Metrorex va putea închiria din nou spații în scop comercial, la metrou

0
Publicat:

La mai bine de trei ani de când au fost desființate spațiile comerciale de la metrou, Metrorex va putea încheia din nou contracte de închiriere cu persoanele juridice interesate.

Mai mulți angajați cară o vitrină dintr-un spatiu comercial de la metrou, în 2021
Spațiile comerciale din incinta metroului au fost desființate în primăvara anului 2021

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care prevede organizarea transportului cu metroul, la nivel național, dat fiind că și orașul Cluj-Napoca are în plan dezvoltarea unui astfel mijloc de transport.

Potrivit documentului, spațiile de la metrou vor putea fi din nou date spre închiriere, dacă se respectă anumite condiții.

Concret, categoriile de bunuri imobile sau părți din acestea, proprietate publică a statului, concesionate ca infrastructură de metrou administratorului infrastructurii și care pot fi închiriate de acesta, cu acordul deținătorului infrastructurii de metrou, sunt:

a) terenurile ce se află în zona minimă de siguranță, sub care sunt construite elemente de infrastructură de metrou, fără afectarea infrastructurii de metrou.

b) suprafețele și/sau părți ale elementelor constructive ale infrastructurii de metrou, fără afectarea condițiilor de transport, evacuarea în caz de urgență, a circulației în condiții de siguranță a trenurilor de metrou, fără afectarea infrastructurii de metrou.

c) terenurile și spațiile netehnologice aferente infrastructurii de metrou, administrate de operatorul de transport cu metroul, care pot fi amenajate în scopul realizării de activități cultural-sportive, situate în stațiile de metrou, în depouri și remize sau la suprateranul acestora, fără afectarea infrastructurii de metrou.

Prin derogare de la prevederile art.333 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, administratorul infrastructurii de metrou (Metrorex) poate să închirieze părți din infrastructura publică de metrou către persoane fizice sau juridice, cu aprobarea deținătorului infrastructurii de metrou, în vederea organizării de activități cu caracter comercial.

Condițiile de închiriere pentru spații comerciale se aprobă prin act administrativ al deținătorului infrastructurii de metrou, la propunerea administratorului infrastructurii de metrou.

Veniturile obținute din închirierea unor părți ale infrastructurii publice de metrou concesionate se încasează de către administratorul infrastructurii în scopul folosirii acestora pentru executarea de lucrări de întreținere, reparații curente și reparații capitale la infrastructura de metrou și îmbunătățirea condițiilor tehnologice și de muncă, atât din spațiile tehnice cât și din spațiile publice ale infrastructurii de metrou.

Amintim că în primăvara anului 2021, Ministerul Transporturilor a dispus demolarea tuturor spațiilor comerciale de la metrou, considerate a fi fost închiriate fără baze legale, iar banii ar fi intrat în buzunarele sindicalistului Ion Rădoi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite