Libia a reluat producţia sa de petrol. A depăşit 800 de mii de barili pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministerul libian al petrolului şi gazelor se aşteaptă ca până la începutul lunii viitoare, producţia de petrol din ţară să revină la nivelul de 1,2 milioane b/zi.

Producţia de petrol libian a depăşit 800.000 de barili pe zi (bpd) după ce producţia a fost reluată la cinci zăcăminte majore, se precizează într-o declaraţie a Ministerului Libian al Petrolului şi Gazelor, publicată vineri pe pagina sa de Facebook.

În plus, agenţia se aşteaptă ca producţia de petrol din Libia să revină la nivelul de 1,2 milioane b/zi până la începutul lunii viitoare. "Ratele de mărire a producţiei continuă să crească, iar astăzi am depăşit pragul de 800.000 bpd. Îi asigurăm pe partenerii noştri străini că producţia de petrol din Libia va ajunge la 1,2 milioane bpd până la începutul lunii viitoare", se spune în comunicat.

În această săptămână, NOC a reluat producţia de petrol la câmpurile An Nafura, El Fil, Tibeşti, El Ghani şi El Beida. Pe 15 iulie, noul preşedinte al consiliului de administraţie al corporaţiei, Farhat Bengdara, a anunţat revenirea imediată la lucru în porturile şi câmpurile cheie de export. Acest lucru a devenit posibil după ce au ajuns la înţelegeri cu protestatarii care au acţionat în sprijinul şefului guvernului de tranziţie, Fathi Bashagi, şi care au blocat în mod repetat instalaţiile petroliere ale ţării. Aşadar, în aprilie, lucrările porturilor Zuweitina şi Brega, precum şi producţia de petrol din câmpurile Esh-Sharara şi El-Fil au fost oprite.

Numirea unui nou şef al NOC pentru depăşirea crizei
Pe 14 iulie, Bengdara şi-a asumat prin decretul Guvernului de Unitate Naţională (GNU) atribuţiile lui Abdel Hamid Dbeiba, care l-a demis anterior pe Mustafa Sanalla, care conducea corporaţia din 2014. Demisia lui Sanalla a fost una dintre principalele condiţii ale protestatarilor. Noul şef al NOC a promis să îndeplinească celelalte cerinţe, care au fost ignorate de conducerea anterioară, printre care „să realizeze o distribuţie echitabilă a veniturilor din petrol”, să rezolve criza de combustibil şi energie din ţară şi să îmbunătăţească nivelul de trai al populatia locale.

Libia, membră a OPEC, are cele mai mari rezerve de hidrocarburi din Africa. Anterior, trupele celor două tabere au recurs la blocarea porturilor şi câmpurilor cheie de export, producţia de petrol a scăzut mai întâi cu 850 de mii de barili pe zi, iar mai târziu s-a oprit aproape complet. Experţii au estimat pierderile zilnice ale ţării din încetarea forţată a producţiei de petrol şi blocarea porturilor de export la 150 de milioane de dolari.Conform Băncii Centrale a Libiei, în ultimele zece luni, din cauza sabotajului şi a actelor de sabotaj la instalaţiile de infrastructură petrolieră care au dus la o oprire a producţiei, economia ţării a fost afectată la 150 de miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite