A început evacuarea spaţiilor comerciale de la metrou. Sindicatul USLM deţine firma care le gestionează FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook/ Radu Mihaiu, primar sector 2
Foto: Facebook/ Radu Mihaiu, primar sector 2

Ministerul Transporturilor a anunţat miercuri că a început evacuarea spaţiilor comerciale de la metrou, acţiune demarată în urma somaţiei făcute săptămâna trecută.

„Evacuarea şi demolarea spaţiilor comerciale amplasate ilegal pe domeniul public al statului a început la staţia de metrou Ştefan cel Mare”, a informat miercuri dimineaţă Ministerul Transporturilor.

GALERIE FOTO

UPDATE:

Ulterior, primarul Sectorul 2, Radu Mihaiu, a postat imagini pe pagina sa de Fecabook, anunţând:

„Primul chioşc ilegal de la metrou a fost dat jos la staţia Ştefan cel Mare”.

„Am vorbit cu proprietarii şi vom vedea cum îi ajutăm să transporte marfa. O vom depozita în siguranţă undeva.

Unii proprietari sunt supăraţi. Dar sunt construcţii ridicate illegal.

Am toată înţelegerea şi empatia pentru aceşti oameni, dar trebuie să facem ce trebuie.

Cred că astăzi finalizăm (demolarea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou - n. red.) Ştefan cel are şi Pipera şi până la sfîârşitul săptămânii şi Iancului”, a spus Mihaiu.

Primarul Sectorului 2 a afirmat că marţi a semnat dispoziţiile de demolare şi că nu se poate pronunţa în privinţa spaţiilor comerciale de la Unirea, care sunt cele mai numeroase din toată reţeaua de metrou, pentru că acestea nu ţin de sectorul pe care îl administrează.

Termenul acordat de Metrorex pentru evacuarea spaţiilor a expirat la data de 2 aprilie.

„Contractul de asociere în participaţiune dintre Metrorex şi firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent. De asemenea, pentru spaţiile comerciale nu au fost identificate autorizaţii de construire emise”, au transmis reprezentanţii Metrorex.

Potrivit companiei, pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru siguranţa călătorilor şi a infrastructurii de metrou este unul iminent pentru că: spaţiile reprezintă obstacole în calea de evacuare în caz de urgenţă, îngreunează accesul la hidranţii interiori;  nicio construcţie după 2010 nu are aviz ISU.

VIDEO

”Pentru corecta informare a publicului, reiterăm faptul că staţiile de metrou reprezintă proprietate publică a statului, dată în concesiune companiei Metrorex. Ocuparea fără drept a domeniului public al statului este o încălcare flagrantă a legii. Lipsa autorizaţiei de construire şi nerespectarea normativelor de siguranţă reprezintă o adevărată urgenţă de siguranţă şi ordine publică”, a precizat Metrorex.

Metrorex a anunţat în urmă cu mai mult de o săptămână, că a notificat firma care administrează spaţiile comerciale de la metrou ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 2 aprilie, deoarece "pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă".

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a afirmat recent, referitor la contractul pentru valorificarea spaţiilor comerciale de la metrou, că acesta este o gaură neagră în veniturile Metrorex. Deşi este expirat din 2018, firma sindicatului ocupă, în continuare, abuziv aceste spaţii şi le subînchiriază către terţi, deşi statutul Metrorex interzice subînchirierea lor, relata ministrul Transporturilor, care amintea că acest contract face obiectul unui proces, iar managementul are misiune să urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului să dispară din spaţiile comerciale.

Sindicatul USLM deţine Sindomet Servcom, firma care gestionează spaţiile

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a prezentat profitul uriaş, raportat la cifra de afaceri, obţinut de Sindomet Servcom, firma deţinută integral de către Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), sindicat condus de fostului senator PSD Ion Rădoi.

Sindomet Servcom a câştigat sume impresionante din închirierea spaţiilor comerciale de la metrou, circa 5.000 de metri pătraţi. În acest contract, expirat din 2018, Sindomet lua 75%, iar Metrorex - deţinătorul spaţiilor comerciale - doar 25% din chirii. 

Tot Sindomet controlează şi spaţiile de publicitate de la metrou: contractul, expirat din 2019, prevede ca Sindomet să încaseze 53%, iar Metrorex, care deţine spaţiul, doar 47%.

Sindicatul lui Rădoi a vrut să prelungească contractele, Metrorex a refuzat. Sindomet continuă să încaseze banii, iar Metrorex refuză să mai ia partea sa, în aceste condiţii.

“Pentru context, firma Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 lei şi un profit de 6.197.855 lei, conform datelor publice disponibile.

Sindomet Servcom SRL mai deţine şi un complex turistic la Buşteni, care oferă reducere de 99% pentru angajaţii Metrorex, care aleg să îşi petreacă cele 4 zile de recuperare, printre altele, la centrul turistic din Buşteni deţinut de această firmă. Reducerea de 99% este suportată de Metrorex“, a mai arătat ministrul Cătălin Drulă, pe Facebook. 

Marja de profit a Servcom a fost deci de 77%, în 2019. Unul din administratori, Crişu Florian, era consilier PSD la Sectorul 1 şi consilier al preşedintelui USLM, Ion Rădoi.  

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite