Lituania vrea să impună taxă de 60% pe profiturile băncilor, inclusiv ale Revolut

0
Publicat:

Parlamentul lituanian a adoptat marți o lege care impune o taxă de solidaritate de 60% pe profiturile băncilor, inclusiv ale Revolut, sume care vor fi colectate pentru anii 2023 și 2024.

Banca Centrala a Lituaniei
Banca Centrală a Lituaniei

După ce a crescut dobânzile, Lituania lovește băncile cu comisioane neașteptate, scrie lithuania.postsen.com.

Parlamentul lituanian Seimas a aprobat marți o taxă neașteptată pe venitul net din dobânzi al sectorului bancar pentru anii 2023 și 2024, în urma creșterii bruște a ratei dobânzii a Băncii Centrale Europene pentru a contracara inflația în creștere rapidă.

Se estimează că un impozit de 60% pe ponderea venitului net din dobânzi, care este cu 50% peste media ultimilor patru ani, ar aduce 410 milioane de euro la bugetul guvernului. Înainte de introducerea taxei, care a fost propusă inițial de Banca Centrală a Lituaniei, țara baltică se aștepta să cheltuiască 1,9 miliarde de euro pentru apărare în 2023 sau 2,52% din PIB.

Guvernul lituanian a susținut că băncile sale obțin o așa-zisă „chirie economică” din dobânzi mai mari, iar profiturile ar trebui să se dubleze în 2023 față de anul trecut.

Astfel de câștiguri suplimentare trebuie tratate ca un fenomen distorsionat și inechitabil”, au spus oficialii lituanieni în prezentarea din parlament. „Este oportun să redistribuim prin măsuri fiscale marile creșteri neplanificate a profiturilor băncilor, corectând astfel deficiențele pieței”, au spus ei.

Banca Centrală Europeană a declarat la începutul lunii aprilie că aplicarea dividendelor pe acțiuni băncilor lituaniene „poate avea consecințe economice negative, întrucât instituțiile de credit vor deveni mai puțin rezistente la șocurile economice”.

Peste 50% din activele băncilor din Lituania sunt administrate de două grupuri controlate de Suedia: Swedbank, care în 2022 profitul în Lituania a crescut cu 64% la 148 de milioane de euro și SEB, al cărui profit a crescut cu 49% la 172 milioane.

Compania britanică fintech Revolut deține a treia bancă ca mărime, cu aproximativ o cincime din totalul activelor, care deservește Uniunea Europeană și Spațiul Economic European, iar lituanienii reprezintă mai puțin de 2% dintre clienți.

Revolut Bank UAB este autorizată de Banca Centrală Europeană (BCE) și reglementată de Banca Lituaniei.

Asociația Băncilor din Lituania a declarat că actele juridice au fost pregătite fără o analiză adecvată a impactului și fără a lua în considerare propunerile băncilor.

„Este cu adevărat trist pentru cei mai mari și mai loiali investitori (bănci) că o altă idee anarhică, neconstituțională de impozitare a sectorului distruge ideea că Lituania este o țară de încredere, cu o taxă transparentă și previzibilă”,  au spus reprezentanții asociației.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite