Mai scump să pui o şuncă pe masă. Pesta porcină africană ridică preţurile la carnea de porc în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afumături produse tradiţionale preparate din carne şuncă slănină muşchi mititei cârnaţi - Florin Luca măcelarul din Olanda Sursa foto arhiva personală

A pune o şuncă pe masă pare că va deveni din ce în ce mai scump, în acest an, în contextul în care preţurile la carnea de porc din Europa ating niveluri maxime ale ultimilor şase ani, scrie Financial Times, care notează că fermierii români sunt cei mai afectaţi de pesta porcină africană.

Cererea din China, unde populaţia de porci a fost devastată de pesta porcină africană a împins în sus preţurile en-gros la carnea de porc, într-un moment în care fermierii europeni se feresc să stimuleze producţia, pe măsură ce virusul se răspândeşte, în estul continentului.

Preţurile la carnea de porc au crescut cu 35% faţă de începutul acestui an, o majorare cu potenţiale implicaţii majore pentru cei mai mari consumatori de carne din Europa.

Polonia şi România sunt printre cele mai afectate ţări, ţinând cont că boala s-a extins şi continuă să se extindă de la mistreţi la fermele de porci.

„Producătorii observă cu îngrijorare că dacă boala se răspândeşte la marii exportatori precum Germania, acest lucru ar putea crea probleme mari în Europa”, susţine Bethan Wilkins, analist senior de la Consiliul de Dezvoltare pentru Agricultură şi Horticultură din Marea Britanie, un organism de informare a pieţei susţinut de stat.

Există în mod normal un interval de timp înainte ca preţul en-gros al cărnii de porc să fie transmis consumatorilor, în special în ţările unde retailerii sunt mai puternici, precum în Marea Britanie.

Analiştii susţin că procesatorii de carne absorb în mare parte scumpirile, acceptând marje de profit mai scăzute, dar dacă preţurile continuă să crească, retailerii vor trebui să plătească şi ei mai scump pentru bucăţi de porc şi şuncă şi vor transfera acest cost consumatorilor.

România a înregistrat cel mai mare număr de focare. Peste 1.160 de focare de pestă porcină africană au fost raportate în 360 de localităţi, ceea ce a condus la uciderea a peste 110.000 de porci, în timp ce 19 ferme comerciale au fost afectate, unde 380.000 de porci au fost ucişi, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Ioan Ladoşi, preşedintele asociaţiei, susţine că riscul ca boala să continue să se extindă „creşte, luând în considerare migraţia lucrătorilor dintre România şi ţările UE”.

Între timp, rata infecţiilor creşte şi în ţările vecine, precum Ungaria, unde peste 1.100 de focare la mistreţi au fost raportate în acest an. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite