Masa de Paște, mai scumpă cu peste 40% față de 2024. Ce am mai putea cumpăra azi cu „30 de arginți”
0Costul unei mese tradiționale de Paște pentru o familie de 4–6 persoane a crescut semnificativ în ultimul an, reflectând presiunea inflaționistă asupra consumului alimentar, potrivit unei analize.

CC Tax Advisory a realizat o analiză simbolică, dar și economică, pornind de la echivalentul celor 30 de arginți – celebra sumă biblică primită de Iuda pentru trădarea lui Iisus – și raportându-se la realitățile comerciale ale României în anii 2024 și 2025.
Pornind de la prețul pieței pentru argint, cei 30 de arginți valorau:
• 1.470 lei în anul 2024,
• 1.923,60 lei în anul 2025.
În același timp, costul unei mese tradiționale de Paște pentru o familie de 4–6 persoane a crescut semnificativ, reflectând presiunea inflaționistă asupra consumului alimentar:
Comparativ 2024–2025: Costuri pentru masa tradițională de Paște sunt următoarele:

„Dincolo de simbolism, analiza noastră evidențiază o realitate fiscală și economică dură: puterea de cumpărare a populației se erodează vizibil de la an la an. Chiar și în condițiile unei creșteri ușoare a veniturilor, costurile pentru mesele tradiționale sau pentru produsele de bază cresc într-un ritm mai accelerat decât salariile. Din perspectivă fiscală, acest lucru reclamă politici coerente de susținere a clasei de mijloc și o mai bună predictibilitate în domeniul agriculturii și al TVA-ului aplicat produselor esențiale,” a declarat drd. Cornelia Năstase, CEO CC Tax Advisory.
În 2025, cei 30 de arginți echivalau cu aproape 2.000 de lei, sumă suficientă pentru 3 mese festive în familie. Dar în același timp, această sumă devine simbolică pentru modul în care se negociază integritatea, încrederea și echilibrul economic – toate fiind mai prețioase decât un coș de Paște, oricât ar costa el.
În București, kilogramul de carne de miel este aproximativ 53 lei. Un miel de aproximativ 10 kg costă între 500-550 lei, iar în unele supermarketuri mielul se vinde cu 59,99 de lei, un sfert de cca 4 kg costând 240 de lei..
Și legumele și fructele au înregistrat creșteri de preț semnificative față de Paștele trecută. Ceapa verde costă cu aproximativ 10% mai mult față de anul trecut, iar usturoiul verde cu aproximativ 18% mai mult în 2025 față de 2024. Între 2 și 3 lei plătim pentru fiecare legătură de ceapă sau usturoi verde. Producția mai slabă de anul trecut este unul dintre motivele acestor scumpiri.
De asemenea, dulciurile au prețuri mai mari, comparativ cu anul trecut, și chiar și ouăle au creșteri de preț. Pentru pască prețurile încep de la 38 de lei, cu o valoare medie de 85 lei