Mădălina Dumitru, manager, vânzător, proiectant şi inginer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mădălina Dumitru, manager, vânzător, proiectant şi inginer
Mădălina Dumitru, manager, vânzător, proiectant şi inginer

Directorul de marketing pentru România şi Bulgaria al Ruukki coordonează mai multe departamente ale companiei, business ce ajunge la o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei. Încă de la prima vedere, te surprinde. Stai şi te întrebi cum este posibil ca o tânără atât de fragilă să coordoneze o companie internaţională.

„În ceea ce priveşte negocierile, sunt mai puternică decât mulţi bărbaţi, şi, nu în ultimul rând, sunt perseverentă în ceea ce fac“, se autodescrie încă de la începutul interviului, Mădălina Dumitru, country marketing manager al Ruukki pe România şi Bulgaria.

Să fii manager de marketing al acestei companii nu înseamnă să te ocupi doar de comunicare, BTL sau ATL. Înseamnă să ştii să coordonezi o echipă de vânzări, să fii un foarte bun inginer, un tehnician desăvârşit şi arhitect şi proiectant în aceeaşi măsură.

A pus la punct cu mâna ei detalii fără de care construcţii importante, cum ar fi Băneasa Shopping Center, piscina olimpică de la Oradea sau Sphera Building, nu ar fi arătat aşa cum le vedem acum.

„Pentru proiectul Băneasa am muncit la detaliile de proiectare vreme de doi ani, pentru a putea obţine contractul“, îşi aminteşte ea. Au ofertat la cinci mari antreprenori. După prima licitaţie au rămas trei, cărora le-au dat acest proiect.

În final, cu cel care a câştigat contractul a lucrat încă opt luni, şi asta fără să aibă garanţia că vor cumpăra de la ei materialele. „Au fost destule provocări cu această construcţie. Am lucrat inclusiv cu alpinişti“, povesteşte Mădălina Dumitru.

Orice detaliu contează

Detaliile de proiectare sunt cele care fac diferenţa în cazul unei lucrări. „Cel mai drag proiect al meu a fost Sphera Bulding, pentru că a reprezentat o adevărată provocare“, se destăinuie ea.

Erau cinci clădiri ce trebuiau înlănţuite, deşi între ele existau diferenţe de 40-50 de centimetri. A fost nevoie de o soluţie de montaj care să transforme acest lucru într‑un avantaj estetic şi să dea în acelaşi timp şi rezistenţă. Piscina de la Oradea, singura olimpică din România, a fost un alt proiect spectaculos la care a lucrat Mădălina Dumitru.

A proiectat structura clădirii astfel încât să poată fi amplasat un acoperiş glisant deasupra ei. Una dintre cele mai mari construcţii coordonate de ea a fost hala de producţie Renault de la Mioveni, care a necesitat 47.000 de metri pătraţi de acoperiş şi 27.000 de metri pătraţi de pereţi interiori.

„Sunt multe proiecte mari şi toate au fost importante pentru mine, dar cel mai bine mă simt atunci când intru într-o clădire şi îmi dau seama că este făcută de mine şi de colegii mei“, spune managerul Ruukki. Majoritatea proiectelor au valori cuprinse între unu şi trei milioane.

De la produsele folosite pentru ridicarea pereţilor şi grosimea ideală pentru tabla folosită la acoperiş, până la forma pe care trebuie să o aibă fiecare colţ, toate acestea şi multe altele fac obiectul unui astfel de proiect.

„Trebuie să găsesc întotdeauna cea mai bună variantă, nu negociez doar preţul, ci materialele care vor fi folosite; nu recomand cele mai scumpe produse doar pentru a câştiga Ruukki din punct de vedere financiar, prefer să câştig încrederea celor pentru care lucrez“, spune ea.

Pentru fiecare client, există o soluţie personalizată, nu o listă de preţuri de la care se poate face o ofertă către consumator. După şapte ani la Ruukki, Mădălina Dumitru a ajuns la faza la care colaboratorii îi trimit pe e-mail datele primite de la beneficiari, iar ea face proiectele în detaliu şi găseşte cele mai bune variante - care întotdeauna sunt acceptate de către beneficiar. Principiul pe care ea îl urmează în relaţia cu clienţii este „ofer ce este cel mai bun tehnico-economic şi nu ce este cel mai ieftin“.

Creşterile mici sunt cele mai sănătoase

La bază, este de formaţie inginer. Cu toate acestea, îi place şi să negocieze, să proiecteze, dar şi să facă training cu angajaţii noi din companie. A învăţat zeci de persoane de-a lungul timpului care sunt secretele tehnice ale produselor şi strategiei Ruukki.

Unul dintre secretele succesului ei este capacitatea de a discuta cu oamenii. Angajaţii din companie o consideră un lider neoficial şi vin să îi ceară ajutorul foarte des. Comunicarea o ajută şi în relaţia cu arhitecţii, care, spune ea „sunt nişte oameni frumoşi, dar răsfăţaţi“. Ea încearcă, în conformitate de altfel şi cu politica internaţională a companiei, să le fie alături acestora, să îi sprijine, să lucreze împreună cu ei, indiferent de proiectul aflat în discuţie.

Un alt principiu al firmei mamă, de care Mădălina Dumitru trebuie să aibă grijă să fie respectat şi în România, este strategia de creştere. „Urcăm încet-încet, ne consolidăm o vreme, apoi urcăm din nou, la fel de încet, apoi iar ne consolidăm, şi tot aşa. Astfel încât chiar şi când alţii cad, noi avem creşteri. Mai mici, dar creşteri“, explică ea.

De-a lungul timpului, compania a înregistrat creşteri importante de la an la an, de minimum 50%. Astfel, în 2008, Ruukki România a înregistrat o majorare de 58% a cifrei de afaceri, comparativ cu 2007. De asemenea, în primul trimestru din 2009, compania a înregistrat un avans de 26% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceste rezultate se înscriu în strategia de dezvoltare locală a companiei, ce presupune o creştere de 20-30% a cifrei de afaceri Ruukki România în 2009, comparativ cu 2008.

image

Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a fost de 110,6 milioane lei, iar în 2007, de 70 milioane lei. Mădălina Dumitru este convinsă ca ţinta companiei pentru acest an va fi atinsă, în condiţiile în care s-a ofertat mai mult decât anul trecut, iar vârful de sezon pentru acoperişuri este toamna. În plus, creşterile vor fi susţinute şi de intrarea în acest an pe două noi segmente de piaţă –cel de panouri termoizolante şi cel de structuri metalice.

Astfel, Ruukki îşi propune o cotă de piaţă de 7% pe segmentul de panouri termoizolante, evaluat la 134 de milioane euro în 2008, şi de 10% pe segmentul de structuri metalice, evaluat la 200 de milioane euro. Pe piaţa de acoperişuri din tablă tip ţiglă, Ruukki îşi propune o cotă de piaţă de 9%. Investiţia în unitatea de producţie de la Bolintin Vale, de 35 milioane euro, finalizată în 2009, face parte din strategia de dezvoltare organică a Ruukki Construction, în valoare de peste 120 de milioane euro la nivel european.

Secţia se întinde pe o suprafaţă de 13.000 de metri pătraţi şi include exclusiv aparatură nouă, cea mai avansată tehnologie de producţie disponibilă pe piaţă la acest moment. Noua secţie va produce panouri cu miez din spumă poliuretanică ignifugată şi vată minerală şi va deservi atât piaţa locală, cât şi alte pieţe din regiune, precum Serbia, Bulgaria, Cehia, Ungaria sau Slovacia.

Inginer dedicat

Mădălina Dumitru a urmat Universitatea de Construcţii, secţia construcţii civile şi industriale. „În seria mea, am fost două fete şi restul băieţi. Eram răsfăţate şi protejate. Mai ales că eu eram conştiincioasă şi scriam cursurile foarte explicit şi toată lumea le copia de la mine. Au fost nişte ani frumoşi“, povesteşte ea cu nostalgie.

Îi plăcea pe vremea aceea să meargă în Vama Veche, pentru că, pe atunci, „Vama Veche era cu adevărat Vama Veche, un loc sălbatic în care să mergi de 1 Mai“. După ce a terminat facultatea, s-a angajat la o firmă în care doi ani a stat şi a urmărit ce se întâmplă pe şantiere.

Îşi dorea să facă proiectare. Astfel, a mers la un interviu la Gassel Profil, unul dintre brandurile axate pe arhitectură ale Ruukki. Iniţial, a oferit suport tehnic. Apoi a avansat pe postul de project manager. După doi ani, a ajuns manager de vânzări. Din 2006, s-a concentrat pe activitatea de marketing, cu tot ce presupune ea în cadrul Ruukki. Din 2008, ocupă poziţia de marketing manager.

A ales această carieră tehnică, în domeniul construcţiilor, pentru că şi-a dorit să lase ceva palpabil în urmă. Dacă ar fi nevoită să îşi caute un alt loc de muncă, ar alege consultanţa. Este convinsă că are un bagaj foarte mare de cunoştinţe în construcţii, iar angajarea într-o firmă care doar ridică diverse clădiri nu ar reprezenta o provocare.

Pe scurt

Mădălina Dumitru are 32 de ani şi este în zodia Taur. Nu se consideră încăpăţânată, ci doar perseverentă. Merge din aproape în aproape. Este foarte răbdătoare. Este posesivă şi îi place să călătorească. Nu are o singură destinaţie preferată. Este fascinată de ideea de a cunoaşte alte culturi, şi, din fericire, natura meseriei i-a permis să meargă în multe locuri.

Este o mare iubitoare de animale. Unul dintre cele mai triste momente din viaţa ei a fost cel în care i-a murit câinele, un rotweiller pe care îl primise cadou de la sora ei când era în anul doi de facultate. Devenise un membru al familiei, o ajuta să fie mai relaxată, şi, în plus, ieşind să îl plimbe de câteva ori pe zi, căpătase un stil de viaţă sănătos.

Locuieşte la bloc, dar se gândeşte la varianta să se mute, pentru că are nevoie de mai mult spaţiu, odată cu apariţia unui nou membru al familiei, un băieţel care acum are şapte luni. Nu crede că a fi mămică este o limitare, ci o minune a vieţii. Ea a refuzat să fie strict mămică. După doar două săptămâni de la naştere, deja răspundea la telefoanele colegilor şi le oferea diferite soluţii tehnice. După o lună şi jumătate, s-a dus prima oară la birou.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite