Măşti gratuite pentru 900.000 de români, inclusiv pentru cei fără locuinţe, pentru care livrarea costă de 3 ori mai mult decât achiziţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Statul ia în calcul distribuirea gratuită de măşti faciale pentru 900.000 de români, inclusiv „homeless” la costuri de distribuţie suportate de buget de 3 ori mai mari decât cele pentru achiziţia măştilor.

Concret, aproximativ 280.000 familii beneficiare de ajutor social şi/sau alocaţie pentru susţinerea familiei, în care se înregistrează aproximativ 900.000 persoane, vor primi gratuit măştile faciale, bugetul Ministerului Muncii fiind suplimentat din Fondul de revervă aflat la dispoziţia Guvernului cu suma de 59,4 milioane de lei.

În iniţiativa oficialilor se menţionează însă că preţul de achiziţie al fiecărei măşti faciale va fi de 2 lei, în timp ce costurile de distribuţie pentru fiecare bucată va fi de trei ori mai mare, respectiv 6 lei.

„Preţul de achiziţie estimat va fi de în limita a 2 lei / mască de protecţie facială şi de 6 lei pentru serviciile de distribuire. Suma bugetată va acoperii achiziţionarea a 30 de măşti pentru un număr de 900.000 beneficiari la un cost de distribuire de 6 lei/ beneficiar. Preţurile stabilite pentru achiziţia măştilor şi a serviciilor de distribuire au fost determinate printr-o procedură de cerere de ofertă pentru produsele şi serviciile ce vor fi achiziţionate, în vederea stabilirii bugetului necesar, urmând ca suma efectiv cheltuită să fie determinată de achiziţionare conform procedurilor legale în vigoare la momentul efectuării procedurii de achiziţie”, se arată în document.

Măştile se acordă pentru un număr de 30 de zile, respectiv una/zi/ fiecare persoană singură sau persoană din familia beneficiară de ajutor social sau de alocaţie pentru susţinerea familiei, identificarea persoanelor care vor primi măştile de protecţie facială urmând să fie realizată de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

„Se reglementează situaţia deosebită a persoanelor fără domiciliu şi fără locuinţă pentru care distribuţia efectivă se propune a fi realizată prin intermediul serviciilor publice de asistenţă socială”, se mai arată în documentul postat pe site-ul Ministerului Muncii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite