Micii afacerişti. Peste 550 de copii sunt înregistraţi ca acţionari în firme, cei mai mulţi cu afaceri în comerţ şi hoteluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunt tot mai multe cazuri de adolescenţi cu spirit antreprenorial care îşi croiesc viitorul încă de pe acum, explică specialiştii KeysFin
Sunt tot mai multe cazuri de adolescenţi cu spirit antreprenorial care îşi croiesc viitorul încă de pe acum, explică specialiştii KeysFin

Peste 500 de copii au fost înregistraţi ca acţionari, în perioada 2009-2014, cei mai mulţi în afaceri din comerţ, hoteluri şi restaurante, precum şi în construcţii şi transport, potrivit unei analize realizate de agenţia KeysFin.

Din datele de la Registrul Comerţului, analizate de economiştii de la agenţia KeysFin, rezultă că, în intervalul 2009-2014, 556 de minori au fost înregistraţi oficial ca acţionari la 153 de firme din diverse domenii de activitate. Din analiza KeysFin rezultă că numărul copiilor implicaţi în afaceri a crescut exponenţial, de la 25 înregistraţi în 2009, la 32 în 2012 şi 77 în 2013. Recordul a fost atins în 2014, când au fost înregistraţi 379 de copii acţionari, iar excepţiile le-au reprezentat anii de criză 2010-2011, când au fost înregistraţi 21 şi, respectiv, 22 de minori acţionari.

„Statistica demonstrează câteva tendinţe care se definesc tot mai bine în business-ul românesc. Avem de-a face, în primul rând, cu perspectivele unui schimb de generaţii - sunt mulţi părinţi care încearcă să-şi înveţe copiii să le urmeze paşii în afaceri, trecând acţiunile pe numele lor“, arată autorii analizei, potrivit Mediafax.

Spirit antreprenorial al minorilor sau punerea la adăpost a afacerii părinţilor?

De ce apar copiii ca acţionari în firme? Specialiştii KeysFin arată că, în unele cazuri, afacerile sunt trecute pe numele copiilor pentru a le pune la adăpost de eventuale probleme, dar, pe de altă parte, sunt tot mai multe cazuri de adolescenţi cu spirit antreprenorial care îşi croiesc viitorul încă de pe acum.

„Sub atenţia părinţilor, în calitate de administratori, aceştia învaţă să se descurce singuri în jungla economică“, explică experţii de la KeysFin.

Cei mai mulţi acţionari minori sunt în rândul firmelor cu activităţi în comerţ (60 de firme), în hoteluri şi restaurant (22 de societăţi) şi în sectorul construcţiilor (19 firme). 

Economiştii estimează că numărul minorilor cu spirit antreprenorial va creşte substanţial în anii următori, pe fondul dezvoltării unei oferte educaţionale dedicată celor mici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite