca să ştiţi aşa, una dintre cerinţele principale a fost renunţarea la ajutoarele de stat, să se termine cu lipsa de apetenţă în a constata nişte datorii la firmele de stat. Atunci când o firmă de stat nu plăteşte datorii la o altă firmă de stat care la rândul ei nu plăteşte la altă firmă de stat şi atunci, tot circuitul ăsta este tot un ajutor de stat pentru că este un actor care se simte bine în situaţia asta şi care poate concurează la un moment dat cu un privat fără a fi foarte fair play. Mai sunt, de asemenea, probleme cu ştergerea arieratelor şi cu guvernanţa, cu partea asta de conducere a marilor companii, în cazul celor mai mari actori economici“, a spus ministrul Economiei, citat de Mediafax.

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat, miercuri, că Guvernul va avea vineri cea mai importantă întâlnire cu FMI, la care vor participa toţi miniştrii, pentru a vendea „dacă va mai fi sau nu în continuare un acord“.

Comisia Europeană a emis recent un raport în care arată că România are mai multe companii şi regii de stat decât media europeană, iar acestea generează doar 8% din producţia ţării, funcţionează „suboptimal“ şi au o profitabilitate mică şi datorii mari. În plus, notează Comisia Europeană, guvernanţa corporativă din companiile de stat este slabă, reformele întârzie, iar privatizările şi restructurările sunt amânate. Per total, notează Comisia Europeană, companiile româneşti de stat nu generează destul profit cât să îşi plătească datoriile, din moment ce profitul operaţional generat este de doar 0,4% din PIB, faţă de datorii de 3,4% din PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite