Marius Budăi: Vor fi majorări în sistemul public de pensii, vor creşte şi alocaţiile şi salariile VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Budai/ Facebook

Vor fi majorări în sistemul public de pensii, a declarat Marius Budăi, ministrul propus pentru portofoliul Muncii, în cadrul audierii sale din comisiile parlamentare, precizând că vor creşte şi alocaţiile şi salariile.

El a reamintit că punctul de pensie va fi majorat la 1.586 lei. „Acel 10% pe care îl cunoaştem din comunicarea publică”, a spus Budăi.

Fostul ministrul al Muncii, a declarat în cadrul audierilor că indemnizaţia minimă socială ar urma să urce de la 800 lei, la 1.000 lei.

Acesta a mai afirmat că alocatiile pentru copiii de până la 2 ani vor creşte de la 1 ianuarie la valoarea de 600 lei, iar pentru cei de peste 2 ani la 243 lei.

A spus că salariul minim brut va fi majorat la 2.550 lei.

În ce priveşte faptul că un angajat nu poate fi plătit de angajator cu salariul minim mai mult de 2 ani, Marius Budăi a spus:

“Esenţa acelei măsuri din programul de guvernare ca un salariat pe o funcţie să nu fie plătit cu salariul minim mai mult de 24 de luni, sigur că se pot întâmpla şi abuzuri – să dea un leu în plus, noi nu ne-am gândit aici neapărat la chestiunea financiară: în programul de guvernare, în interiorul celor 24 de luni, există o colaborare între stat şi mediul de afaceri, astfel încât mediul de afaceri să fie sprijinit şi încurajat şi să califice persoanele, să obţinem astfel persoane calificate, forţă de muncă calificată, astfel încât după 24 de luni să nu mai fie cazul să fie plătit cu salariul minim”, a afirmat Marius Budăi.

Ministrul desemnat al Muncii a menţionat că scopul măsurii este introducerea angajaţilor necalificaţi, în acele 24 de luni, în programe de formare profesională.

Marius Budăi a primit aviz favorabil.

Ce prevede Programul de Guvernare al Coaliţiei PNL-PSD-UDMR

Coaliţia PNL-PSD-UDMR s-a angajat prin Programul de Guvernare că va creşte pensiile şi salariile, etapizat urmând să majoreze şi contribuţia la Pilonul II şi să recalculeze pensiile speciale pe bază de contributivitate

  

Guvernul Ciucă şi-a asumat o serie de obiective prin Programul de Guvernare, inclusiv majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2022, recalcularea lor pe baza de contributivitate, dar şi alte teme importante legate de pensiile private şi pensiile speciale.

Astfel, Programul de Guvernare îşi propune mărirea punctului de pensie la 1.586 lei, de la 1.442 lei în prezent, şi creşterea indemnizaţiei sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022, precum şi susţinerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăşi perioada de iarnă a anului 2022.

În ce priveşte recalcularea pensiilor, Programul de Guvernare susţine aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie, în scopul inechităţilor şi reducerii decalajelor.

Pensii private şi pensii speciale

În ce priveşte pensiile private, coaliţia de guvernare se angajează să crească contribuţiile la Pilonul II de pensii private obligatorii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, până̆ la 4,75% în 2024, precum şi flexibilizarea şi dezvoltarea legislaţiei privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă̆, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative şi crearea de noi produse de acest tip.

 În ceea ce priveşte cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivităţii, cu respectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale.

Cele 6 categorii de pensii la care se face referire sunt cele stabilite prin Legi speciale, de care beneficiază magistraţii  (foşti judecători şi procurori), foştii grefieri (personal auxiliar al instanţelor şi parchetelor), fosti angajati ai Corpului Diplomatic, fostii parlamentari, foşti angajaţi ai Aviaţiei Civile şi foşti angajaţi ai Curţii de Conturi.

Un segment distinct cuprins în capitolul Fiscalitate al programului de guvernare prevede că pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti contribuţii la sănătate, eliminându-se facilitatea actuală de exceptare a acestora de la plata contribuţiilor.

În prezent, peste 135.000 de pensionari beneficiază de această facilitate.

Salariul minim ajunge la 2.550 lei 

Programul de Guvernare îşi asumă o serie de obiective şi din punct de vedere al salarizării, promovând creşterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie şi acordarea unor sporuri de performanţă anumitor bugetari.

„Modernizarea salarizării în sectorul public urmăreşte eliminarea inechităţilor şi instituirea unui sistem de stimulare a performanţei”, se arată în documentul citat.

Modernizarea salarizării bugetarilor ar urma să se facă în urma unei „ample evaluări a criteriilor care stau la baza salarizării în sistem”, fiind necesare corelări între complexitatea muncii şi nivelul de salarizare din sistemul public. 

Astfel, se va realiza o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ţinând cont de condiţionalităţile asumate prin PNRR şi negocierile cu CE şi se va crea cadrul legal pentru „acordarea unui spor de performanţă lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport cu complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de lege”. 

Salariul minim brut pe economie va creşte de la 2.300 de lei în prezent, la 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022, salariul minim pe economie neputând fi plătit de angajator aceluiaşi salariat mai mult de 2 ani.

„Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim”, prevede programul de guvernare.

Programul de Guvernare prevede şi acordarea de vouchere de vacanţă de 1.450 de lei pentru angajaţii din sectorul bugetar, în vederea dezvoltării turismului intern şi modificarea cadrului legislativ în vederea acordării de prime de incoming.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite