Măsurile de austeritate riscă să redeclanşeze recesiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii avertizează că deciziile guvernelor de a corecta deficitele bugetare şi datoriile de stat ar putea aduce din nou economia lumii pe minus. Catalogarea problemei datoriilor de stat drept principala prioritate a guvernelor ar putea fi contraproductivă pentru pieţe, consideră Juan Somavia, şeful Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Presiunile exercitate de pieţele financiare determină statele să ia măsuri fiscale radicale, care pun în pericol relansarea economică şi reduc şansele ca creşterea producţiei, a salariilor şi scăderea şomajului să aibă loc curând, se arată într-un raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, potrivit Reuters.

Mai mult, directorul general al Organizaţiei, Juan Somavia, subliniază că problema datoriilor de stat, considerată prioritate de guverne, trebuie rezolvată într-o manieră ordonată. Altfel, s-ar putea ajunge la o nouă contracţie economică şi la o dublă recesiune.

„De ce acum, în această perioadă atât de nesigură, caracterizată de o relansare economică slabă, trebuie ca chestiunea datoriilor de stat să devină, într-un fel care aminteşte de o furtună în formare, cea mai importantă, urgentă, copleşitoare prioritate pentru pieţe?", se întreabă Somavia.

El a adăugat că o asemenea reacţie a guvernelor a contribuit la declanşarea crizei din anii '30.

Povara ar putea creşte

Familiile muncitoare suportă deja o mare parte din costurile crizei, iar această povară ar putea creşte dacă reducerea deficitelor bugetare şi a datoriilor de stat devine mai importantă decât stimularea creşterii economice, a atras atenţia Somavia.

Şi Sandor Sipos, reprezentantul special al Băncii Mondiale la UE, consideră că cel mai important obiectiv îl reprezintă evitarea unei noi crize, chiar dacă există în continuare vulnerabilităţi ridicate privind ţările europene. El a adăugat că toate statele au adoptat măsuri dificile.

„Cred că avem suficiente informaţii pentru a şti că aceste măsuri pot funcţiona. Desigur, există anumite vulnerabilităţi importante în economie şi trebuie să fim foarte atenţi la ele", a explicat Sipos.

Întrebat dacă BM are o evaluare privind impactul social al măsurilor luate şi al riscului ca proteste similare celor din Grecia să se repete, Sipos a spus că de fiecare data când sunt adoptate asemenea decizii se face şi o analiză.

„De câte ori ne implicăm în susţinerea unor reforme politice ale Guvernelor evaluăm foarte atent toate consecinţele, inclusiv pe cele sociale. Este o obligaţie impusă de board-ul BM, dar şi o practică foarte utilă", a spus el, potrivit Mediafax.

Prognoze

Organizaţia Internaţională a Muncii a prognozat, în ianuarie, că numărul şomerilor la nivel mondial va rămâne în apropiere de nivelul-record din 2009, depăşind 213 milioane de persoane, sau 6,5% din forţa de muncă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite