Malaxa şi Ausnit primesc ca despăgubire titluri Proprietatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steven Ausnit, Nuria Ausnit şi reprezentanţii nepoţilor lui Nicolae Malaxa şi-au primit ieri titlurile de despăgubire pentru averile confiscate de comunişti în 1945. Deşi sunt deocamdată

Steven Ausnit, Nuria Ausnit şi reprezentanţii nepoţilor lui Nicolae Malaxa şi-au primit ieri titlurile de despăgubire pentru averile confiscate de comunişti în 1945.
Deşi sunt deocamdată numai acţiuni la Fondul Proprietatea şi nu pot fi transformate în bani mai devreme de primăvara anului viitor, când se estimează că Fondul va fi listat pe Bursă, proaspeţii despăgubiţi s-au declarat mulţumiţi. Steven Ausnit (82 de ani) a plecat în America de adolescent şi "şi-a câştigat acolo o viaţă". Este acţionar la o prosperă companie de ambalaje, cu o cifră de afaceri anuală de peste 170 milioane dolari, şi a început şi la Reşiţa o mică afacere, tot în domeniul ambalajelor. Ar vrea să mai investească în România, să creeze noi locuri de muncă. Titlurile? Deocamdată nu le va vinde. "Toate la timpul lor", spune fiul lui Max Ausnit. Steven Ausnit şi Nuria Ausnit (nora industriaşului) au primit despăgubiri în valoare de 37,6 milioane lei (10,5 milioane de euro), pentru SC Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa. Cea mai mare parte a despăgubirii, în valoare de câteva zeci de milioane de euro, este încă aşteptată, pentru uzina Titan Nădrag Călan. Familia Malaxa a primit cea mai mare parte a despăgubirilor: 1,08 miliarde lei (304 milioane de euro), din care 73 milioane lei (20,5 milioane de euro) pentru Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa, 622 milioane lei (175 milioane de euro) pentru Malaxa SAR (actuala Faur) şi 384 milioane lei (108 milioane de euro) pentru Uzinele de Tuburi şi Oţelării SAR (actuala Republica). Nicolae Malaxa a murit în 1965, într-o stare financiară precară. Ieri au primit titlurile de proprietate nepoţii lui: Loreen Ellen Malaxa pensionară, Georgia Palade van Dusen proprietara unei agenţii imobiliare, şi Philip Theodore Palade, cercetător în domeniul biochimiei, fiul laureatului Premiului Nobel George Emil Palade. Potrivit lui Corin Trandafir, reprezentantul legal al familiei Malaxa, familia mai are de primit despăgubiri numai pentru Uzinele Tohan fosta uzină de armament şi biciclete. Despăgubirile marilor industriaşi nu au putut fi făcute în natură, pentru că este vorba de firme la care au fost acţionari. Celor două familii li s-au retrocedat, în natură, imobilele.
Retrocedarea, finalizată în 2007
Preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Ingrid Zaarour, spune că este firească acordarea despăgubirilor la nivelul anului 1945 şi că speră ca procesul de retrocedare să fie finalizat la sfârşitul anului 2007. "Deşi nu au existat termene impuse de Comisia Europeană pentru finalizarea retrocedărilor, procesul a fost urmărit foarte atent, iar ultimul raport specifică că s-au făcut progrese, dar nu sunt complete", ne-a declarat Ingrid Zaarour. Până în prezent, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat un număr de 2.761 de dosare privind acordarea despăgubirilor prin Fondul Proprietatea, valoarea totală a acestora fiind de peste 2 miliarde de lei. 1.900 decizii sunt deja transmise beneficiarilor, alte 1.000 fiind în faza de redactare. Proprietatea are în prezent în portofoliu acţiuni la 114 companii şi un capital social de 3,9 miliarde euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite